Norway Cup-mat til narkomane

EKEBERGSLETTA/OSLO S (Dagbladet): Middagsmaten som ikke blir spist på Ekeberg, går ikke i søpla. Arne Skarpsno (75) sørger for at narkomane i Oslo får et varmt måltid hver kveld under Norway Cup. De ser på ham som en helgen.

Mannen bak juleselskapene i Oslo rådhus for vanskeligstilte, har en travel uke under Norway Cup.

Alt som blir igjen av mat etter middagen i Ekeberghallen tar pensjonisten med seg i bilen og kjører til «plata» ved Oslo S.

- Vi kaster ikke maten, men satser på gjenbruk. Hver dag får vi mellom 100 og 500 middager i overskudd av 7500 middagsporsjoner, forteller sjef for bespisningen under Norway Cup, Leif Inglingstad. Dette er mat som ellers ville gått i søpla, men Arne Skarpsno tar med seg hver smule.

Når middagen nærmer seg slutten ved åttetida om kvelden, parkerer Arne bilen med tilhenger utenfor Ekeberghallen. Der laster han opp porsjon på porsjon.

Gatas juveler

Da Dagbladet var med Arne Skarpsno på «jobb» var det 1000 porsjoner med kalkun og karbonade til overs. Og et lass med yoghurt.

- Dette skal til gatas juveler. Det er hva de er. Gatas juveler, sier Arne Skarpsno. Han setter kursen for Oslo S. Etterpå skal han innom natthjemmet for prostituerte og forskjellige hospitser. I 20 år har han drevet med frivillig arbeid blant narkomane og vanskeligstilte i Oslo. Hver onsdag reiser han rundt med varmmat.

- Dette er blitt mitt livsverk og en livsstil, forklarer han.

For fem år siden kom Arne i kontakt med Leif Inglingstad i Norway Cup. Under fotballturneringen er han på gata med mat hver kveld.

Kjærlighet

- Det er et privilegium å få lov til å holde på med dette. Du skjønner, det er ekte kjærlighet jeg får av guttene og jentene på gata. Jeg tjener ikke penger på dette, men jeg pleier å si at jeg er rikere enn Røkke, smiler han bak rattet på vei ned fra Ekeberg.

Arne svinger inn på «plata» ved Jernbanetorget, hvor narkomane samles. To menn er på plass allerede før han får parkert.

- Nå begynner jungeltelegrafen å gå, sier Arne. Han har helt rett. Etter få minutter er det kaos rundt bilen hans. Yoghurt og karbonade går unna. Noen tar med seg mat for en uke i bæreposer. Opptil 300 mennesker vanker på «plata» og nyter godt av maten til Arne.

- Det er nåla alt dreier seg om. De prioriterer ikke å skaffe seg varm mat. Men alle trenger middag. Menneskene her blir rolige når de får mat. Derfor er politiet glad for den jobben jeg gjør, forteller han.

Et unikum

Det vanker klemmer og godord fra gatas juveler til Arne.

- Arne plukker opp folk fra gata og gir dem mat. Han er et unikum. Arne, du må bli 200 år, roper Runar (43) ved dagens middagsservering.

Cathrine (38) mener 75 prosent av de narkomane i Oslo ville gått dukken uten Arnes hjelp og støtte.

- Han er en helgen, sier hun stille.

Nina (30) kaller Arne «pappa'n vår».

Hos Arne er det aldri nei. Selv har hun sovet og spist hjemme hos pensjonisten og hans kone som nå er død.

Arne Skarpsno lever av pensjonen og bruker pengene sine på narkomane. Maten han deler ut kommer stort sett fra rundt 50 bedrifter som sponser ham. Alt av tid går med til de narkomane.

Runar bryter inn mens Dagbladet prater med Arne:

- Arne, hvor henter du kreftene til å hjælpe oss?

- Fra the big boss der oppe, smiler Arne og peker oppover.

- Å vite at jeg hjelper folka til å leve er rus for meg. Jeg blir gæren, jaa, roper han.

<B>RIKERE ENN RØKKE:</B> Arne Skarpsno har mange venner i Oslos narkomiljø. Mona Eliassen setter pris på hjelpen hun får av Arne. 75-åringen tjener ikke en krone på arbeidet, men kaller seg rikere enn Røkke.