NRK-ekspert rystet

Hetset for å kommentere kvinnefotball.

RINGSIDE: Carl-Erik Torp er ekspert på kvinnefotball. Her fra Intility Arena i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
RINGSIDE: Carl-Erik Torp er ekspert på kvinnefotball. Her fra Intility Arena i Oslo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tar ikke mange kamper. Men akkurat denne føler jeg meg trygg på å stå opp for!

Det sier NRKs ekspert på kvinnefotball, Carl-Erik Torp (36), til Dagbladet.

Onsdag våknet han til en rystende melding på Instagram - som gikk på jobben hans og produktet han kommenterer.

Det skjedde dagen etter at Norge slo Wales 1-0 og kvalifiserte seg til fotball-EM i 2022. Torp kommenterte kampen sammen med hovedkommentator Christian Nilssen.

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp. Foto: Bjørn Langsem
NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I meldingen sto det ordrett:

- Om det e sånn at du ser på fotball ekspertene på TV2 og Viasat og e grønn av misunnelse for de får kommentere skikkelig fotball mens du må komme med kommentarer på dame fotball?! Også kjent som «who the fuck cares fotball».

Da Torp så meldingen, snakket han med kona. Han synes den var fullstendig uakseptabel og la selv ut en melding på sosiale medier:

- Jeg heier på ulike interesser og meninger, men ønsker også å være en av dem som sier ifra når noen ytrer dette gjennom å rakke ned på andre. Vi har fortsatt en lang vei å gå. Å få lov til å formidle kvinnefotballen i Norge er noe jeg er veldig stolt av, skrev han.

Mange har engasjert seg og Torp får massiv støtte. Han føler problemet strekker seg utover den enkeltstående meldingen.

- Da jeg så hva som var blitt skrevet, følte jeg behov for å legge ut en melding. Jeg synes det er greit å ta et standpunkt og vise tydelig holdningen min til det jeg driver med, sier han til Dagbladet.

- Folk får mene det de vil. Men de trenger ikke å rakke ned på andre for å få det fram. Det er poenget mitt.

Torp forteller at hetsmeldingen dukket opp på en gammel Instagram-post, der han sympatiserte med «Black Lives Matter»-kampanjen.

TRENINGSFRI: Solveig Gulbrandsen var den eneste av de norske jentene som ikke trente. Hun hadde pensjonistdagen sin. Vis mer

- Jeg våknet opp og tenkte: «Jøss, det var rart at dette kom nå.» Men sannsynligvis hadde det noe å gjøre med Wales-kampen dagen før. Når det gjelder kvinnefotball, får folk mener hva de vil. Det er helt fair. Men jeg føler at jeg må drive litt vokseopplæring når noen skal tillegge meg meninger som skal styrke deres egen sak.

Torp fortsetter:

- Innimellom får du kritikk - og det er helt greit. Om noen synes jeg er dårlig, så er det en helt annen sak. Det henger jeg meg ikke opp i. Men det er noen som har holdningen: «Ja, ja - kvinnefotball, det er det jeg jobber med, liksom.» Selv synes jeg dette er like gøy å jobbe med som herrefotball.

Han ser holdninger han ikke har sansen for:

- Poenget mitt er ikke bare han som sendte meldingen. Grunnen til at jeg ville ta tak i dette, er at jeg vet at det er en holdning blant mange. Hvis du ikke liker kvinnefotball, får du bare skru over på en annen kanal. Verre er det ikke. Hvorfor skal du komme med nedverdigende holdninger og se ned på noe du ikke synes er bra?

PROFIL: Carl-Erik Torp har en fortid som fotballspiller, blant annet i Brann. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
PROFIL: Carl-Erik Torp har en fortid som fotballspiller, blant annet i Brann. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

Torp havnet i overskriftene da han i 2011 fikk hjertestans som Brann-spiller. Det skjedde mot Sogndal og en hjertestarter reddet ham. De to siste åra har han vært fotballekspert på NRK.

- Mye av det vi gjør i NRK er kvinnefotball. Jeg synes det er gøy å være med på reisen som skjer med utviklingen av kvinnefotballen. Når jeg får en sånn melding som jeg gjør, synes jeg det er viktig å fronte kvinnefotballen. Toppnivået er fryktelig høyt.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med vedkommende som fikk Torp til å reagere. På Twitter har støtteerklæringene til NRK-profilen strømmet inn.

- Nesten ikke til å tro. Men bra du tar det ut i lyset. Ikke bare troll som sprekker da, sier TV 2-kommentator Harald Bredeli.

STØTTER TORP: Håndballkommentator Harald Bredeli. Foto: Vidar Ruud / NTB
STØTTER TORP: Håndballkommentator Harald Bredeli. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Jan Åge Fjørtoft skriver:

- Jeg hadde gleden av å jobbe med kvinnefotball tidlig i min TV-karriere hos NRK. Nå hos NENT har jeg hatt gleden av både å gjøre herrefotball og kvinnefotball (CL-finale med norske spillere - stor stas).

- Jeg har ikke hatt noen dialog med denne personen, forteller Torp til Dagbladet.

- Ikke bare mener han og tror at jeg skulle jobbet i TV 2 med andre rettigheter. I samme setning skriver han at kvinnefotball er ræva. For meg er fotball fotball. Jeg liker å være tett på og formidle det som skjer, sier han.

- Han er åpenbart interessert nok til å ha fått med seg både at det var kamp og at du var ekspertkommentator. Synes du kan droppe å sladde brukernavnet han, sier Richard Jansen, sportslig leder i Stabæk Fotball kvinner.

I motsetning til herrene er det norske kvinnelandslaget i fotball gjengangere i EM- og VM-sluttspill.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer