Northugs råd til stiv, svensk ankermann: - Finn en annen idrett

Halfvarsson og resten av konkurrentene satt sjakk matt på Sjusjøen.

(Dagbladet): Rådvillheten begynte å spre seg blant konkurrentene allerede inne på skistadion da Lars Berger sendte Petter Northug ut på siste etappe av verdenscupstafetten på Sjusjøen i selskap med fem andre lag.

Verken Sverige ved Calle Halfvarsson, Italia ved David Hofer, Russland ved Alexander Legkov, Finland med Ville Nousiainen eller Frankrike ved Christophe Perrilat så ut til å ha særlig tro på at de kom til å kjempe om noe bedre enn en annenplass etter de 10 kilometerene som lå foran dem.

Det var et løpsopplegg som så ut til å passe en Northug i det skøyeraktige hjørnet utmerket.  26-åringen la seg bakerst i gruppa, slengte verbale meldinger i retning konkurrentene og slappet tidvis av i glidende fiskebein og med hendene på ryggen, som om han var ute og gikk en rolig søndagstur.

- Det gikk rolig i dag, jeg er litt overraska, for de andre nasjonene må ha fått med seg at det var et norsk lag som var på tur opp, men det så ikke ut som de gjorde det. De har tatt turen til Norge for å gå rolig på sisteetappen, og det må vi være glade for, sier Northug.

Bedagelig For å illustrere hvor rolig det gikk i front av feltet de første 7,5 kilometerene på ankeretappen: Emil Hegle Svendsen på Norges andrelag vekslet ett minutt og 48 sekunder bak teten.

Inne til runding før siste runde, var forspranget nesten spist opp, og seks lag var i ferd med å bli til ti, hvorav åtte var med til finalen.

Forhåndssnakket før den første av bare to verdenscupstafetter denne sesongen, dreide seg om den sedvanlige norsk-svenske rivaliseringen.

Ikke overrasket Northug - lite imponert av Marcus Hellners avslutteregenskaper - foreslo for svenskene at de måtte bytte ankermann dersom de skulle kunne hamle opp med ham i en spurt, og lanserte, med dårlig skjult ironi, Gunde Svan som et alternativ.

- Vi ble ikke overrasket over at han skulle gå siste etappe, selv om den beskjeden jeg kom med var sagt på «kødd». Men jaggu gjorde de ikke som jeg sa. Det er bare å takke for det, selv om det sikkert var mange grunner til at de gjorde det. Hadde det vært en mesterskapsstafett, hadde de trolig valgt et annet oppsett, sier Northug til NRK.

Det var trolig et spørsmål om form som gjorde at den svenske landslagsledelsen satte Hellner opp på første etappe og juniorverdensmester Calle Halfvarsson mot Northug på siste. 22-åringen fra Falun mente selv han kunne hamle opp med nordmannen på oppløpet.

Med fasiten i hånd: Det var han veldig, veldig langt unna å gjøre. Northug er ikke bare en rå avslutter, han har også en taktisk kløkt konkurrentene bare kan misunne ham.

Sjakk matt Halfvarsson var satt sjakk matt allerede før inngangen på stadion, og Alexander Legkov og Sjur Røthe på Norges tredjelag var Northugs eneste bekymring med 200 meter igjen.

Det løste han med et kort, men nådeløst rykk over 20-30 meter. Deretter løsnet han stavene og børstet støv av ermene før han seilte over målstreken mens han pekte nese etter atter en stafettseier. Northug benekter at det var en gest ment til konkurrentene.

- Det var et tapt veddemål, hvor jeg hedrer dyret nesehorn. Det var ikke til konkurrentene, bedyrer han overfor NRK, uten å gå nærmere i detalj på hva det handlet om.

Stiv svenske Gledelig var det også at Røthe holdt unna for Halfvarsson, Perrillat og Legkov og sikret dobbelt norsk - akkurat som på kvinnesiden.

- Det ble aldri noen skikkelig spurtduell. Jeg var for stiv. Jeg snublet nærmest på oppløpet, sier Halfvarsson.

- Tror du fortsatt at du kan slå ham i en spurt?

- Det er jo drømmen. Jeg håper det blir en virkelig duell en gang, der jeg ikke er så stiv. Men Petter er jo best i verden, sier svensken.

Konfrontert med Halfvarssons uttalelse om at han skal ta Northug på oppløpet den dagen han ikke er like stiv som han var i dag, får svensken svar på tiltale av nordmannen:

- Da tror jeg han må finne seg en annen idrett, smeller det fra Northug.