NRK-bildet gikk viralt

NRK-bildet vekket oppsikt verden over for fire år siden: - Vi tenkte ikke på det

Lise Klaveness har landet i russiske Moskva, hvor hun blir tidenes første kvinnelige VM-kommentator.

TRE AV FIRE: Programleder Carina Olset, samt ekspertene Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød under VM-kampen mellom Spania - Chile i 2014. Skjermdump: NRK.
TRE AV FIRE: Programleder Carina Olset, samt ekspertene Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød under VM-kampen mellom Spania - Chile i 2014. Skjermdump: NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOSKVA (Dagbladet): For litt over ei uke siden kom meldingen om at Lise Klaveness (37) har blitt håndplukket til å lede elitesatsingen i Norges Fotballforbund.

Men før hun trer inn i en ny stilling, skal hun dekke fotball-VM for NRK. Klaveness spilte i toppserien og på landslaget i en årrekke før hun ble fotballekspert for statskanalen.

Nå blir hun den første norske kvinnen til å kommentere et fotball-VM.

Dagbladet møter en spent Klaveness på Sjeremetjevo internasjonale flyplass i Moskva like etter landing.

- Jeg er spent. Det er stort å tenke på at jeg skal være i et mesterskap. Jeg har bare vært her som utøver selv tidligere på kvinnesiden, så jeg kjente på flyet at det var spenning. Det er litt den samme følelsen som da jeg spilte selv, at dette er noe spesielt, sier Klaveness.

Hun skal først kommentere åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia i dag, før hun skal reise videre. Totalt skal hun innom fem byer for å kommentere under mesterskapet, før hun reiser tilbake til Norge - for så å dra til Russland igjen mot slutten når det drar seg til.

PÅ PLASS I MOSKVA: NRK-ekspert Lise Klaveness. Foto: Christian M. Hugsted
PÅ PLASS I MOSKVA: NRK-ekspert Lise Klaveness. Foto: Christian M. Hugsted Vis mer

Klaveness har ikke forberedt seg på noen annen måte enn hun pleier når hun jobber i studio, bortsett fra antallet kamper.

- Jeg har jo vært ekspert de siste mesterskapene, så slik sett har det ikke vært noe forskjell. Kvalitet er kvalitet om du skal kommentere eller sitte i studio, men jeg har prøvd å være litt mer kampnær, når jeg nå skal sitte å kommentere kamper og ikke snakke så mye rundt. Jeg tror jeg har sett litt flere kamper enn jeg har lest, sier hun.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Dommeren veivet med det røde kortet og Italia vant til slutt VM i 2006. Men det er nedskallingen og ikke fotballen som vil bli husket. Tolv år seinere snakker FourFourTwo med de som var tilstede for å finne sannheten bak et av de mest sjokkerende øyeblikkene i VM. For teksting, trykk på CC på videoen. Video: FourFourTwo Vis mer

- Ikke relevant

Ved sin side har hun NRK-kommentator Christian Nilssen, og hun håper han «som alltid» har kontroll på statistikken. Det at Klaveness nå bryter en barriere og blir historisk, er ikke noe hun tenker så mye over.

- Det er ikke relevant i min jobb her og nå, så det er ikke noe jeg tenker på i min private sfære. Men utad så er det som det er. Det er en barriere som brytes og jeg har hele tiden vært bevisst på at jeg kan snakke om det, fordi jeg er ikke den eneste kvalifiserte kvinnen og man må på en måte slå et slag for laget da, og det er derfor jeg gjør det, men Christian og jeg snakker ikke mye om det, sier hun.

Samtidig forstår hun at det blir en sak ut av det.

- Sånn er det og det forstår jeg. Jeg er med på den, og når jeg skal jobbe så må jeg ha det vekk da. Det er ikke riktig fokus når man skal jobbe, for det er bare distraherende, men det betyr ikke at jeg er negativ. Jeg mener at fotball trenger at barrierer brytes og for at ikke stigen skal dras opp, så må man få det ut til de andre lederne og klubblederne og jentene. Men nå som det er mesterskap, skal jeg tenke fotball, sier Klaveness.

