Shootitlive Petter

Live-published photos and videos via Shootitlive

Slik revolusjonerte Petter Northug langrennssporten

Northugs revolusjon: - Jeg tenkte: «Hvor kom han fra? Og hva driver han med?»

Petter Northug hadde sin helt egne måte å vinne skirenn på. Det var en metode som var helt bevisst fra Mosvik-ekspressens side og som gjorde langrenn kult igjen.

- Det er en langrennsperiode før og etter Petter Northug. Han har vært med på å gjøre langrenn kult igjen, sier Hans Christer Holund til Dagbladet.

Ordene er talende nok i omtalen av Petter Northugs betydning for langrennssporten.

Noe liknende sa langrennslegenden Vegard Ulvang, nå leder av langrennskomitéen i FIS, da han møtte Dagbladet på Beitostølen i november.

- Petter har hatt enormt stor betydning for internasjonal langrenn og har vært med på å revolusjonere sporten, sier Ulvang til Dagbladet.

Gutten fra Mosvika kom inn i langrennssporten som en beskjeden kar, men vokste raskt til å bli sportens største rockestjerne.

Én ting var at Northug vant ekstremt mye, men det som skiller ham fra andre enere, er måten han vant på.

POPULÆR: Petter Northug med svenske fans på Beitostølen i 2009. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POPULÆR: Petter Northug med svenske fans på Beitostølen i 2009. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Og for så vidt også måten han tapte på.

Uansett hva Petter Northug gjorde, var det ham majoriteten snakket om etter målgang.

Det var ikke tilfeldig.

Petter Northugs bevisste valg

Northug fortalte på dagens pressekonferanse at måten hans å vinne skirenn på, var et bevisst valg han tok i ungdomsårene.

- Langrenn har fått mer sprinter og fellesstarter. Det visste jeg i ungdomsårene. Jeg trente derfor mye på det. Da jeg så på verdenscup som junior, var det ofte fire- og femdobbelt tysk i fellesstart i fristil, forteller Petter Northug.

LEGGER OPP: Petter Northug møter pressen for å snakke om framtiden sin etter det ble kjent at han gir seg somlangrennsløper. Video: NTB og Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Jeg visste hva jeg måtte gjøre for å bli best. Jeg gjorde om på treningen og hadde veldig fokus på avslutninger og hvordan vinne skirenn.

- Når jeg har møtt unger i ettertid, har det vært mye fokus på spurt. Det er bra at de har det fokuset, og at jeg har vært med på å trekke sporten i den retningen. Spurten er et viktig våpen, sier Petter Northug.

- Vi ser at nye typer, som Johannes Høsflot Klæbo og flere russere, har avslutningsegenskaper som behøves for å vinne skirenn i moderne langrenn. I den grad har jeg vært med på å påvirke utviklingen, slik at unger synes det er kulere å gå på ski enn for 30 år siden, sier Mosvik-ekspressen.

- Jeg har gått litt mine egne veier, ikke vært en typisk A4-skiløper, men det har alltid handlet om å vinne skiløp og vinne når det gjelder som mest. Det har vært filosofien min og tanken bak hvordan jeg har levd, påpeker Northug.

SUVENIR: Petter Northug fikk mange rare gaver i løpet av sin karriere, som her på Beitostølen i 2009. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SUVENIR: Petter Northug fikk mange rare gaver i løpet av sin karriere, som her på Beitostølen i 2009. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Sjokkerte konkurrentene

Dagbladet vil i denne saken trekke fram noen av de mest minneverdige høydepunktene, med fokus på svenskestuntene i kjølvannet av Emil Jönsson Haags hyllest i Dagbladet onsdag morgen.

- Vi mister den største stjerna langrennssporten noensinne har hatt på herresiden. Petter har vært en fantastisk idrettsutøver som engasjerer skipublikummet både i og ikke minst utenfor sporet, sier Emil Jönsson til Dagbladet.

- Ingen engasjerer mer enn Petter.

Høydepunktene har vært færre de siste sesongene, men Northug rakk et siste stunt i Drammen i mars 2017.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det skjedde i kvartfinalen, men var likevel øyeblikket som frambrakte mest jubel og latter i Drammen den gang: Northug viste endelig god, gammel form og lekenhet i sin kvartfinale da showet startet.

- Jeg skjønte ingenting. Jeg tenkte: «Hvor kom han fra? Og hva driver han med?» sa Anssi Pentsinen til Dagbladet.

- Petter Northug er gal. Han finner alltid på noe, supplerte Sergej Ustjugov.

Leken og arrogant

31-åringen fra Mosvika staket i et vanvittig tempo foran elleville fans. Ikke bare tok han igjen samtlige og staket seg opp i tet. Northug spurtet fra de andre og kom i mål lenge før konkurrentene.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Da bestemte han seg for å skrense rett over målstreken - litt som på VM-stafetten i Holmenkollen i 2011 - og slå seg på brystet og stirre på konkurrentene mens de gikk over mål.

Emil Iversen, Sergej Ustjugov, Teodor Peterson, Matias Strandvall og Anssi Pentsinen skjønte knapt hva som skjedde. De to sistnevnte måtte bremse opp før målstreken fordi Northug blokkerte mållinja.

- Northug er en syk mann

Men de ble ikke sinte av den grunn. De var forbauset, men først og fremst begeistret.

- Det var helt utrolig. Jeg skjønte ikke hva som skjedde og ble veldig overrasket. Petter Northug er en syk mann, sa Anssi Pentsinen til Dagbladet.

Shootitlive Petter

Live-published photos and videos via Shootitlive

Strandvall sto bare og lo i målområdet da han fikk oppleve handlingen til langrennsstjerna fra Mosvika fra nært hold.

