VM i hurtigsjakk

NRK-beskjed på direkten

Hans Niemann (19) er mannen «alle» vil prate med under hurtigsjakk-VM i Kasaksthan. Det viser seg å være vanskelig.

GA BESKJED: Hans Niemann ga ifølge NRK klar beskjed om at rikskanalen, med flere, skulle holde avstand. Foto: Tim Vizer / AFP / NTB
GA BESKJED: Hans Niemann ga ifølge NRK klar beskjed om at rikskanalen, med flere, skulle holde avstand. Foto: Tim Vizer / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen fikk en nærmest perfekt start på hurtigsjakk-VM i Almaty i Kasakhstan. Verdensmesteren fra Lommedalen vant sine fire første partier, blant annet mot regjerende mester Nodirbek Abdusattorov (18).

- Magnus feier over motstanderen! Dette er et av de beste partiene Magnus Carlsen har spilt i hurtigsjakk-VM gjennom årene, var dommen fra NRKs Torstein Bae etter seieren over 18-åringen fra Usbekistan.

I mandagens siste parti ble han hardt presset av Arjun Erigaisi, men klarte på mesterlig vis å redde remis. Med 4,5 poeng av 5 mulige ligger 32-åringen godt an før det tirsdag skal spilles fire nye partier.

Ga klar beskjed til NRK

På plass i Kasakhstans største by er også Hans Niemann. Den amerikanske sjakkspilleren har fått mye oppmerksomhet etter at Carlsen anklaget 19-åringen for juks.

- Jeg tror at Niemann har jukset mer, og mer nylig enn han har innrømmet offentlig, skrev Carlsen på Twitter i slutten av september.

Alt om sjakkdramaet finner du her.

GOD START: Magnus Carlsen fikk en god start på hurtigsjakk-VM. Foto: NTB
GOD START: Magnus Carlsen fikk en god start på hurtigsjakk-VM. Foto: NTB Vis mer

Oppmerksomheten rundt Niemann er naturligvis svært stor i VM-byen. Så stor at amerikaneren selv måtte gi klar beskjed til TV-kanaler og kamerateam, ifølge NRK som er på plass i Kasaksthan.

- Hans Niemann har bedt om at kameraene inne i spillesalen skal være litt mindre nærgående. Det er flere kamerateam som er ekstremt interessert i alt Niemann driver med, inkludert oss, sier NRKs Hans Solbakken på plass i spillehallen i Almaty.

- Niemann har bedt både et amerikansk TV-team - som prøver å fotfølge Niemann - og oss om å holde større avstand. Han har foreløpig ikke snakket med noen, og han har også bedt om at vi holder litt mer avstand. Men vi skal prøve å følge med på partiet hans likevel. Selvsagt med respekt, rapporterte Solbakken videre etter mandagens andre parti.

SJAKK: Den internasjonale sjakkdommeren Kristoffer Gressli mener Magnus Carlsens påstander om Hans Niemann er de drøyeste i sjakkhistorien. Video: AP / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Drama i flere akter

Dramaet med Niemann og Carlsen i hovedrollene har rystet en hel sjakkverden. Etter at Niemann slo Carlsen i et parti i Sinquefield Cup, valgte 32-åringen å trekke seg fra turneringen.

Da de to møttes igjen ei uke seinere, trakk Carlsen seg fra partiet etter ett trekk. Ryktene begynte umiddelbart å svirre om Niemann og juks, og Carlsen selv gjorde lite for å avfeie ryktene.

Derfor er det stor spenning knyttet til hva som vil skje om Carlsen blir trukket ut mot Niemann i det pågående verdensmesterskapet.

Før mandagens første parti - som Carlsen vant med svarte brikker mot armenske Samvel Ter-Sahakja - fikk nordmannen spørsmål om hva en eventuell trekning mot Niemann ville bety:

- Det får du se når det eventuelt skjer, sa Carlsen til NRK.

- Har du lagt en plan om det? spurte NRK.

- Som sagt, det får vi se, svarte Carlsen på kryptisk vis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer