TALENT:  Wimbledons singleeventyr er over for Casper Ruud (bildet) og Viktor Durasovic, men tennisekspert Jan Frode Andersen depper ikke av den grunn. De har noe sjelden stort på gang, mener han.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TALENT: Wimbledons singleeventyr er over for Casper Ruud (bildet) og Viktor Durasovic, men tennisekspert Jan Frode Andersen depper ikke av den grunn. De har noe sjelden stort på gang, mener han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

NRK-ekspert om tennis-talentene: - Kommer en gang per generasjon

Ruud og Durasovic.

Wimbledons singleeventyr er over for Casper Ruud og Viktor Durasovic, men tennisekspert Jan Frode Andersen depper ikke av den grunn. De har noe sjelden stort på gang, mener han.

- Tennistalenter som dette kommer én gang per generasjon. Det er veldig spesielt, sier Jan Frode Andersen til NTB.

NRK-eksperten og den tidligere tennisproffen har fulgt Casper Ruud (16) og Viktor Durasovic (18) tett i flere år. Han fikk se de to tenåringene spille god tennis i juniorturneringen til Wimbledon denne uken. Dessverre ble det stopp for Ruud og Durasovic i henholdsvis 2.- og 3.-runde i single.

- Det var kjempeinnsats av begge. Alle de beste guttene er med i Grand Slam-turneringene, og gjør du det bra her, er du virkelig med. Og det er både Casper og Viktor, sier Andersen.

Selv om drømmen om seier i single brast for begge, kan Ruud fortsatt gå til topps i Wimbledon. Både han og Durasovic har deltatt i doubleturneringen med hver sin makker.

Der Ruud og makker Miomir Kecmanovic fra Serbia vant sin kvartfinale gikk det ikke veien for Durasovic. Sammen med finske Patrik Niklas-Salminen røk han ut etter 4-6, 7-6 (9-7) og 6-2.

- Helt på pinnen Men hvor gode er de, egentlig? Ruud og Durasovic trekkes ofte fram i norsk sportspresse når det snakkes om tennis, men for en nasjon uten de helt store profilene er det vanskelig å sette seg inn i deres prestasjoner.

- De er helt på «pinnen», sier han og legger til:

- Det er stor forskjell mellom juniorer og seniorer, men «alle» prøver å lykkes i tennis. Prispengene er tidoblet på 20 år, så nivået er skyhøyt og nåløyet er ekstremt smalt. Det er noe folk må ta innover seg.

Andersen trekker spesielt fram Durasovic som på kort tid vant to 10.000-dollarturneringer for seniorer.

- Han slår gutter som er mellom 20 og 25 år. Nivået er der. Viktor er helt der oppe, sier han.

Vil bli nummer én De to tennishåpene vil begge bli best i verden, og de gjør absolutt alt for klare det. Durasovic forlot Norge til fordel for Spania allerede som 15-åring. Ungguttens historie er så spesiell at Wimbledons egne journalister har skrevet en artikkel om ham på turneringens nettsider.

Under tittelen «nordmann lever en usannsynlig drøm» forklarer journalisten hvor vanskelig det er å slå igjennom som tennisspiller i Norge.

- Det er fryktelig tøft å bli god om man blir i hjemme. Det er liten tenniskultur i Norge, og det ser man på kvaliteten på spillerne, sier 18-åringen til Wimbledon.com.

Han tipper vi kun kommer til å få to profesjonelle tennisspillere i årene fremover: Han selv og Casper Ruud.

- Mitt mål er å bli nummer én. Å bli den beste i verden. Med mye hardt arbeid, er det mulig, sier tennistalentet, som er ranket som nummer 477 i verden.

- Rett innstilling Den innstillingen får Jan Frode Andersen til å smile. Verken Durasovic eller Ruud legger noe imellom når de snakker om målene de har satt seg.

- De har bestemt seg. Alle de store tennisstjernene sa da de var unge at de en gang skulle bli best i verden. Og jeg digger at både Casper og Viktor gjør det. Målet er definert. Det er en ekstremt viktig innstilling, sier han.

(NTB)