-  Norway Cup endret mitt liv

For fem år siden levde Maria Carolina Pereira (22) i Rio de Janeiros slumstrøk. I dag har hun kjæreste og jobb i Norge.

Maria har bare spilt volleyball på Copacabana. Fotballferdighetene er beskjedne, men språkkunnskapene var inngangsbilletten til et nytt liv for den brasilianske jenta. I 2000 var hun én av få brasilianere i sin Norway Cup-delegasjon som snakket litt engelsk, og ble etter turneringa plukket ut til å bo i Norge og gå på folkehøgskole året etter.

-  Der fikk jeg kjæreste, og har reist litt fram og tilbake mellom Brasil og Norge. Men nå har jeg tenkt å bli her, sier Maria til Dagbladet.

Da hun kom til Oslo for fem år siden hadde hun aldri vært utenfor Brasil.

-  Norway Cup åpnet verden for meg og endret mitt liv. Jeg møtte folk fra nasjoner jeg aldri hadde hørt om før, og fikk mange nye venner, sier Maria. I fjor fikk hun endelig jobb - ti dager før hun skulle reise hjem til Brasil.

-  Det var helt fantastisk, sier Maria. Nå jobber hun som hjelpepleier på Grefsenhjemmet i Oslo.

Vil hjelpe gatebarn

I 2002 ble hun med på å jobbe med et norsk-brasiliansk prosjekt som skal holde brasilianske barn i aktivitet etter skoletid.

-  Mange av barna har foreldre som ikke kan ta seg av dem etter skoleslutt. Barn som ikke har noe å gjøre, havner ofte i kriminelle miljøer. Vi lar dem spille fotball, og prøver å få dem til å fortsette med skolen. Mange slutter på skolen for å jobbe og hjelpe familien, sier Maria.

 FANT RYTMEN: Maria Pereira har pendlet mellom Norge og Brasil siden Norway Cup for fem år siden. Nå jobber hun som hjelpepleier og vil ta sykepleierutdanning i Norge. Foto: John Terje Pedersen
FANT RYTMEN: Maria Pereira har pendlet mellom Norge og Brasil siden Norway Cup for fem år siden. Nå jobber hun som hjelpepleier og vil ta sykepleierutdanning i Norge. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Hun vokste opp i Niterói, ett av Rios mange fattigstrøk. Både Ronaldo, Adriano og mange andre brasilianske fotballstjerner kommer fra favelas, som strøkene kalles på portugisisk.

Mafia og korrupt politi

Om kvelden kunne hun ikke leke ute, på grunn av oppgjør mellom politi og mafia.

-  Vi spilte fotball og lekte, men måtte legge oss tidlig. Vi kunne aldri vite når politiet og narkomafiaen ville barke sammen. Situasjonen er akkurat den samme for dem som fortsatt bor der, sier Maria.

Politiet i Rio har hun få gode erfaringer med. Da hun sto i foreldrenes bar som sjuåring, arresterte de faren hennes.

-  Alle som hadde omgang med mafiaen ble mistenkt. Mange mafiamedlemmer vanket i baren vår, og til slutt ble pappa lei. Vi flyttet da jeg var 12 år. Nå er han dørvakt, forteller Maria.

Drept for en sko

Den brutale hverdagen i favelaen merket Maria for alvor da hun var 12 år. Noen hadde stjålet broren Renatos (15) Reebok-sko, og han gikk for å kreve den tilbake.

-  Han kom aldri igjen. Det er slik det fungerer. Du kan bli drept for en merkevaresko. En annen gang kunne det vært en mobiltelefon eller en iPod, forteller Maria.

Vil bli i Norge

I dag har 22-åringen flere venner i KFUM og studentorganisasjonen Christian Union i Oslo, men er mest sammen med to brasilianske venninner.

-  Det er ikke alltid like lett å få nye venner i Norge. Men det går bedre for hver måned, og om sommeren er alle så blide, smiler Maria.

Men helt som på Copacabana blir det aldri.