- Haha, ja. Jeg ble helt satt ut av det Northug gjorde. Jeg klarte ikke å holde meg. Den mannen er noe for seg selv. Vi har savnet ham i dette slaget. Det gir langrennssporten noe ekstra, sa Strandvall til Dagbladet.

Ustjugov: - Han er gal

Sergej Ustjugov fulgte opp:

- Han er gal. For meg vil Northug alltid være langrennskongen, sa Ustjugov til Dagbladet.

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Northug har skrevet et eget kapittel i langrennssportens historie i kraft av sitt revolusjonerende varemerke og sin særegne signatur.

For Northug har helt siden det nasjonale og internasjonale gjennombruddet i 2006 gått og vunnet skirenn på en unik måte.

Den gjennomgående ironien, arrogansen og fornedrelsen i Northugs stil har i hovedsak vært rettet mot svenskene.

Her følger en liste over Northugs fem mest arrogante svenskestunt.

1. Den griseaktige ydmykelsen av Marcus Hellner i Holmenkollen

Det er i VM-stafettene Northugs mest arrogante målganger har kommet. I VM-sprinten i Holmenkollen i 2011 hadde Hellner tatt innersvingen på Northug og fått «Hellner-bakken» oppkalt etter seg. På VM-stafetten skulle Northug få sin komplette revansje. På den nydøpte «Northug-flata» fikk spurtkongen en så stor luke at han kunne sette i gang sitt show på oppløpet.

PLOGET: I VM-stafetten i Holmenkollen avsluttet Petter Northug sitt show med å ploge over mål rett foran Marcus Hellner. Foto: AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN
PLOGET: I VM-stafetten i Holmenkollen avsluttet Petter Northug sitt show med å ploge over mål rett foran Marcus Hellner. Foto: AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

Først hysjet Mosvik-ekspressen mot publikum og konkurrenter. Dernest ploget han før målstreken og gikk sidelengs i mål rett foran nesa på Hellner. I målområdet ropte Northug følgende: «Kong Carl Gustav can you hear me? Björn Borg, Ingemar Stenmark, your guys took a hell of a beating!».

Hvordan reagerte svenskene?

- Han er en ulv ute i løypa, men ved målgang er han en gris, sa SVT-kommentator Jonas Karlsson.

2. Barneskirennet i Sapporo mot Anders Södergren

21 år gamle Northug hadde vunnet én verdenscupseier, fra nettopp Falun i mars 2006, men det var i VM i Sapporo i 2007 han virkelig viste langrennsverden at Northugs signatur er helt spesiell. Svenskene hadde satt opp femmilseksperten Södergren på siste etappe. Northug drev sitt spill og lot Södergren få en luke for å hjelpe han i duellen om 2.-plassen mot Russland.

BEITOSTØLEN: Petter Northug fortalte et samlet pressekorps på Beitostølen at langrennskarrieren kan være over allerede før jul om kroppen ikke blir bedre. Sjokkmeldingen får skimiljøet til å hente fram superlativene. Vis mer

Så, inn på oppløpet, viste Northug at hans rykk var best i verden, mens Södergrens rykk var tilnærmet fraværende. Northug fikk en luke på nesten hundre menter i løpet av få sekunder. Dermed fikk han revansje fra fallet på skiathlon.

I mål ropte Northug «barneskirenn» og «kæm e kongen?».

3. Da Northug feiret med svensk flagg i Gällivare

I verdenscupstafetten i Gällivare i 2012 gikk Northug for en sjelden gangs skyld ut alene i front etter en strålende 3. etappe fra Sjur Røthe.

Northug vurderte muligens å vente på Hellner, slik at han kunne slå han i spurten, men valgte denne gang en annen plan: Northug beholdt forspranget, slik at han kunne ta et svensk flagg på oppløpet og gå med det til mål.

- Jeg håper det gjør litt ekstra vondt for svenskene. Om Sverige hadde vunnet en stafett i Norge og gått i mål med norsk flagg, hadde det nok svidd litt ekstra mye, sa Northug den gang.

4. Da Northug peket nese mot Sveriges nye ankermann

I sesongdebuten i 2011/12 var Sverige i ferd med å gi opp Hellner som ankermann. Nå hadde de funnet sin egen spurtkonge, Calle Halfvarsson. Den daværende svenske unggutten viste seg som langt mer «kaxig» enn Hellner og har i det siste vært aktiv med å svare på Northugs svenskehets.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

Halfvarsson uttalte han var raskere enn Northug, men det endte med en fullstendig fiasko også for ham. Halfvarsson ble til og med slått av Norges tredjelag, representert ved Sjur Røthe, mens spurtkongen fra Mosvika svarte med å børste støv av armene og peke nese mot konkurrentene.

- Vi må være glad for at Calle gikk ankeretappen. Hvis han skal slå meg, må han finne en annen idrett, uttalte Northug etter utklassingsseieren.

5. Droppet å rykke, slo ut med armene

I VM-stafetten i Val di Fiemme i 2013 prøvde Halfvarsson seg på ny. Denne gang hadde han vist god form i mesterskapet og hadde nok en gang stor tro på å slå Northug i en eventuell spurt.

Halfvarsson prøvde seg på et rykk i siste bakken, men Northug hadde ingen problemer med å følge og vurderte å rykke selv i den bakken.

- Jeg hadde lyst til å rykke i sistebakken, men da jeg så det var luke ned til tredjemann, tenkte jeg at det svir mer å tape på oppløpet, kommenterte Northug.

I kjent stil avgjorde han på oppløpet. I kjent stil var han helt suveren i spurten, og i kjent stil vartet han opp med en spesiell gest. Denne gang slo Northug ut med armene da han rant over målstreken og sikret Norge nok et stafettgull i duell med Sverige.