«Norway? No way»

Kanadiske aviser rystet etter nesten-ulykken mot Norge.

(Dagbladet.no): Et uttrykk sier at innsats alltid slår talent. Det skjedde nesten i går kveld, da Norge kunne detonert en VM-bombe av de sjeldne mot hjemmefavoritt Canada.

Selv om kanadierne vant skuddstatistikken overlegent sto keeper Pål Grotnes som en levende vegg - og i 3. periode kunne Norge fort gått opp i 2-1 i en av sine mange overtallsperioder. I stedet reddet Rich Nash Canadas ære gjennom å score vinnermålet fire minutter før slutt.

Norge får velfortjent skryt i kanadisk presse i dag - og landets største avis, The Toronto Star, mener NHL-klubbene bør ta en kikk på et par av de norske iskrigerne.

«Nordmennene har ingen NHL-spillere med seg, men speidere bør kanskje ta en kikk på keeper Grotnes, angriperne Mathis Olimb og Marius Holtet, samt kjappe Mads Hansen», skriver avisa.

Som undrer seg hva utlandet tenker om innsatsen mot Norge.

«Hvis 5-4-seier mot et amerikansk lag fylt med NHL-spillere ble regnet som en stor vekker, hva vil da hockeyverdenen tenke om 2-1-seieren mot Norge?»

Storavisa minner om at nordmennene spilte en tøff kamp mot Tyskland under et døgn i forveien, og at Norge var tippet i nedrykkskampen før mesterskapet.

«Men selv om de har mange små spillere, spilte nordmennene aggressivt og fysisk, matchet Canada til fulle og nektet å gi seg. De var dyktige til å komme seg på rett side, flinke til å bryte pasninger og var ikke redde for å blokkere skudd. Måten de flokket seg rundt egen keeper var også imponerende.»

DREV CANADA TIL FRUSTRASJON: Kanadiske aviser er imponerte over måten Norge tettet igjen i egen sone, og roser særlig keeper og snekker Pål Grotnes. Foto: EPA
DREV CANADA TIL FRUSTRASJON: Kanadiske aviser er imponerte over måten Norge tettet igjen i egen sone, og roser særlig keeper og snekker Pål Grotnes. Foto: EPA Vis mer

Stilnet publikum

Edmonton Journal åpner artikkelen sin gjennom å uttrykke det de fleste tenkte da kanadierne stanget og stanget mot en kompakt norsk forsvarsmur:

«Norway? No way.»

For selv om Canada ledet skuddstatistikken 34-10 etter 2. periode, greide Norge å utlikne til 1-1 da Mads Hansen utnyttet kanadisk slurv. Foruten å kritisere Canada for manglende lidenskap og drøssevis med feil, berømmer journalisten laget til Roy Johansen.

«Grotnes stengte døra, og de norske spillerne var mer enn fornøyd med å utkjempe sine kanadiske rivaler. De vant de fleste duellene, tettet igjen i egen sone og frustrerte de fysisk større kanadierne», skriver avisa.

Noe som gjorde sitt til at publikum i Halifax Metro Centre knapt ga lyd fra seg på tribunen.

«Da Mads Hansen tok vare på en gavepakke fra Duncan Keith og kom alene med Pascal Leclaire, ble et merkelig dempet publikum enda stillere. Og da Hansen scoret med en backhand, kunne du høre en knappenål falle.»

Snekker Grotnes

«Norway? No way»

Montreal Gazette beskriver Norges utlikning som «sjokkerende», og oppsummerer kampen i grove trekk slik:

«En dyktig europeisk keeper spiller over evne, besluttsomme europeiske lagkamerater tetter igjen bak, mer begavede kanadiere blir frustrerte, men finner til slutt en helt på benken, med den nødvendige besluttsomheten og evnen til å avgjøre på egenhånd.»

Avisa gjør også et nummer ut av at keeper Pål Grotnes ikke er hockeyspiller på heltid, og mener han var så god at han fortjente bedre enn et 1-2-tap.

- Til daglig jobber han som snekker. Han bygger vegger, sier landslagssjef Roy Johansen til avisa.

Pensum for Canadas motstandere

Nyhetsbyrået The Canadian Press påpeker at måten Norge spilte på ikke var vakker, men de bebreider ikke det norske laget. Snarere tvert imot.

«Ethvert lag som ønsker å slå Canada i VM bør studere videoen av denne kampen», skriver de.

Norge blir beskrevet som turneringens største overraskelse, etter uavgjort mot Finland og seier mot Tyskland.

«En seier mot Canada ville nesten vært for godt til å være sant for den lille nasjonen fra Skandinavia», heter det.

<B>BLØDDE FOR DRAKTA:</B> Anders Bastiansen tok telling da han fikk ei kanadisk kølle i ansiktet.
<B>REDDET ÆREN:</B> Snaue fire minutter før slutt sørget Rich Nash for at Canada unngikk et pinlig uavgjortresultat.