Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northugs hakkekylling snakker ut: - Petter bør være forsiktig

Simen Andreas Sveen skulle ønske han var svensk i et kortsiktig perspektiv, men ikke langsiktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Tomas Northug ble vraket fra landslaget, sendte storebror Petter Northug et stikk til langrennskollega Simen Andreas Sveen for å illustrere det han mener er urettferdig behandling av lillebroren.

- Hvis du ser på andre løpere, som for eksempel Simen Andreas Sveen, fikk han jo ett år til på landslaget uten at han sprengte lydmuren, sa Petter Northug til Adresseavisen.

Den reflekterte medisinstudenten har vist sin høye motbakkekapasitet i skøyting og sin spisskompetanse i lange skøyterenn. Likevel har ikke topplasseringene kommet altfor ofte etter at han ble en del av landslaget for to år siden.

Overfor Dagbladet forteller Sveen at han ikke bryr seg nevneverdig om Northugs stikk.

- Det får Petter stå for. Både jeg og landslagsledelsen kjenner meg selv, min utvikling og omstendighetene rundt det bedre enn ham, sier Sveen til Dagbladet.

- En som står utenfor landslaget, har kanskje ikke helt den nødvendige innsikten og burde være forsiktig med å uttale seg om sånt, mener motbakkespesialisten.

Magetrøbbel Sesongen startet lovende for 27-åringen. Han hadde vist gode takter gjennom hele oppkjøringen og fikk bekreftelsen han var ute etter på Lillehammer i november.

Sveen ble nr. 13 i sitt første verdenscuprenn for sesongen, på plassen foran Aleksandr Legkov. Så ventet forsesongens høydepunkt med 30 kilometer skøyting i høyden i Davos. Det ble i stedet et skikkelig antiklimaks og starten på nedturen.

I tilsvarende renn i 2013 ble Sveen nr. 5 i Davos. Denne sesongen kom han aldri til startstrek på grunn av magetrøbbel, som har ødelagt hele sesongen for ham. Sykdomsproblemer ødela også for andre landslagsvrakede løpere som Pål Golberg, Tomas Northug og Martine Ek Hagen.

At Sveen ble vraket, har han likevel forståelse for.

- Landslagsledelsen har kjørt en konsekvent linje her og lagt resultatene til grunn. Med tanke på at det skulle kuttes i antall plasser og at så mange nordmenn har gjort det bra, skjønte jeg hvor det bar hen, forteller Sveen.

- Samtidig skulle jeg gjerne sett at jeg fikk én sjanse til, for jeg vil ikke la tilfeldigheter som magetrøbbel få hindre meg i å klare å nå mine mål. I en normal sesong ville jeg nok fått en ny sjanse tatt i betraktning av sykdomshistorikken, tror 27-åringen.

- Skulle vært svensk Han presiserer imidlertid at han forstår uttaket.

- Når jeg ikke får gjort det jeg elsker mer enn alt på jord, blir det svart. Derfor har jeg store planer om å slå tilbake. Målet mitt er å kjempe i toppen på femmila i VM i Lahti. Det er tøffe løyper som bør passe meg bra.

OPTIMIST: Simen Andreas Sveen tror han kan hevde seg i toppen i VM i Lahti neste år, selv om han i går ble vraket på landslaget.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPTIMIST: Simen Andreas Sveen tror han kan hevde seg i toppen i VM i Lahti neste år, selv om han i går ble vraket på landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

FIS' reduksjon av kvotene skaper utfordringer for Sveen og en rekke andre profilerte langrennsløpere som ligger i den norske vannskropa for å representere Norge internasjonalt.

- Det gjør det vanskelig med den enorme bredden vi har i Norge. Hvis man hevder seg nasjonalt, hevder man seg også internasjonalt, sier Sveen.

- I Sverige hadde du trolig fått landslagsplass. Skulle du ønske du var svensk?

- Haha, jeg skulle kanskje ønske det kortsiktig, men ikke langsiktig. Den beste utviklingen får man i Norge, og man får de beste lagkompisene å trene med. Men det er klart: I hvilken som helst annen nasjon hadde jeg nok blitt uttatt.

- Heldigvis har vi det slik i Norge at hvis man går fort nok, får man representere Norge internasjonalt. Det er opp til hver enkelt.

Pusher Sundby i motbakker Sveen kommer til å fortsette å trene med verdens beste langrennsløper Martin Johnsrud Sundby og gir ham mye av æren for at resten av det norske landslaget var så gode i vinter.

- Når man har en ener som Martin, setter han standarden på veldig mange områder. I tillegg har vi andre som setter standarden på andre områder, som for eksempel Didrik Tønseth i elghufs. Da blir det ekstrem hver kvalitet på hver eneste økt. Vi pusher hverandre, forteller Sveen.

- Martin er i tillegg veldig flink til å gi tilbakemeldinger og dele sin kunnskap. Jeg kommer til å fortsette å trene med ham, selv om jeg ikke er på landslaget.

Sveen blir inspirert av å se det norske landslaget herje i verdenscupen.

- Det gjør meg ekstra motivert. Jeg vet at jeg har holdt følge med disse og vel så det på trening. Jeg er omtrent den eneste som kan «pushe» Martin i motbakker i skøyting. Det gir meg selvtillit, motivasjon og trygghet, sier 27-åringen.

TRENINGSKAMERAT: Selv om Simen Andreas Sveen ble vraket på landslaget, vil han fortsette å trene sammen med Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TRENINGSKAMERAT: Selv om Simen Andreas Sveen ble vraket på landslaget, vil han fortsette å trene sammen med Martin Johnsrud Sundby. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart