Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northugs overmann kastet ut av Tour de Ski

Fire mann med for høye blodverdier.

Foto:  (AP Photo/Laurent Cipriani)
Foto: (AP Photo/Laurent Cipriani) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samme dag som Tour de Ski starter med en prolog i Oberhof, er fire utøvere blitt kastet ut av konkurransen.

NRK melder at den ene av dem er russiske Maksim Vylegsjanin, mannen som overraskende spurtslo Petter Northug på 30-kilometeren i La Clusaz nylig.

Bakgrunnen for startnekten er at blodverdiene er over den tillatte grensa, noe som kan være en indikasjon på bloddoping. Men det kan også ha helt naturlige årsaker.

Blodprosentgrensa for langrenn er 17,0 for herrene, og 16,0 for jentene.

- Vi kaller det en helsekontroll, for å forebygge at noen kjører blodprosenten så høyt at de kommer i fare for å bli skadet av blodpropp. En annen hensikt med kontrollen er å forebygge doping, det skal ikke legges skjul på, sier dopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet.

Det er ikke første gang Vylegsjanin stoppes på grunn av for høye blodverdier. Også i Davos i fjor fikk han startnekt av samme grunn.

Han fullførte heller ikke forrige sesongs Tour de Ski, da han sammen med lagkamerat Alexander Legkov avbrøt konkurransen midtveis. Da skal begge ha blitt syke, men Vylagsjanin hadde hevdet seg godt fram til da.

Foruten Vylegsjanin er også slovakiske Martin Bajcicak navngitt, mens de to siste skal komme fra Estland.

Estiske løpere som deltar i Tour de Ski er: Kein Einaste, Algo Karp, Peeter Kummel, Jaak Mae, Aivar Rehemaa, Timo Simonlatser og Andrus Veerpalu.

- Det kan være mange grunner til for høye blodverdier. Noen har en medfødt tilstand som tilsier høy blodprosent, men det er ikke aktuelt hos disse løperne, som er friske folk. Noen har trent for lenge i stor høyde, og så kan det selvsagt være manipulasjoner av noe slag. EPO, NESP og gammeldags bloddoping. Det er altså flere muligheter. Det kan være for langvarig høydetrening på for stor høyde. Jeg avventer å se de videre analysene. I de fleste tilfeller hvor det er for høy prosent er det ikke doping, sier Lereim.

- Hvor mye over blodgrensa skal man være før det blir virkelig mistenkelig?

- Du skal ikke være mye over tillatt grense om det skal være naturlig. Vi følger med utøvere hele året, for å se hvordan bloprosenten utvikler seg. Plutselige hopp fra normalverdier på rundt 15/15,5 til 16,5 gjør at man bør se nærmere på om det er andre årsaker enn bare naturlige. Denne kontrollen er et produkt av at vi har fulgt dem over tid med blodprofiler, sier han.

Norges langrennssjef Åge Skinstad sier at åtte av 12 norske løpere i går gjennomgikk den samme kontrollen som Vylegsjanin.

- Vi hadde en såkalt random blodscreening her i går, hvor de plukket ut åtte av våre. Det er en helsekontroll, og at noen utøvere har for høye verdier behøver ikke bety noen ting, sier han til Dagbladet.

Han sier Vylegsjanin ville vært en opplagt pallkandidat i sammendraget om han ikke hadde blitt sendt hjem.

- I utgangspunktet ser jeg på han, Legkov, Bauer og Cologna som de tøffeste utfordrerne til Petter. Sånn sett er det synd for touren, sier Skinstad.

Ifølge NRK får utøvere med forhøyede blodverdier automatisk en fem dagers karantene. Men ettersom åpningsrennet i Tour de Ski er i dag, tvinges utøverne til å reise hjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!