NRK advarer Skiforbundet

NRK liker dårlig at de beste løperne ikke stiller i norgesmesterskapet på ski i Bardufoss.

Anders Aukland, Frode Estil og Odd-Bjørn Hjelmeset sto over gårsdagens NM-start. Aukland og Tore Ruud Hofstad er programhelter i dag. Jens Arne Svartedal og Tore Bjonviken har ikke stafettlag å gå på. Vibeke Skofterud har NM-forfall av jentene.

- I avtalen vår med Skiforbundet står det at de beste løperne skal være med i NM. Vi legger mye penger i de nasjonale mesterskapene, har høye seertall på TV og gode lyttertall på radio. Da er det en selvfølge at de beste stiller opp hvis de ikke er syke eller skadd, sier NRKs sportssjef Grethe Johnsen til Dagbladet.

- Problem

Forfallene på Bardufoss kan hun ikke vurdere. Likevel sender hun en advarsel til Skiforbundet om at de beste løperne alltid må stille opp i mesterskap.

- Det er et problem hvis stjernene ikke deltar. Ikke bare for NRK, men like mye for Skiforbundet som vi samarbeider tett med, sier Johnsen.

- De beste løperne skal prioritere NM. Problemet blir størst for Skiforbundet hvis det ikke skjer, sier hun.

Kuttet to dager

- Norgesmesterskapene på ski er et av de største nasjonale løftene vi har hvert år. Vi har vært med på å bygge opp NM til en nasjonal fest, har modernisert det i samarbeid med SDkiforbundet og har for første gang et øvelsesprogram som er optimalt, sier Johnsen.

Seertallene fra Molde-NM i fjor var som vanlig gode, og kulminerte med søndagens herrestafett som ble sett av 693000.

Sprinten på fredagen hadde 355000 seere, eller 75 prosent av alle nordmenn over 12 år. Da sendingen startet lørdag klokka 10, satt 484000 foran TV-skjermen.

- Betyr mye

Trener Krister Søgård svarer slik:

- For oss har NM alltid betydd mye. Samtlige løpere går NM, men alle går ikke alt. Aukland, Estil og Hjelmeset gikk Marcialonga sist helg (sju mil), og sto over i går. I dag står Aukland og Ruud Hofstad over, mens det er meningen at Hjelmeset skal gå.

- Vibeke Skofterud er den eneste av landslagsjentene som ikke stiller i NM. Hun er skadd i foten. Resten av jentene går, men ikke alle rennene, sier kvinnetrener Svein Tore Samdal.