NORSK DUELL: Verdens beste sjakkspiller møtte sin tidligere læremester i siste runde av Norway Chess. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
NORSK DUELL: Verdens beste sjakkspiller møtte sin tidligere læremester i siste runde av Norway Chess. Foto: Joachim Baardsen / DagbladetVis mer

Norway Chess-drømmen knust for Carlsen

- Magnus har vært sløv.

STAVANGER (Dagbladet): Premisset var krystallklart: Magnus Carlsen (23) måtte vinne det siste partiet mot Simen Agdestein (47) for å ha noen som helst mulighet til en Norway Chess-triumf.

Det klarte 23-åringen. Oppgjøret mot sin tidligere læremester endte med seier, etter at Agdestein gjorde en grov feil like etter tidskontrollen.

Dessverre for Carlsen vant også turneringsleder Sergej Karjakin sitt parti mot Fabiano Caruana. Noe som betyr at russeren forsvarte tittelen fra i fjor. Dermed er drømmen om å vinne superturneringen på hjemmebane igjen knust for Carlsen.

- Jeg har ikke spilt helt katastrofalt, men jeg kom bare aldri i gang. Og i går forspilte jeg sjansen min, sier Carlsen på pressekonferansen.

- Kunne du gjort noe annerledes?

- Det har skjedd mye i løpet av turneringen, men det enkleste å peke på, er partiet i går, sier Carlsen, og sikter igjen til sjokktabben mot Peter Svidler.

- Vært sløv Dagbladets sjakkekspert, Einar Gausel, mener unggutten har vært gjennomgående svak.

- Magnus har ikke vært på topp under Norway Chess. Han har vært sløvere enn vanlig. Teknisk har han ikke vært god. Han har slitt i flere partier og ikke vært så imponerende som han pleier. Det virker som han har manglet energi, sier Gausel.

Sjakkeksperten tror utenomsportslige forpliktelser har stjålet deler av fokuset.

- Magnus har hatt veldig mye på dansekortet. Han har vært nødt til å stille opp på mye både før og under turneringen. Alt fra media til ulike arrangementer. Det kan nok tære litt på energien. For at Magnus skal spille bra må han ha mye energi, for han har en veldig krevende spillestil, mener Gausel.

- Er menneskelig Eksperten svarer samtidig kontant på spørsmålet om skuffelsen i Stavanger er noe som vil prege Carlsen i tiden som kommer.

- Nei. Han er mer overlegen på verdensrankingen nå enn før turneringen - i og med at verdenstoer Levon Aronian har gjort en dårligere turnering, sier Gausel, før han slår fast en ting til:

- Magnus kan ikke vinne alt. Det går ikke. Dette er et bevis på at han er menneskelig.

Ti slutt velger Gausel å skryte av sensasjonsmannen Simen Agdestein. 47-åringen har gjort comeback på toppnivå, med sju remiser og bare ett tap som resultat. En oppsiktsvekkende prestasjon.

- Det er egentlig uhørt. Og fryktelig imponerende. Simen er en av to spillere i verden som har spilt på et så høyt nivå i den alderen han er i.

Sliten Agdestein Selv er Agdestein glad for at den to uker lange turneringen er over.

- De siste partiene har jeg vært utrolig trøtt. Jeg klarer nesten ikke holde øynene mine åpne lenger. Det er umulig å spille sjakk i en slik tilstand, sier Agdestein.

- Jeg er ganske fornøyd med at turneringen nå er over. Det har samtidig vært en utrolig opplevelse. Jeg må si takk til sekundanten min, Jevgenij Romanov, og konkurrentene mine. Jeg er ikke redd dem, men respekterer dem noen enormt, sier Agdestein.