- Var det på tide å få en kvinnelig kommentator i VM?

- Ja, det kan du si, men alt henger sammen med alt. Det har tatt tid før kvinnelandslaget har fått fokuset på profiler og så har det tatt tid før det har blitt kvinnelige trenere og så har det tatt tid før det har blitt kvinnelige klubbledere. Så nå tar det tid før kvinner velger å bli sportsjournalister og ha den kompetansen. Og så tar det enda lengre tid før de blir elitedirektører. Det er på tide for fotballen i Norge, siden det er Norges største kvinneidrett, og en av de eldste. Det er ikke noe nytt som har kommet, det er den idretten jenter velger.

Vekket oppsikt

For fire år siden var det et bilde som gikk sin seiersgang i sosiale medier. Det var under VM i Brasil at et NRK-studio besto av de tre kvinnene Carina Olset (programleder), Lise Klaveness (ekspert) og Anne Sturød (ekspert) - samt ekspert Lars Tjærnås.

Det at det var tre kvinner i studio, i det som lenge har vært en mannsdominert sport på de fleste arenaer, høstet skryt fra flere hold.

- Vi tenkte ikke på det. Vi nevnte det ikke med et ord. Sånn er det av og til. Det var ikke noe tema i NRK. Jeg tenkte aldri over det, men så gikk det rundt i verden, sier Klaveness.

- Ble du overrasket?

- Nei da, jeg har vært så lenge i det, så jeg var for så vidt ikke overrasket. Men jeg hadde ikke tenkt på saken da. Det er slik det skal være. Du sitter og jobber i en redaksjon hvor det ikke er et tema. Det er da det blir bra. Det er da det er likestilt. Så det var bare fint. Så er det bra at det blir oppmerksomhet slik at andre kan, for jeg mener det gir en god kvalitet at vi kan velge mellom alle som driver med fotball. Og mange av dem er jo jenter.

Brasil som favoritter

Nå gleder Klaveness til å ta fatt på VM som kommentator.

- Når jeg er hjemme og ser VM så gleder jeg meg til alt. Jeg ser alle kamper og har veldig stor glede av gruppespillet, med lag jeg ikke kjenner så godt. Jeg gleder meg til Saudi-Arabia og Russland. Jeg syns det er vel så gøy som å se de store kanonene. De har jeg jo sett i treningskamper og er lag jeg ser oftere enn andre, sier Klaveness.

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

A post shared by Dagbladet (@dagbladet) on

- Det er alltid noen asiatiske, afrikanske eller CONCACAF-land man faller for, som Costa Rica forrige gang, tidligere har det vært Senegal, det er alltid noen som overrasker. Marokko er et spennende lag. Saudi-Arabia har jeg egentlig lave forventninger til, men plutselig er det noen der. Kanskje gleder jeg meg mest til å finne den litt nye favoritten, som varer i fire år, sier hun videre.

Klaveness har tro på et lag som ble ydmyket på hjemmebane for fire år siden.

- Jeg har begynt å tro på Brasil når jeg har sett de spille og studert de litt. Tyskland er selvfølgelig kjempesolide. Nå fikk jo Spania sparket treneren sin, så da syns jeg de svekker aksjene sine lite grann. Frankrike har kanskje den beste bredden på papiret, men ingen av kampene de har spilt har de vært så solide. De drar litt i ulike retninger. Argentina syns jeg også er litt underdog og spennende nettopp fordi de er underdogs, noe som gjør at de skal bevise noe. Det er alltid bra hvis du har kvaliteten til det, sier hun og fortsetter:

- Men jeg klarer ikke helt å se hvordan Brasil skal tape. De virker både i form, de er gode foran og bak, og har det humøroverskuddet. Det virker som de gleder seg og har en trener som de har veldig stor respekt for. Så Brasil er mitt tips.

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. Video: FourFourTwo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer