NRK: - De har opptrådt på en måte som forventes

Myndighetene i Qatar beskylder NRK-journalister for å ha tatt seg inn på privat område. Dette svarer NRK.

TILBAKE: NRK-journalistene Halvor Ekeland som sammen med Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, møtte pressen etter ankomst på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MARIENLYST (Dagbladet): - Det er flere ting å si. Jeg tror vi fort bli enige her om at ikke Qatar er fyrtårnet for uavhengig journalistikk og ytringsfrihet i verden. Det er opplagt at det er en del regler og holdninger og begrensninger der som vi i utgangspunktet ikke skal ha veldig stor forståelse for, sier kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen.

Uttalelsen kommer i kjøvannet av at myndighetene i Qatar kom onsdag med en pressemelding, der de redegjorde for hvorfor de to NRK-ansatte Halvor Ekeland (32) og Lokman Ghorbani (45) ble arrestert - og seinere løslatt.

De hevder journalistene tok seg inn på privat eiendom og filmet uten tillatelse.

«Som i nesten alle land, er ferdsel på andres eiendom ikke lov i henhold til qatarsk lov, noe de var fullstendig klar over før de entret eiendommen», heter det.

Myndighetene melder at duoen ble midlertidig arrestert og aldri siktet i saken, og skriver at journalistene ble arrestert på hotellet som en respons på anmeldelsen til eieren av den omtalte eiendommen.

- Det er litt vanskelig å lese, for det står at det er lov til å filme overalt. Og så står det at det er en begrensning på private områder. Det visste våre journalister, derfor hentet de en tillatelse fra de som var ledere på det området. Jeg må derfor bare gjenta, gitt den beskrivelsen og det faktum de gjør rede for, kan jeg fortsatt si at de har opptrådt på en måte som NRK-journalister skal opptre, sier Eriksen om tillatelsen NRK fikk på forhånd.

- Hvis qatarske myndigheter mener de har vært på siden, eller brutt noen regler, så er det ingen forholdsmessighet å kaste folk på glattcelle og arrestere, det hører ingesteds hjemme. Det er bare egnet til å skape en nedkjølende effekt, mener Eriksen.

- Lettelse

Ekeland og Ghorbani er på plass i Norge etter at de ble pågrepet på jobbreise i Qatar. Etter samtaler i NRKs lokaler på Marienlyst, holdt NRK pressekonferanse i forbindelse med saken klokka 13 onsdag.

Ekeland forteller at duoen ble arrestert seint på kvelden søndagen, etter å ha intervjuet VM-sjefen Nasser Al Khater tidligere på dagen.

- Vi hadde vært på en privat eiendom og spurte «campboss» om vi fikk lov til å komme inn, kanskje snakke med noen der, se oss litt rundt. Så tok han en telefon til en annen, og så spurte jeg om det var greit, og han sa jeg kunne gjøre et intervju med to personer, sier Ekeland.

Han utdyper hva som skjedde da de ble arrestert.

- Da vi kom hjem var klokka 00.00 lokal tid. Vi tar ut utstyret fra bilen, vi er slitne etter en lang dag, og så kommer det fire, fem, seks personer bort til oss. De presenterer seg og sier de er fra politiet og at vi skal være med på politistasjonen. Vi splittes umiddelbart og settes på små rom hver for oss, sier Ekeland.

De sitter i avhør til rundt åtte på morgenen.

- Det var mye papirarbeid. Det kommer en jurist eller noe slik og sier han har sett på saken, og sier «dette ser ikke bra ut». De ville sende oss til «public prosecution» - en slags avgjørelse om vi skal varetektfengsles eller ikke, sier han videre.

- Ubehagelig

Deretter ble det mer ventetid og forhør, og NRK-journalistene føler de fikk fram sin historie og ble godt ivaretatt.

- Mandag tar de oss med på hotellet og tar med ustyret vårt, det vi har av minnekort liggende der. Mens han (Ghorbani) sitter i forhør, ble jeg kastet på en glattcelle. Der var det ingen møbler, bare fliser, 10-12 mennesker og kakerlakker og sånn. Det var nå greit. Så får vi et eget rom med to madrasser. Det var «public prosecution» rundt klokka åtte, vi er litt usikre på tidspunktet. Der blir vi sju timer. Først måtte vi sitte veldig lenge, det var kaldt og vi hadde ikke spist, sier Ekeland.

Til slutt fikk de gå, selv om de ikke visste helt om de var løslatt.

- Første stedet vi var, opplevde vi at tonen var tøff, at de ønsket å gjøre oss usikre. Det var en opplevelse av kjefting og slike ting, men det var aldri noen trusler, vold eller noe slik. Men det var en ubehagelig situasjon å være i. Vi opplevde at vi ble behandlet bra, sier Ekeland.

Ekeland forteller hvor komplisert det var angående disse filmtillatelsene.

- En av de tingene de var veldig opptatt av, var at vi var f.eks. på finale-stadion og fikk en omvisning der av VM-organisasjonen, men de var opptatt av at der fikk vi i utgangspunktet ikke lov til å filme, men vi var invitert for å filme der. Det er et eksempel på hvordan denne tillatelsen kan være vanskelig å forholde seg til, sier Ekeland.

Opptrådt som forventet

På pressekonferansen deltok også kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen, de to journalistene og NRKs sportssjef Egil Sundvor.

- Det er min fullstendige overbevisning at de har opptrådt på en måte som forventes av en NRK-journalist ute på oppdrag, sier Eriksen.

- Jeg står her med en lettelse, men også med en stolthet, sier han videre.

NRK-duoen var 32 timer i varetekt og fikk konfiskert utstyr i kjølvannet av arrestasjonen. De har knapt sover på tre døgn.

- Det er to veldig slitne gutter som står her, sier Sundvor, som forteller at NRK satte inn kriseberedskap da de fikk vite at duoen ikke var på flyet hjem som avtalt.

Sundvor forteller at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) på stedet har bidratt til kommunikasjon i saken.

Politiet i Qatar har NRKs innhold fra reportasjeturen.

- Det er bekymringsverdig, det er det. Fordi det kan være kilder. Og jeg vet at en del har blitt anonymisert i opptakene som ligger der. Når de arresterer og henter ut råmateriale, så er det ødeleggende for journalistikken - at de kan tillate seg det, sier Sundvor.

Reaksjonene har haglet mot Qatar i kjølvannet av hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer