NRK-ekspert på benken under cupbragd

Carl-Erik Torp måtte steppe inn når hovedtrener Jørgen Isnes var på trenerkurs i Italia. Resultatet var et historisk avansement til fjerde runde i cupen.

FLERE JOBBER: I tillegg til rollen som utviklingssjef i KFUM er også Carl-Erik Torp tilknyttet NRK som deres fotballekspert. Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE JOBBER: I tillegg til rollen som utviklingssjef i KFUM er også Carl-Erik Torp tilknyttet NRK som deres fotballekspert. Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KFUM er en av de store overraskelsene i norsk fotball denne sesongen. Klubben på Ekebergsletta over Oslo har overbevist i serien, og i cupen ble det avansement til fjerde runde i går, etter en knusende 4-0-seier borte mot Nest-Sotra.

Det gjorde de uten hovedtrener Jørgen Isnes som var på prolisens-trenerkurs i Italia og ikke hadde fått fri til å ledet laget sitt i cupoppgjøret.

I trenerens fravær, og med assistenttrener Daniel Fredheim Holm i startelleveren, betød det at klubbens utviklingssjef og NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp var med og ledet laget fra sidelinja, uten at han selv vil ta for mye av æren for resultatet.

- Jeg steppet inn sammen med teamet ellers. Det var Anders Lübeck som styrte laget sammen med Daniel, Jørgen var på trenerkurs i Italia. Når ene assistenten spiller viser det litt hva slags klubb vi er. Vi har bygd oss opp og tar steg, men vi er avhengig av alle sammen. Vi er et sterkt apparat med mange flinke folk. Alle bidrar, sier Torp til Dagbladet.

Eneste lag fra Oslo

Det betyr at klubben er den eneste gjenværende Oslo-klubben i norgesmesterskapet denne sesongen. Vålerenga røk på overraskende vis ut for Bærum i en vill fotballkamp, mens Skeid røk ut mot Ranheim. For KFUMs del betyr avansementet deres lengste reise i cupen noensinne.

- Det er kjempekult for oss. Overraskende synes vi selv. Det er stort for oss å gå lenger enn Vålerenga og de andre Oslo-klubbene. Det er historisk for oss å gå så langt, så det er dritkult. Det er jo ikke bare oss, når man ser på oppgjørene som er trukket så er det mange som i år føler at cupen er et eventyr.

Bærum og Fram Larvik spiller i 2. divisjon, mens Tromsdalen er desidert tabelljumbo i OBOS-ligaen med to poeng på 11 kamper. Strømmen er tredje sist i OBOS-ligaen. Disse fire lagene slo likevel ut fire eliteserielag i kveld på imponerende vis.

I tillegg måtte Rosenborg og Odd ut i ekstraomganger mot henholdsvis Ull/Kisa og Sandefjord. Begge klarte så vidt å ta seg videre til 4. runde.

Mindre forskjell i norsk fotball

Torp, som også jobber som fotballekspert i Norge, mener det ikke er så overraskende at det ble så mange overraskelser i tredje runde av cupen denne sesongen. Han mener forskjellen mellom de tre øverste divisjonene har vært liten over lengre tid.

- Det har det vært en stund synes jeg. Det har nok utliknet seg den siste tiden. Det har det vært skrevet om og det kan være en utfordring. Det er også en utfordring for de største klubbene. De har en jobb å gjøre med å holde oppe differansen, sier Torp.

- Det drives veldig godt i mindre klubber nå enn før. Det er den største årsaken. I 2. og 3. divisjon er det mange klubber som har fått løfta opplegget. Administrasjonene av klubbene er bedre, det er bedre spillerutviklingsprogram og de har heltidsansatte ansatte trenere, sportslige ledere som gjør at de har tatt store steg. Så har man spisset nivået i de nederste divisjonene med å minske antall avdelinger og lag, forklarer den tidligere Brann-spilleren.

- Er det ikke et paradoks at man har spisset i lavere divisjoner, men ikke på øverste nivå i Norge?

- Det kan man kanskje si. Man skjønner det er lett å dra inn den diskusjonen. Nå er det noen forslag om ny ligastruktur igjen. Det er absolutt interessant å se på, mener Torp.

Ingen ambisjon om opprykk

For KFUMs del er det uansett svært gode tider med dagens seriesystem. Etter 11 serierunder ligger klubben helt oppe på en fjerdeplass i OBOS-ligaen, til tross for at de rykket opp fra nivået under før årets sesong

- Det er en god jobb som har vært gjort over en lang periode i hele klubben. VI har vært flinke til å ta de rette valgene og profesjonalisere klubben steg for steg. Jørgen Isnes har vært utrolig flink til å bygge en kultur rundt A-laget og bygge en utrolig fin gruppe spillere og et bra trenerteam. Det er nøkkelen, man har ikke rushet av gårde men bygget steg for steg, sier utviklingssjefen.

Torp insisterer på at de ikke er overrasket over at de henger så godt med i toppen, men at ambisjonene til laget denne sesongen ikke har endret seg. Til tross for at de nå er på en play off-plass i ligaen er ambisjonen for det nyopprykkede laget fortsatt jordnært.

Man vil overleve og holde seg i Obos-ligaen og så har man en ambisjon om å bygge klubben videre derfra. Man føler at det skjer mye spennende i og rundt klubben nå. Nøkkelen for at man har tatt noen steg er at man har jobbet fint og systematisk og ikke tenk for stort for raskt, sier Torp.

I 2021 skal klubben ha på plass en ny utbygd stadion på Ekeberg. Det mener Torp vil hjelpe mot kritikerne som mener klubben ikke burde ha status som en toppfotballklubb i Norge.

- Med en stadion som skal bygges, vil det løfte mye av det visuelle. Når man kommer til et sted hvor det ikke ser ut som toppfotball, er det lett å tenke at det ikke er det. Med det nye stadionanlegget blir inntrykket et helt annet. Jeg mener det er kjempepotensial i klubben, med den store medlemsmassen vi har. Klubben har som mål å produsere egne talenter og være en del av norsk toppfotball, sier Torp til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer