Verdenscupåpning i hopp

NRK-Evensen reddet fortvilet hopper

Utstyret til Forfang dukket aldri opp. Da tok Johan Remen Evensen grep.

REDNINGSMANN: Johan Remen Evensen følger verdenscupåpningen i Polen for NRK. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REDNINGSMANN: Johan Remen Evensen følger verdenscupåpningen i Polen for NRK. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WISLA (Dagbladet): Landslagshopper Johann André Forfang (22) fikk seg en kjedelig overraskelse da han landet i Kraków i Polen i går. Bagen med hopputstyr var blitt igjen på Gardermoen.

Det betydde i utgangspunktet en krisestart på verdenscupåpningen denne helga. Men så dukket løsningen opp: NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen (32).

Hopperne la selv ut nyheten på sosiale medier mens de satt i bilen på vei til Wisla. Det er her åpningen finner sted i Adam Malysz-bakken med kvalifisering i dag. Forfang var fortvilet.

PÅ PLASS I POLEN: Den savnede bagen landet i Kraków seint i går kveld. Foto: Johan Remen Evensen
PÅ PLASS I POLEN: Den savnede bagen landet i Kraków seint i går kveld. Foto: Johan Remen Evensen Vis mer

Hjemme i Norge fanget Remen Evensen opp nyheten på nettet. Han var selv på vei til Polen, men med et seinere fly. Han ringte sportssjef Clas Brede Bråthen og fortalte at han kunne prøve å få med seg bagen.

Like før midnatt – på spørsmål fra Dagbladet om alt hadde ordnet seg – sendte NRK-eksperten et bilde av den savnede bagen. Dermed blir det kvalifisering på Forfang i dag. Med eget hopputstyr!

Sko og hjelm

- Vi pustet lettet ut da vi fikk beskjed om at Johan kunne ta med bagen, forteller trener Alexander Stöckl til Dagbladet.

Med skiene gikk alt greit. Men flyselskapet klarte ikke å få med hopputstyret til Tromsø-hopperen. Det vil si sko, hjelm, hansker og undertøy.

- I de aller fleste tilfeller løser det seg, påpeker Stöckl.

- Men det er ikke optimalt når sånt skjer. Hele høsten prøver du å optimalisere det du har av utstyr. Samspillet mellom sko, binding og ski er helt avgjørende, spesielt i første del av flyfasen. Vi har hatt tilfeller der utstyret ikke har kommet fram. Det skjedde med Forfang i Japan. Han måtte låne ski av en japaner og det ble aldri det samme. Han klarte ikke å kvalifisere seg til det første rennet.

Nyskapning

Med hopputstyret til Forfang på plass, er det bare å fokusere på fredagens kvalifisering. Foruten 22-åringen representerer disse hopperne Norge i bakken med kunstsnø: Daniel-André Tande, Halvor Granerud, Andreas Stjernen, Robert Johansson og Anders Fannemel.

BLE REDDET: Johann André Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BLE REDDET: Johann André Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Nytt av året er det at de ti beste hopperne i verdenscupen ikke lenger vil være forhåndskvalifisert til rennet. Dette høyner statusen på kvalifiseringen, og betyr i praksis at kanoner kan ryke ut.

Det er første gang Wisla har verdenscupåpningen. Det er meldt om stinn brakke, rundt 8000 tilskuere hver dag i helga. Det betyr at hoppsirkuset bokstavelig talt får en «flying start» på sesongen.

- Åpningen her i Polen kommer til å sette andre åpninger i et ganske så flaut lys. Kanskje bortsett fra Klingenthal på sitt beste, tror sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Fordi?

- Fordi det har vært utsolgt her i to måneder. Vi starter sesongen sånn den bør starte med tanke på populariteten idretten vår har fått internasjonalt. Da er det greit å starte med fulle hus og stormende jubel, i stedet for glisne tribuner og relativt tam stemning.

Optimist

Østerrikeren Stefan Kraft har den offisielle rekorden i Adam Malysz-bakken på 139 meter, satt i 2013. Lagkonkurransen lørdag og det individuelle rennet søndag er for øvrig starten på litt av en sesong.

Høydepunktene starter med Hoppuka. Deretter er det VM i skiflyging i Oberstdorf. Videre kommer OL, Raw Air og avslutningen i Planica, som bare er blitt større og større.

En strek i regninga var det at Kenneth Gangnes nok en gang ødela kneet og er ute. Bortsett fra dette er Stöckl fornøyd med oppkjøringen til sesongen. Daniel-André Tande skal forsvare en tredjeplass fra verdenscupen forrige sesong.

- Jeg føler vi har gjort det vi kan. Vi er godt forberedt både med tanke på fysisk kapasitet, teknikk og utstyr, sier Stöckl.

NÅ STARTER DET IGJEN: Alexander Stöckl og Daniel-André Tande slo av en prat i resepsjonen på Hotel Gotebiewski i Wisla i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
NÅ STARTER DET IGJEN: Alexander Stöckl og Daniel-André Tande slo av en prat i resepsjonen på Hotel Gotebiewski i Wisla i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer