- Det er en god medisin for ham

Northugs nye treningsregime forbauser

Petter Northug har økt treningsmengdene de siste ukene og imponerer langrennseliten. - Det er fortere enn jeg går på mine rulleskiturer, sier Emil Iversen. - Petter kan bli steingod igjen om han vil det nok, mener Johannes Høsflot Klæbo.

FORM: Petter Northug har loggført flere treninger de siste ukene som får langrennsløperne til å heve øyenbrynene. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/MOLDE (Dagbladet): Petter Northug har økt treningsdosene og lagt bak seg mange solide økter de siste ukene. Aktører tett på Northug som Dagbladet har vært i kontakt med, forteller om en 34-åring som ser ut til å ha staket ut en ny og sunnere retning i livet.

Rapportene tyder på Northug er i godt fysisk slag og har vist en tydelig atferdsendring i den vanskelige tiden i kjølvannet av at han ble stanset av politiet for fartsovertredelse og oppbevaring av narkotika.

Å fylle tida med mer trening og et klart mål, er en del av Petter Northugs gjenreisning. Mosvik-ekspressen skal, etter det Dagbladet blir fortalt, være motivert for å gå skirenn igjen på et visst nivå. Trolig er det langløp som er mest realistisk for mannen med flest VM-gull i langrennshistorien.

Emil Iversen kjenner Northug godt gjennom mange år som gode lagkamerater og har trent noen økter med langrennslegenden fra Mosvika den siste perioden.

- Jeg har truffet og trent med Petter. Han er i bra rute og glad i å trene. Det er ypperlig det. Jeg tror han trives godt med treninga. Da merker man at han er til stede, sier Emil Iversen til Dagbladet.

<strong>TRENER BRA:</strong> Petter Northug får ros fra sine tidligere lagkamerater for treningsinnsatsen og nivået han viser for tiden. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
TRENER BRA: Petter Northug får ros fra sine tidligere lagkamerater for treningsinnsatsen og nivået han viser for tiden. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Tror du han kan hevde seg i toppen i langløp?

- Nei, men Petter kan sikkert gjøre det overraskende bra. Om det blir full satsing på langløp, er det kult. Jeg tror ikke han vinner, men han har bedre peiling enn de fleste. Det hadde vært kult om han slo disse turløperne, som er ganske bra trent, de også.

Klæbo har troa

Johannes Høsflot Klæbo synes Northugs takter på trening er meget oppløftende - med mange rulleskiturer over 60 kilometer og en gjennomsnittsfart på litt i overkant av tre minutt per kilometer.

- Det er solid, det. Petter hadde lett hengt med oss på økta i dag med det tempoet. Om han synes det er artig å trene, håper jeg han gjøre det mye og har glede av det. Det hadde vært veldig artig å se ham konkurrere igjen, sier Klæbo til Dagbladet.

- Petter er seig. Hvis han trener mye, kan det hende han blir steingod igjen. Petter må gjøre en vanvittig jobb for å kjempe i toppen i langløp, men hvis han gjør det og vil det nok, er det absolutt mulig.

<strong>IMPONERT:</strong> Johannes Høsflot Klæbo synes Petter Northugs trening for tiden er solid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERT: Johannes Høsflot Klæbo synes Petter Northugs trening for tiden er solid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kan fort stille til start i sesongåpningen

Didrik Tønseth lar seg imponere over tempoet og treningsmengdene til Northug.

- Det imponerer meg faktisk. Jeg er imponert over Petter, hvis han fortsetter sånn. Da kan han fort stille til start i sesongåpningen. Petter og Marit ser begge ut til å være i bra slag. Det er bra at Petter trener og holder seg i form, sier Tønseth til Dagbladet.

Petter Northug har selv loggført flere av sine solide økter sin på treningsappen Strava med jevne mellomrom siden 11. september.

Mosvik-ekspressen hadde et avbrekk fra loggføring av treningsøkter fra 3. august til 11. september i kjølvannet av at han ble stanset av politiet for fartsovertredelse og oppbevaring av narkotika.

Skigutta#1: Langrennsgutta varmer opp til det som kan bli en spennende sesong hvor VM i Tyskland i februar er det store høydepunktet. Under samlinga i Molde fikk Klæbo tyn av sine lagkamerater og Northugs treningsregime imponerer landslagsgutta. Video: Kristoffer Løkås / Øyvind Godø Vis mer

«Kols-symptomer» var trønderens egen beskrivelse av siste økt, etter 25 kilometer på rulleski, før han ble stoppet av politiet noen dager senere.

21. august innrømmet Northug misbruk av alkohol, kokain og piller. 2. september offentliggjorde politiet at det ikke ble påvist verken alkohol eller andre rusmidler i blodprøven som ble tatt av Northug da han ble stanset for råkjøring for snart tre uker siden.

De siste tre ukene har Northug økt treningsmengdene med mange lange rulleskiøkter med imponerende fart, først i Trondheim og deretter i Oslo- og Tønsberg-området.

Eksempelvis gikk Northug 61 kilometer på rulleski 19. september og 63 kilometer dagen etter med snittfart på henholdsvis 3.15 og 3.10 minutter per kilometer.

<strong>TRENER BRA:</strong> Petter Northug får ros fra sine tidligere lagkamerater for treningsinnsatsen og nivået han viser for tiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENER BRA: Petter Northug får ros fra sine tidligere lagkamerater for treningsinnsatsen og nivået han viser for tiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Iversen: - Fortere enn jeg går

Seks mil gikk også på tirsdag denne uka med enda litt høyere gjennomsnittsfart, 3.06 minutt per kilometer.

- Det er imponerende. Det er fortere enn jeg går på mine rulleskiturer. Det er bra. Jeg har vært på trening med Petter. Han går alt han kan hele tiden og har bare ett gir. Petter har blitt supermosjonist og går maks så lenge han klarer. Da er han i rute til vinteren. Kanskje får vi se ham på Beitostølen, sier Iversen til Dagbladet.

<strong>IMPONERT:</strong> Emil Iversen er imponert over Petter Northugs fart på trening den siste tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERT: Emil Iversen er imponert over Petter Northugs fart på trening den siste tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sprintlandslagstrener Arild Monsen er enig med trønderen.

- Det høres veldig raskt ut det. Petter kan fort trene seg opp til å gjøre gode treningsresultat. Det er flott at han er aktivisert og trener for fullt. Det er en god medisin for ham, etter alt som har skjedd. Det er kjekt å høre, sier Monsen til Dagbladet.

- Farten hans på distansen er ganske imponerende. Men nivået i langløp, hvis han vil prøve seg der, er beintøft. Han skal nok få slite for å komme helt i toppen der.

Eirik Myhr Nossum, landslagstrener for allroundgutta, gleder seg også over at Northug har satt seg nye treningsmål.

- Kjenner jeg Petter rett, går han knallhardt hele tiden. Jeg skulle likt å se Petter på noen testløp. Skal han gjøre comeback, må han gå noen konkurranser også. Men det er gledelig å høre at han er i trening. Det er sunt, sier Nossum til Dagbladet.

INNRØMMER: Petter Northug møtte pressen etter å ha blitt siktet for kjøring i høy hastighet, kjøring i ruspåvirket tilstand og oppbevaring av narkotika. Vis mer

- Tror du han kan hevde seg i toppen i langløp?

- Jeg er født realist. Realisten i meg sier at han ikke vil hevde seg i toppen av langløp. Det er høyt nivå. Skal han klare det, må han trene bra i to-tre sesonger. Det er ikke bare å knipse i fingrene og trene bra et halvt år.

- Har du hatt kontakt med ham i det siste?

- Jeg har litt meldingskontakt med Petter, spesielt i starten etter episoden. Han gikk rulleski rett utenfor der jeg bodde nylig, så jeg vet at han trener bra, sier Nossum.

Petter Northug har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer