NRK-ekspert reagerer: Ble han snytt?

Johan Remen Evensen mener Robert Johansson skulle vært målt til lengre enn offisiell bakkerekord i Holmenkollen.

KOLLEN-VINNER: Robert Johansson gikk til topps i Holmenkollen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KOLLEN-VINNER: Robert Johansson gikk til topps i Holmenkollen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det ble en lykkelig søndag for Robert Johansson (28) i Holmenkollen. Nordmannen vant storbakkerennet foran østerrikeren Stefan Kraft og sloveneren Peter Prevc.

Johansson satte også bakkerekord i nasjonalanlegget under lagkonkurransen lørdag. Han ble målt til 144 meter, men NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener hoppet kan ha vært enda lengre.

- Jeg har vært inne og sett på hoppet - og prøvd å analysere litt. Jeg synes faktisk det ser ut som om det er lengre, at 144 meter er det som er maks på videomålingen som måler hoppet, sa Evensen under direktesendingen til NRK.

KJÆRLIGHET PÅ SLETTA: Robert Johansson fikk et velfortjent kyss av kjæresten Marlene Messel etter triumfen i Holmenkollen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KJÆRLIGHET PÅ SLETTA: Robert Johansson fikk et velfortjent kyss av kjæresten Marlene Messel etter triumfen i Holmenkollen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Østerrikeren Andreas Kofler hadde den tidligere bakkerekorden på 141 meter. Johanssons superhopp var tre meter lengre, men Evensen mener det kan ha vært helt oppe i 146-147 meter.

- Etter min mening ser det ut til at det er 146-147 meter. Det er mulig at han ikke fikk så godt betalt som han skulle fått, sier NRK-eksperten.

Blir ettergått

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekrefter at nordmennene har bedt Swiss Timing om å ettergå rekorden.

- Det er sånn du fra tid til annen ønsker å gjøre. En bakkerekord i Holmenkollen er mer spesiell enn bakkerekorder i andre bakker. Foreløpig har vi ikke fått noe svar. Det tar vi som et tegn på at 144 meter blir stående, sier Bråthen.

Mediekoordinator Horst Nilgen i FIS opplyser via den norske Raw Air-arrangøren at FIS - sammen med Swiss Timing - vil gå gjennom videoen av hoppet på nytt mandag. Samtidig sto det egne lengdemålere i bakken. At bakkerekorden blir skrevet om skal i utgangspunktet mye til. Men alt håp er ikke ute, hvis vi skal tolke signalene fra FIS søndag kveld.

Johansson svarer slik på Dagbladets spørsmål om han føler seg snytt for to-tre meter:

- For meg er det vanskelig å svare på slike spekulasjoner. Så godt øyemål har jeg ikke når jeg er oppe i lufta. Folk får eventuelt spekulere. Om noen mener det er lengre enn 144 meter, så får ikke jeg gjort noe med det.

Han fortsetter:

- 144 meter er det som er registrert. Det er langt i Kollen. Jeg har sett noen stillbilder av hoppet, men det er ikke noen streker der jeg landet.

Trener Alexander Stöckl beskriver hoppet som «helt rått».

Superhelg

At han kan være snytt for noen meter er likevel ikke fokuset til Johansson nå. Ny bakkerekord lørdag - inkludert seier i lagkonkurransen - og seier i det individuelle rennet søndag, vitner om en superhelg.

- Det var deilig. Det har rett og slett vært en knallhelg. Da jeg kom hit torsdag, hadde jeg en følelse av at ting kom til å snu. Og når alt kommer ut, blir du lettet. Du vet hvor mye du har jobbet for dette. Endelig lykkes du, sier han.

- Hva har vært den utløsende faktoren?

- Måten jeg har jobbet meg ut av sliteperioden i VM på. Jeg har hatt en ekstremt god treningsuke på Lillehammer.

Johansson leder Raw Air når turneringen nå forflytter seg videre til Lillehammer. Store penger ligger i potten. Vinneren av herreklassen får 60 000 euro, eller nærmere 600 000 kroner. I tillegg kommer de ordinære premiepengene i hvert renn.

- Dette var deilig. Vi har stått i det, og dette var også en lettelse for meg personlig, sier trener Alexander Stöckl.