Norway Cup forener fiender

DUBROVNIK (Dagbladet): - Sport er nummer én, svarer bosnieren Fikret Plivcic på spørsmål om hva idretten betyr for fredsprosessen. Med seg har han 30 Norway Cup-deltakere i alderen 14- 16 år. Alle er spente på hva to uker i leir sammen med fienden vil bringe.

Handel og Kontor i Norge er i samarbeid med FIET (funksjonærinternasjonalen) sterkt engasjert i prosjektvirksomhet i Bosnia-Hercegovina. I den forbindelse er to lag fra byen Mostar invitert til Norway Cup.

28 år gamle Fikret Plivcic fra Sarajevo er mannen som har plukket ut og forberedt de bosniske tenåringene på Norges-turen.

- Jeg er lykkelig, og guttene er veldig lykkelige over at man har fått til dette, sier Plivcic som jobber på FIETs prosjektkontor i Sarajevo.

Fiender

Guttene kommer fra hver sin side av Mostar.

Det var serberne i den jugoslaviske hæren som brakte krigen til Mostar, våren 1992. Men etter at kroater og muslimer sammen hadde drevet hæren tilbake, begynte de å kjempe mot hverandre.

I 1993 ble den gamle middelalderbyen Mostar skutt i stykker. Brua over Neretva-elva fra 1500-tallet ble knust og byen delt i to.

Kroater på den ene siden av elva og bosniske muslimer på den andre siden.

Fikret forteller om år der idretten lå helt død.

- Ingen idrett i det hele tatt, spør jeg.

Fikret rister forsiktig på hodet.

- Ingenting. Overhode ingenting.

Og sukker tungt:

- Det var ikke noe liv.

Tøff oppvekst

Nå sitter han på fly til Norge sammen med en generasjon som han håper skal gi håp for framtida. Tilsynelatende helt vanlige tenåringsgutter i den forstand at skomerker, fotball og jenter er viktig.

Men med en oppvekst i bagasjen som ikke jevnaldrende nordmenn kan forestille seg.

Flere år med krig og konflikt. Hundrevis av døde på begge sider. Fremdeles ligger store deler av byen i ruiner, og arbeidsløsheten er på hele 80 prosent.

Fiendskapen og uenigheten er ikke utryddet selv om våpnene har tidd.

Én liga

Derfor er ikke Fikret mer enn nøktern optimist når vi bringer framtida på bane.

- Etter krig i fire år er spenningene fortsatt store.

- Framtida... ja, jeg tror den blir bedre, men jeg vet ikke helt, sier han rolig.

Et fotballsteg i riktig retning skal skje neste sesong.

- Vi har hatt to ligaer inntil i år. Kroatene har hatt egen serie og bosnierne sin serie. Neste år blir det én, forteller 28-åringen.

Nye bånd

Det betyr at muslimene i Mostar muligens får spille på den beste banen i hjembyen. Anlegget ligger på den kroatiske siden.

Men først skal de forhåpentligvis knytte bånd gjennom to uker i Norge.

- Vi håper at dette prosjektet skal få ungdommene til å se litt annerledes på sin egen framtid. At de klarer å innse at de må leve sammen for å kunne gå videre, sier prosjektkoordinator Kari Nøst fra Handel og Kontor.

Før eventyret starter på Ekebergsletta neste søndag skal tenåringene blant annet oppleve livet på en norsk bondegard, gå fjelltur på Geilotoppen og ta Flåmbanen.

<B>FREDELIG DYST:</B> Dagbladet var med da 30 ungdommer fra den delte byen Mostar i Bosnia-Hercegovina ble hentet til 14 dagers opphold i Norge.