Magnus Carlsen opprettet sjakklubb:

NRK-ekspert sterkt kritisk til Magnus Carlsen

Torstein Bae stusser over framgangsmåtene til Magnus Carlsen. - Noen kaller dette for et kupp, sier sjakkeksperten.

NY SJAKKLUBB: I går ble det klart at Magnus Carlsen har starta ny sjakklubb og betalt for 1000 medlemmer. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NY SJAKKLUBB: I går ble det klart at Magnus Carlsen har starta ny sjakklubb og betalt for 1000 medlemmer. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

I går skrev NRK at Magnus Carlsen har starta egen sjakklubb ved navn Offerspill SK. Det siste døgnet har mange reagert på framgangsmåten til den norske sjakkstjerna, med tanke på at han betaler medlemskontinentet til de første 1000 medlemmene.

Prisen for innmelding til sjakklubben skal ligge på 520 kroner for voksne og 260 for barn. Det vil si at regninga kan komme på opptil 520 000.

Hensikten med det er å få et flertall i sjakkongressen slik at de får en økonomisk støtte til Norges Sjakkforbund på 50 millioner fra spillselskapet Kindred. Framgangsmåten til Carlsen har fått NRKs sjakkekspert Torstein Bae til å reagere, og på Twitter skrev han i går at han var målløs for første gang.

- Det som er oppsiktsvekkende er at han bruker sin økonomiske muskler for å vippe saken i sin favør. Jeg er overrasket over at han ikke ser på dette som problematisk fra et demokratisk ståsted, sier Torstein Bae til Dagbladet.

- Presser på sin egen mening

Med 1000 medlemmer i Offerspill vil Carlsen i teorien få 40 delegater i kongressen. De siste åra har det vært vanlig med 50 til 80 delegater i kongressen, noe som betyr at han etter alle solemerker vil få et flertall i saken.

- Det er noen i miljøet som kaller dette for et kupp. Han har sin fulle rett til å argumentere fram sitt syn i saken, men det at han presser på sin egen mening ved å hoste opp penger, synes jeg ikke noe om, sier Bae.

Argumentet for at forbundet skal få støtte fra spillselskapet Kindred er at det vil redde den neste generasjonen sjakkspillere. I helga skrev Magnus Carlsen dette innlegget på Facebook.

- Dersom vi voksne, veletablerte som ikke har noen økonomisk interesse av denne avtalen, skulle stemme den ned, vil jeg se på det som et svik mot denne og neste generasjonen av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner.

Frykter flere delegater

Bae ser argumentet til Carlsen, men han stiller spørsmål ved konsekvensene som kan komme av framgangsmåten til sjakkstjerna.

- Jeg ser absolutt hans synspunkter. Mange mener at de pengene kan gjøre flotte ting for sjakken, men dette er en vurdering om han også bør se ulempene. Han bør tenke over omdømme, lovlighet og om det kan være splittende for sjakken, sier Bae.

Hva har dette å si for Carlsen sitt omdømme?

- Det er vanskelig å si. En del vil nok stusse på framgangsmåten, og se på det hele som ureflektert. Vi beundrer ham først og fremst for den fantastiske sjakkspilleren han er, men mange stusser nok. Min umiddelbare vurdering er at dette ikke er et sjakktrekk fra Magnus, sier NRKs sjakkekspert.

Carlsen har allerede fått sine 1000 medlemmer på plass, og Bae frykter at verdensmesteren kan finne på å betale for 1000 medlemmer til med sine økonomiske muskler. Dermed vil han i så fall stå med 80 medlemmer i kongressen.

- Jeg tror ikke jeg er den eneste som reagerer på at en aktør kommer på banen med på denne måten, sier Bae.

Sjakkprofiler går knallhardt ut

Fire norske eliteseriespillere i sjakk ber Magnus Carlsen snu i det de omtaler som et planlagt kupp mot sjakkforbundets kongress 7. juli.

Det åpne brevet fra kvartetten Bjarte Leer-Helgesen, Espen Lie, Kjetil A. Lie og Geir Sune Tallaksen Moe er lagt ut på nettsiden til Bergensjakk.

Sjakkprofilene sier at Carlsens trekk med opprettelsen av klubben Offerspill SK er et for dem personlig sjokk, og de vil ikke ha noe av Norges Sjakkforbunds sponsoravtale verdt 50 millioner kroner med spillselskapet Kindred.

- Om det som nå kommer frem virkelig er sant, så er det for oss personlig bare en stor tragedie, som bringer oss og vårt sjakkhjerte i dyp sorg. Vi klarer ikke helt å tro at det vi leser er sant, og sitter med et håp om at Magnus nå kommer på banen og avkrefter de nye opplysningene. Vi får det ikke til å stemme med vårt bilde av ham, skriver de fire.

Kvartetten gir videre uttrykk for at Carlsen håner «Nei-siden», de som vil si nei til sponsoravtalen med Kindred, ved å si at hans egen mening er den eneste rette. Sjakkprofilene sier Carlsens plan er en hån mot det frivillige arbeidet som er lagt ned gjennom år, og at de oppfatter det som om deres livsverk blir spyttet på.

Dagbladet har ikke lykkes å få kontakt med teamet til Carlsen i dag.

Magnus Carlsen er opptatt med spill i Grand Chess Tour i Zagreb de kommende dagene og har ikke ønsket å uttale seg ytterligere om saken.

Tirsdag hadde Espen Agdestein følgende å si til NTB:

- Hans motivasjon er kun til det beste for norsk sjakk og for de yngre som kommer bak ham og ønsker å satse. Han mener at det ikke blir lagt til rette for dette gjennom Norges Sjakkforbund i dag. Magnus har ingen økonomiske interesser av dette, sa Espen Agdestein.