SLITER: Petter Northug.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SLITER: Petter Northug. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Petter Northug tilbake på landslaget

Northugs nye krise: - En gåte

Har slitt i to sesonger, men var på gang igjen. Nå orker han ikke å konkurrere. Sjefene forstår ikke hvorfor.

Petter Northug (32) er tilbake på langrennslandslaget - nærmere bestemt i sprinttroppen - men har fått en trøblete start. Han har måttet stå over rulleskirenn og samlinger. Og han deltar ikke på Toppidrettsveka denne uka.

Det er uklart hva som konkret feiler Northug, utover at han opplever formsvikt - og ikke orker å konkurrere. Blant annet sto han over Blinkfestivalen.

- Vi vet han var forsiktig i høyden på Tenerife, men vi har ingen forklaring. Det hele er en liten gåte, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Adresseavisen i dag.

Det synes på det rene at han mangler overskudd. Begge de to siste sesongene har mer eller mindre gått i vasken med det som er blitt forklart med overtrening.

For å forsøke å mobilisere igjen - og komme tilbake på gammelt nivå - droppet Northug Coop-samarbeidet og var tilbake på landslaget i april. I begynnelsen av juli vant han et rulleskirenn i Kristiansand.

Men nå lar uttellingen vente på seg, til tross for at han har verdens beste team rundt seg.

APPLAUS: Petter Northug fikk applaus under et rulleskirenn på Hamar i juni.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
APPLAUS: Petter Northug fikk applaus under et rulleskirenn på Hamar i juni. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi har tatt blodprøver og har prøvd å finne ut hva som skjedde med Petter. Akkurat nå håper vi å få et svar i løpet av høsten, og skal gjøre fysiske tester seinere i august, sier Løfshus til Adresseavisen.

Hittil viser ingen blodprøver at noe er galt. Nettopp dette får ekspertene til å klø seg i hodet. Selv stresset ikke Northug da han snakket med Trønder-Avisa for noen dager siden:

- Jeg stresser ikke med at jeg har litt tyngre dager nå. I vår treningshverdag vil du møte dager som er litt tyngre. Da handler det om å lytte til kroppen og ikke gjøre dumme ting som kan gjøre det til en lengre periode. Jeg er tilbake i full trening innen veldig kort tid.

VM i Seefeld

Northug er tilbake på sprintlandslaget etter at han brøt med landslaget etter VM i Val di Fiemme i 2013. Siden har han satset på egen hånd med eget team, før han denne sesongen gjør comeback. Sesongens store mål er VM i Seefeld. Fra før har Northug imponerende 13 VM-gull.

- Petter er glad for at han er tilbake. Han er optimistisk. Vi skal nå få gjort et godt og grundig treningsarbeid framover, sa trener Arild Monsen til NTB for noen dager siden.

Lagkamerat Finn Hågen Krogh tilføyde:

- Petter har alltid trent hardt og hvilt godt, og nå er han i en hvileperiode. Jeg tror vi får se ham i full blomst ganske snart igjen, så jeg er ikke bekymret i det hele tatt.

Det er ingen hemmelighet at et langt liv i toppidretten kan slite på kroppen. Men på tampen av forrige sesong viste Northug tegn på at han hadde et slags toppnivå inne.

Glad

I forbindelse med uttaket til sprintlandslaget uttalte han:

- Først og fremst er jeg glad for å være tilbake. Jeg ser på dette som en artig utfordring der jeg står nå. Jeg er inne på sprintlaget med typer jeg liker.

VM i Seefeld går fra 19. februar til 3. mars.

- Tanken er jo der når ting butter mot, men når kroppen spiller på lag og jeg føler ting spiller på lag på trening er motivasjonen der, sier han.