Sundby starter Tour de Ski

Northugs tourhåp svinner - Sundby meldt frisk og klar til start

Sundby meldes klar til start i årets Tour de Ski.

TOUR-KLAR: Martin Johnsrud Sundby er frisk og klar til start i årets Tour de Ski. Dermed blir det ingen Tour på Petter Northug, slik han hadde håpet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOUR-KLAR: Martin Johnsrud Sundby er frisk og klar til start i årets Tour de Ski. Dermed blir det ingen Tour på Petter Northug, slik han hadde håpet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det var usikkerhet rundt touren for Martin Johnsrud Sundby etter verdenscuphelgene i Davos og Toblach.

Sundby dro hjem på legesjekk etter de siste verdenscuprennene før jul. Legesjekken viste at 33-åringen hadde store problemer med luftveiene. Forrige uke ville ikke landslagslege Petter Olberg konkludere med om Sundby skulle delta i touren eller ei.

- Det er noe vi må vurdere. Det er såpass mange dager til ennå, at vi konkluderer ikke der. Men vi sender han ikke dit hvis han ikke er frisk, sa Olberg til Dagbladet da.

Nå er Sundby friskmeldt og klar for å gå touren. Vidar Løfshus bekrefter at alle de norske utøverne som er tatt ut til Tour de Ski er klare for start.

- Status per i går kveld var at alle var friske og raske, og klare til start på lørdag, skriver Løfshus til Dagbladet i en melding.

Det betyr at Norges sender en tropp på åtte mann og elleve kvinner til årets Tour.

Dårlig nytt for Northug

Dermed kan trolig Petter Northug se langt etter tourdeltakelsen han hadde håpet på i jakten på OL-formen. Istedet må Northug forsøke å kvalifisere seg gjennom de resterende uttaksrennene i skandinavisk cup i Piteå, NM og verdenscupen i Planica i januar.

Northug var ikke tilfreds med den OL-planen som ble foreslått i uttaksmeldingen til Tour de Ski fra Norges Skiforbund.

- Petter er ikke komfortabel med den planen de har foreslått, han ønsker å gå Touren. I tillegg faller det litt tilbake på om det er nok, og at han risikerer å stå der før OL-uttaket og ikke ha fått gå nok, sa Kveen til Eurosport da uttaket ble annonsert.

Northug har slitt med formen innledningsvis i sesongen. Hans eneste deltakelse i verdenscupen endte med en seig 32. plass på Lillehammer, og selv om han nå skal være på «plussiden» igjen, er han altså bare tatt ut som reserve til Tour de Ski.

- Han mister jo nå en mulighet til å få vist seg fram og få viktig matching i kroppen inn mot det som skal skje. Ved neste korsvei er det snakk om NM. De beste norske som skal gå Touren, stiller nok ikke på startstreken der bortsett fra i stafetten. Vi føler det kommer noen dilemmaer med tanke på OL-planen da, fortsetter Kveen.