Norway Cups største eventyr

I 1992 spilte Evans «Valdo» Nyabaro (22) Norway Cup-semifinale med Mathare United. Sammen med mange av de samme gutta ble han kenyansk cupmester i fjor høst. I dag spiller Valdo på A-laget til Start.

Evans «Valdo» Nyabaro er del av en askepott-historie. Ut av den verste slummen i Nairobi har det i løpet av 12 år vokst en fotballklubb som i dag spiller kenyansk Premier League, er regjerende cupmestere og leverer spillere til det kenyanske landslaget. Og den viktigste inpirasjonskilden på veien heter Norway Cup.

- Turneringen er en voldsom inspirasjon for barna i Mathare, sier Valdo. Han har selv deltatt i verdens største fotballturnering, i 1992 og i 1993. I fjor høst var Evans med på å vinne den nasjonale cupen med seniorlaget til Mathare United.

- Det var fantastisk. Cupseieren var en stor triumf for barna i Mathare-slummen og ga seg utslag i en voldsom stolthet, sier Valdo.

Men etter cuptriumfen forlot Valdo sine venner i Kenya. Han ble hentet til Kristiansand og Start. Mens Valdo prøver å tilpasse seg norske forhold og norsk taktikk, fortsetter hans gamle lagkamerater å imponere i hjemlandet. Sist helg vant nyopprykkede Mathare United to toppkamper i kenyanske Premier League. På grunn av spill i den afrikanske cupvinnercupen har laget noen hengekamper i serien, men med seier i disse kampene topper Nairobi-laget tabellen!

Inspirasjon

Historien om MYSA (Mathare Youth Sports Association) er uten tvil en av de mest fantastiske kapitlene i Norway Cups 27 år gamle historie.

Den anerkjente internasjonale miljø- og utviklingsekspert Bob Munro fra Canada kom til Nairobi på et prosjekt i 1987. Hans møte med barna i et av verdens største og verste slumområder skulle vise seg å få en ubeskrivelig betydning for mange tusen barn.

- Munro var tidligere medlem i Brundtland-kommisjonen, og gjennom sine norske kontakter gjorde han det mulig for et lag fra Mathare å ta turen til Norway Cup i 1990, forteller formann i MYSAs venner Helge Søvdsnes. Selv om laget reiste hjem med tre tap og stygge sifre i målprotokollen hadde barna fått den nødvendige inspirasjonen.

Evans «Valdo» Nyabaro

Alder: 22.
Klubb: Start.
Tidligere klubber: Mathare United.
Posisjon: Midtstopper i Kenya. Kjemper om en plass på midtbanen hos Start.
NC-meritter: Semifinale i 1992, kvartfinale i 1993.

10000 barn


Evans var med på MYSA-prosjektet fra starten av. I begynnelsen deltok cirka 20 000 barn og unge. I dag organiserer MYSA omtrent 100 000 barn i nesten 1000 lag.

- Jeg tror betydningen av Norway Cup i denne sammenhengen er større en folk er klar over, sier Søvdsnes.

Mathare kom tilbake i 1992 og spilte seg til semifinalen i Norway Cup. Tre år seinere vant de den nest yngste gutteklassen (klasse E) i verdens største fotballturnering.

Også i fjor markerte kenyanerne seg: seier i klasse E og finalespill for jenter i alderen 12-14 år.

Stilles krav


- MYSA er nok det aller største kapitlet i NC-historien - det er så målbart, sier Norway Cup-general Frode Kyvåg.

MYSA-prosjektet har blitt et forbilde for andre prosjekter der fotballen brukes som brekkstang til en bedre hverdag. Og det mest imponerende er at det er ungdommen selv som driver arbeidet og lager reglene.

- En A-lagsspiller i Mathare må utføre 20 timers samfunnstjeneste i uka. Dette innebærer rydding av søppel, trenings- og dommeroppgaver og informasjon og kursing av de yngre, sier Søvdsnes.

MYSA vektlegger disiplin, respekt for andre og engasjement.

- Foran hver kamp i MYSAs interne serie informerer de eldre om HIV, forteller Valdo.

I år kommer Mathare United med tre lag - to guttelag og ett jentelag.

- Jeg drar til Oslo for å hilse på mine venner. Det er en glad og stolt gjeng som kommer til Norway Cup, sier Valdo.

<B>EVENTYR:</B> Starts unge kenyaner Evans &#171;Valdo&#171; Nyabarohar deltatt to ganger i Norway Cup før han endte i Sørlandsbyen. Han er en del av en askepott-historie fra den verste slummen i Nairobi. Og eventyret har Norway Cup en stor del av æren for.