Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ansgar Evensen overrasket som 14-åring

Northugs syrlige stikk:
- Forferdelig oppførsel

Tenåringen Ansgar Evensen rystet Norge med NM-gullet på Konnerud. Allerede som 14-åring yppet han seg og overrasket Eirik Brandsdal.

UNIKT TALENT: Ansgar Evensen, her etter det sensasjonelle NM-gullet på Konnerud, har en lysende framtid i møte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UNIKT TALENT: Ansgar Evensen, her etter det sensasjonelle NM-gullet på Konnerud, har en lysende framtid i møte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

19 år gamle Ansgar Evensen markerte seg under NM på Konnerud omtrent som Petter Northug gjorde som 20-åring i NM på Kongsberg i 2006.

I likhet med Northug gjorde Evensen noe så sjeldent som å vinne et NM-gull som junior på det øverste seniornivået på en helt overlegen og uortodoks måte.

Stortalentet leverte først en maktdemonstrasjon i sporet og var så suveren i sprintfinalen at han rakk å «kødde», som han selv sier, allerede før oppløpet, da han viste fingeren rett inn i NRKs kameraer:

OVERRASKET: Juniorløper Ansgar Evensen overrasket fans og kommentatorer da han gjorde dette under NM-sprinten. 19-åringen vant øvelsen, og sammenliknes nå med Petter Northug. Video: NRK . Video/reporter: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Therese Johaug sa til Dagbladet at hun lo godt av stuntet og syntes det var moro, men samtidig at hun ikke anbefaler Evensen å gjøre dette hver gang han vinner skirenn framover.

Et naturlig forbilde er Petter Northug, som revolusjonerte langrennssporten og vant skirenn på denne «showete» måten, som da han lekte seg med Marcus Hellner og ploget over målstreken på VM-stafetten i Holmenkollen i 2011.

Northug: - Forferdelig oppførsel

Men hva synes så langrennslegenden fra Mosvika om Evensens «Northug-inspirerte» stunt?

På spørsmål fra Dagbladet svarer Northug:

- Forferdelig oppførsel. Han bør vise mye mer respekt overfor konkurrentene sine, skriver Petter Northug i en SMS til Dagbladet - vel vitende om at han fikk massiv kritikk for det samme, ikke minst VM-stafetten i Holmenkollen i 2011.

RESPEKT: Petter Northug ble som langrennsløper bedt om å vise mer respekt for konkurrentene. Nå sier han det samme til Ansgar Evensen med en sedvanlig dose ironi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RESPEKT: Petter Northug ble som langrennsløper bedt om å vise mer respekt for konkurrentene. Nå sier han det samme til Ansgar Evensen med en sedvanlig dose ironi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da ble Northug, som alltid er full av selvironi, kalt «en gris» av SVTs Jonas Karlsson.

At det er akkurat Ansgar Evensen som går i Northugs fotspor - i kraft av ekstrem spisskompetanse, eksplosivitet og arrogant «showing» i skisporet - er ikke tilfeldig.

Imponerte som 14-åring

19-åringenm, som representerer Vind Idrettslag fra Gjøvik, har lenge vært en svært offensiv type og langrennsløper.

Dagbladet blir fortalt at allerede som 14-åring viste Evensen tegn på dette da han utfordret en av verdens mestvinnende verdenscupsprintere Eirik Brandsdal til duell.

Brandsdal var 28 år da den 14 år gamle modige unggutten yppet seg.

- Faren til Ansgar minnet meg om at Ansgar utfordret meg på Beitostølen allerede som 14-åring, forteller Eirik Brandsdal til Dagbladet.

PENSJONERT: Niklas Dyrhaug er ikke spesielt imponert over formen Petter Northug viste da han deltok i Marcialonga. Video: @kameramainnen/@jantelov1. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø/Dagbladet Vis mer

- Han utfordret meg på noen hurtighetsdrag. Da banka jeg ham heldigvis, men i NM fikk han revansje.

- Hva sier det om selvtilliten og offensviteten til Ansgar?

- Det er kult som 14-åring når man oppsøker de litt eldre. Det viser en offensiv innstilling. Etter det har han tydeligvis gjort veldig mye riktig.

- Han knuste meg

Ansgar Evensen selv husker det møtet svært godt.

- Jeg husker at jeg gikk et spurtdrag mot ham som 14-åring på Beitostølen. Det var veldig morsomt og inspirerende at han faktisk gadd å være med på det, sier Evensen til Dagbladet.

- Det inspirerte meg, og jeg så hva jeg hadde å jobbe mot. Han knuste meg. Nå fikk jeg revansje, forteller Gjøvik-gutten.

Stortalentet har vært helt suveren i sprintrenn i sitt kull over lengre td.

I prologen i junior-NM på Lygna tidligere i januar var det så mye som 3,38 sekunder ned til prologtoer Andreas Kirkeng og nesten seks sekunder til tredjemann i prologen.

På Gålå før jul vant Evensen prologen med vanvittige 7,89 sekunder foran Kristoffer Ars Karsrud.

Triumfen i NM-sprinten på Konnerud skrev 19-åringen inn i historiebøkene da han ble en enda yngre norgesmester enn selveste Petter Northug.

Det ga Therese Johaug hakeslepp.

Se Johaugs spesielle reaksjon her.

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Toner ned Northug-likhetene

- Har du Northug-personlighet, Ansgar?

- Nei, jeg føler egentlig ikke at jeg er en Northug-type. Det er noe spesielt når du får så mye adrenalin som i skirenn, svarer 19-åringen.

- Det er sånn som gjør at folk blir ekstra interessert i langrenn.

- Ja, det er kanskje det. Så vi får prøve å holde interessen oppe.

- Hva slags type er du?

- Jeg er egentlig en rolig type, men jeg liker å kødde litt. Jeg føler det slipper litt på presset. Det blir mye press. Det er godt å få kødde litt og slippe litt press.

Sammenliknes med Klæbo

Evensens talent er av det unike slaget.

- Han er nok et av de største talentene på ei stund. Det samme sa vi om Johannes Klæbo for noen år siden, og alle ser hvor god han er blitt. Det er hurtigheten og sprintegenskapene som er den store styrken, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum til Dagbladet etter NM-gullet.

- Er han et talent på nivå med Klæbo?

- Det er vanskelig å sette sånne talenter opp mot hverandre. Sprintegenskapene hans er det høyt internasjonalt nivå over. Han er ikke så ille på distanse heller, men det tar lengre tid.