Petter Northug ut mot Calle Halfvarsson

Northugs nådeløse tirade til rivalen: - Han har ødelagt for nasjonen

Petter Northug slår knallhardt tilbake mot Calle Halfvarsson etter svenskens oppsiktsvekkende kommentar om at han egentlig er bedre enn både Northug og Martin Johnsrud Sundby.

REAGERER: Petter Northug ber Calle Halfvarsson ta seg sammen. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
REAGERER: Petter Northug ber Calle Halfvarsson ta seg sammen. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Mens friidrettseliten herjer i VM i London, forbereder langrennsessene seg til den kommende OL-sesongen.

Der drømmer svenskene om å gjøre det de ofte får til i olympiske vinterleker: å heve seg mange hakk og ta skalpen til Norge på herrestafetten.

Calle Halfvarsson opererte bihulene etter sesongslutt og håper å få ut sitt fulle potensial til vinteren. Ifølge svensken er han - egentlig - bedre enn både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

Det var i hvert fall det han uttalte til Expressen i går.

- Jeg mener virkelig at jeg har bedre kapasitet enn både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Og dette er ikke noe jeg bare fantaserer om, sier Halfvarsson.

Svensken har null OL-gull, null VM-gull og tre verdenscupseirer hittil i sin karriere. Til sammenlikning har Martin Johnsrud Sundby totalt to VM-gull og 28 verdenscupseirer, mens Petter Northug har hele 13 VM-gull, to OL-gull og 38 verdenscupseirer.

Da Sverige vant OL-stafetten i Sotsji, var Halfvarsson for øvrig ikke én av de fire utvalgte.

OFFENSIV: Calle Halfvarsson har høye tanker om seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OFFENSIV: Calle Halfvarsson har høye tanker om seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Northugs tirade

Det meget offensive svenske utspillet får Petter Northug til å steile.

Til Dagbladet sier mannen med flest VM-gull i langrennshistorien at Halfvarsson bør gå i seg selv og prestere mer i løypa før han kommer med slike uttalelser.

- Hva tenker du om Calles utsagn om at han har bedre kapasitet og er mer komplett enn Martin og deg?

- Det stemmer sikkert. Men hvis jeg hadde mislyktes så til de grader i karrieren min som Kalle Klovn, hadde jeg holdt kjeft til jeg vant noe, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Han har ødelagt for nasjonen sin i alle mesterskapsstafetter han har gått gjennom elendige taktiske valg. Men jeg skjønner at det fortsatt gjør vondt og at han trenger å få ut litt frustrasjon.

Northugs tilbud

Mosvik-ekspressen fortsetter tiraden slik:

- Samtidig må vi nordmenn takke Calle for at han ikke er smart nok i avgjørende situasjoner, og episoden på Lugnet kommer han til å ta med seg ut livet, sier skistjerna.

- NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Hvis han melder seg på et kurs i virkelighetsoppfatning, skal jeg betale for ham, varsler Northug overfor Dagbladet.

31-åringen fra Mosvika vet godt at han har satt Halfvarsson på plass i en rekke viktige dueller, blant annet VM-stafettene i 2013 og som nevnt i Falun i 2015.

Svenskens begrunnelse

Halfvarsson har foreløpig ikke svart om han ønsker å benytte seg av Northugs sjenerøse tilbud, men begrunner påstanden om at han egentlig er best på følgende vis:

- Alle vet at Martin er en ekstremt utholden utøver, men jeg tror jeg har en del egenskaper som gjør meg bedre. Jeg er mer komplett, mener svensken.

- Og hva med Northug?

- Samme greia. Jeg har en del flere «nøkler» å spille på. Petter er avhengig av å kunne rykke. Men jeg har en sterkere kropp enn Petter, sier Halfvarsson til Expressen.

Ordkrigen fortsetter

Flere måneder før sesongstart er altså ordkrigen allerede i gang.

Til tross for at ingen av de to skiessene var på sitt beste forrige sesong - bortsett fra Halfvarsson før jul - sendte de hverandre flere stikk under VM i Lahti.

RIVALER: Calle Halfvarsson mener nordmennene skal være glade for at den norske skistjerna ikke var med på laget. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Calle har mislyktes i alle stafetter så langt i karrieren. Det er rart at han fikk sjansen i Falun etter Val di Fiemme. Jeg tipper at han har brukt opp sine sjanser, sa Northug til Dagbladet i Lahti.

- Calle burde aldri få sjansen igjen med de feilene han har gjort.

- Håpløst å samarbeide

Halfvarsson slo imidlertid tilbake.

- Vi gjorde det rette valget i dag. Uttaket var helt rett for vår del. Det samme var Norges uttak, for de hadde ikke vunnet med Petter på laget, svarte Halfvarsson til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Han er i for dårlig form. Petter hadde ødelagt for Norge. Dere kan takke vrakingen av Petter for gullet, sa svensken.

Halfvarsson meldte videre at han skulle gå naken på tremila under SM om Northug vant femmila i Lahti. Mosvik-gutten svarte at det i så fall ville ødelegge sporten.

Under Toppidrettsveka i 2015 sa Halfvarsson til Dagbladet at han syntes det var umulig å samarbeide med Northug, etter en intens duell på rulleski i Trondheim.

- Det er håpløst å samarbeide med Petter. Det er som regel slik. Når vi går sammen, blir samarbeidet aldri bra. Han vil ikke dra, og for meg er det uaktuelt å dra Petter inn til seier.