Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen ski-NM 2021

NRK avslørte Johaug

Svenskene har mye å hente ved å høre på NRKs "Vinterstudio."

FLINK KOMMENTATOR: Astrid Uhrenholdt Jacobsen imponerer bak mikrofonen. I dag gjorde hun jobben sin og ga svenskene et godt råd foran VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLINK KOMMENTATOR: Astrid Uhrenholdt Jacobsen imponerer bak mikrofonen. I dag gjorde hun jobben sin og ga svenskene et godt råd foran VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er mye å lære om langrenn i NRKs vinterstudio. Ingen redaksjon holder samme faglige nivå i nasjonalsporten. I hvert fall ikke om TV2 stiller uten Petter Northug.

I dag var temaet Therese Johaugs taktikk. Det måtte nesten være slik når en skiløper sprenger et stort NM-felt bare rundt minuttet etter start, og hun fortsatt kun har gått noen hundre meter av 15km i sprengkulde.

Therese er et fenomen på ski. Fra før tilnærmet uslåelig på ethvert distanserenn under like forhold, og nå bedre enn noen gang.

Kanskje var det klassiske løpet på Lygna sist helg og den første klassiske delen av dagens NM-jaktstart, det mest effektive hun noen gang har gått på ski.

Da passet det perfekt for NRKs eksperter å påpeke hemmeligheten i Johaugs løpsopplegg. Disse ekspertenes jobb er jo å forklare sporten for TV-publikummet. Ikke å beskytte norske VM-sjanser i Oberstdorf om halvannen måned.

Der er alle tjent med at det blir så spennende som mulig.

ASTRID UHRENHOLDT JACOBSEN; det siste solide tilskuddet til NRKs ekspertgjeng med Torgeir Bjørn, Jann Post og Fredrik Aukland, hadde studert Johaugs fartsutvikling fra nettopp storløpet fra Lygna, og sett det lille håpet for alle konkurrentene:

  • Therese Johaugs storløp kommer med en reell tempoforskjell der farten synker merkbart underveis.

Det kan være ulike forklaringer på sånt. Selvsagt først og fremst hvordan Therese selv vurderer konkurransebildet der og da i løypa, og nødvendigheten av å presse farten.

Men for en stadig sterkere Frida Karlsson som selv liker å åpne ekstremt fort, er dette punktet ekstra interessant.

UENIG: Therese Johaug er ikke helt enig med Astrid Jacobsen i at skibyttet ble gjort på en dårlig måte. Video: Løkås. Vis mer

FOR Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom med egne erfaringer om denne taktikken; en fersk kunnskap som åpenbart styrker NRKs journalistiske produkt.

Og svenske gullmuligheter i VM:

- Therese går alltid fortest helt i starten. Klarte jeg å bite meg fast på de første kilometerne, var det mulig, fortalte Astrid Uhrenholdt Jacobsen fra sine egne dueller med Johaug, og kom samtidig med det beste rådet Frida Karlsson kunne fått:

  • Press deg gjennom Thereses åpningsfart, og ta sjansen på at den synker til et tilnærmet menneskelig nivå.

For det er ingen andre i det kommende VM-feltet som tilsynelatende tåler bedre enn Frida å presse ut krefter hun egentlig ikke har.

Bortsett fra Therese Johaug selv da.

GULL: Therese Johaug forteller at hun er i rute til VM etter NM-gull i Granåsen. Video: Løkås. Vis mer

I STILLHETEN uten publikum fanger mikrofonene fra løypa opp dette helt ekstreme i sporten. Den syke pusten. Hvordan hver høydemeter i løypa etter hvert blir en kamp med deg selv om å få nok luft.

Desto mer imponert var de samme NRK-ekspertene av hvordan Therese rent teknisk gikk der foran i løypa:

- Se hvordan hun kommer nedpå snøen. Der skiller hun seg fra alle jentene i internasjonalt langrenn, forklarte Torgeir Bjørn den kontrollerte farten på de første klassiske kilometerne, og fortsatte noen minutter seinere med en gjennomgang av hvorfor det gikk så fort med Thereses staking i de flate partiene:

- Hun setter stavene i snøen godt foran seg og får en ekstra lang kraftarm.

DET er disse mer og mer synbare tekniske forbedringene som preger Thereses nesten sensasjonelle utvikling etter at hun kom tilbake foran sist VM i Seefeld i 2019.

Til sammen gir detaljene henne en fordel som gjør selve taktikken mindre avgjørende. Det går uansett helst for fort for konkurrentene.

DEN forskjellen har en forklaring til. Dess bedre Therese går teknisk på ski, dess mindre sårbar blir hun for føreforskjeller. Og dess mer kan hun satse på raskest mulige smørning:

- Det blir lettere å legge feste. Og du får bedre glid, påpekte Uhrenholdt Astrid Jacobsen.

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. Vis mer

OM Astrid Uhrenholdt Jacobsen studerer fartsutviklingen fra dette NM-løpet, vil den nye NRK-eksperten sannsynligvis se følgene av nettopp denne endringen.

For denne gangen var det mer enn en imponerende rask åpning som ga Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm og de andre jentene trøbbel underveis:

  • Også da Weng og Fossesholm febrilsk kjempet om sølvmedaljen mot slutten, økte avstanden til Johaug der alene i tet minuttet foran.

Det skjedde i fristil med et underlag som Therese selv syntes var vanskelig. Der slet hun med å holde teknikken i dobbeltdansen på grunn av alle rillene i snøen, og var umiddelbart kritisk til hvordan hun ikke klarte å få bra nok trykk på skjærene. At hun ble stående litt imellom.

NOK en teknisk detalj til å gyve løs på; altså. Og mer å forklare for flinke NRK-folk som bare gjør jobben sin med å fortelle hva som kanskje er i ferd med å løfte Therese Johaug fram som tidenes beste skiløper.

Da trenger selv flotte svenske utfordrere mer enn å få forklart en en dårlig skjult taktisk hemmelighet på NRK, for å bli med helt til mål i VM.

FOTNOTE: Guttas 30km med skibytte ble en ganske annerledes konkurranse. Her er den norske bredden formidabel, og mulighetene for å sprenge feltet adskillig mindre. Gøy å se Emil Iversen ta NM-gullet på den sterke spurten. Men om det norske tempoet underveis holder mot Aleksandr Bolsjunov sin marsjfart, er en annen sak. Akkurat som denne distansen blir et helt annet løp når det er snakk om VM............

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer