INSPIRERT AV SEG SELV: Petter Northug, her fra sommerens landslagssamling på Sognefjellet, har skrevet bok for å gjenskape motivasjonen som har gitt ham så mange mesterskapsgull. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INSPIRERT AV SEG SELV: Petter Northug, her fra sommerens landslagssamling på Sognefjellet, har skrevet bok for å gjenskape motivasjonen som har gitt ham så mange mesterskapsgull. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Petter Northug om sin nye bok

Northugs helfrekke medaljesvar: - Hvor mange distanser får jeg gå?

Tror på VM-medaljer i Seefeld.

Petter Northug har akkurat sluppet enda ei bok om seg selv på det norske markedet med selvbiografien «Min Historie».

NY BOK: Petter Northug er aktuell med selvbiografien «Min Historie». Faksimile: Pilar Forlag
NY BOK: Petter Northug er aktuell med selvbiografien «Min Historie». Faksimile: Pilar Forlag Vis mer

Boka, som allerede har blitt heftig omtalt i mediene, har fått flere kommentatorer til å konkludere med at Northug er ferdig som langrennsløper på det desiderte toppnivået.

Verken Esten O. Sæther i Dagbladet, eller Birger Løfaldli i Adresseavisen, tror Northug kommer tilbake til det nivået han han har vært på. Northugs skildringer av hvordan den iboende sulten forsvant etter VM i Oslo i 2011, bare avbrutt av et skamdrevet blaff inn mot Falun-VM i 2015, får de to kommentatorene til å mene at det er over nå.

Det tror derimot ikke Northug selv.

Tror på ny VM-suksess

Dagbladet fikk stille tre spørsmål til Northug via forlaget Pilar i forkant av bokutgivelsen. Svarene Northug gir oss, levner ingen tvil om at han selv ikke har landet der kommentatorene er.

Northug selv tror han kan vinne medaljer på samtlige distanser når VM i Seefeld kommer i februar.

På spørsmål fra Dagbladet om hvor mange medaljer han selv tror han tar i Seefeld, svarer han i kjent stil:

- Hvor mange distanser får jeg gå?

Kilder i og rundt det norske langrennslandslaget har overfor Dagbladet avskrevet Northugs sjanser på distanserenn, mens lagkameratene hans holder mulighetene åpne for at han kan lykkes på sprintdistansene.

Inspirerer seg selv

Med det utgangspunktet, og med to totalt mislykkede sesonger i bagasjen, skulle man tro Northug hadde behov for mest mulig ro i treningsarbeidet.

Så hvorfor gir han ut bok nå? For å dra seg selv opp etter nakkeskinnet, skal vi tro ham selv.

- Jeg kan mye om å nå mål, reise seg etter nedturer og hvordan man best skal kjempe seg gjennom kamper det føles umulige å overvinne. Selv om min tilnærming er ekstrem, håper jeg det kan være en overføringsverdi der, som jeg håper kan inspirere. Men det har også handlet om å inspirere meg selv. Boka handler om å finne svar på hva som utgjør det ene sekundet i en femmil, det som skiller gullet fra resten, sier Northug til Dagbladet via forlaget.

Og han har vært i denne situasjonen før. I boka skriver han om hvordan han sakte, men sikkert avanserte oppover resultatlistene, til han endte der vi alle helst ser ham: På toppen av seierspallen.

Nå er han der igjen. I utfordrerposisjonen. Der ingen innerst inne tror på at han kan reise seg og nok en gang bli den skikongen han har vært.

«De må gjerne avfeie meg og si at det er over. De må gjerne gå gjennom resultatlista mi i fjor, og le av den. 48. plass. 19. plass. 97. plass. Men det er bare én ting. Jeg har vært der før. Jeg vet hva som kreves,» skriver Northug i boka

Gir bort hemmelighetene

I et intervju med Dagbladet i forkant av Sotsji-OL sa Petter Northug at han ikke gjør noe som ikke gjør ham til en bedre skiløper. Å gi ut ei bok om seg selv, med sine egne perspektiver på den ufattelige suksessen han har hatt, har ifølge Northug vært viktig for å bli sulten på mer.

- Arbeidet med boka har handlet om å bevisstgjøre meg selv om hva som har ført meg til topps og til bunns. Jeg har gått gjennom hele karrieren, år for år, løp for løp. Jeg har vært fullstendig transparent om taktikker, mentale strategier og treningsopplegg. Det har rett og slett vært ekstremt inspirerende, skriver Northug, før han avslutter de tre spørsmålene vi fikk med følgende humoristiske melding:

- Det eneste problemet nå er at den blir oversatt til finsk og svensk før VM. Det er en reell utfordring, for man blir nok en bedre skiløper av å lese boka.