Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Simon Ammann med svarte sko

NRK-Evensen sperret opp øynene: - Hva har han funnet på?

Skapte nervøse rykninger hos konkurrentene med svarte sko i Hoppuka. Først gikk det bra. Så kom fiaskoen for sveitseren Simon Ammann. Johann André Forfang jublet.

VAKTE OPPSIKT: NRK-ekspert Johan Remen Evensen la straks merke til skoene til Simon Ammann i tyske Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VAKTE OPPSIKT: NRK-ekspert Johan Remen Evensen la straks merke til skoene til Simon Ammann i tyske Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Johann André Forfang (22) ble soleklar vinner av kvalifiseringen i Garmisch-Partenkirchen nyttårsaften. Med 140 meter hoppet han på seg selvtillit før det tradisjonelle Nyttårshopprennet 1. januar.

På de neste plassene fulgte polakkene Dawid Kubacki og Stefan Hula. Men vel så stor snakkis før, under og etter rennet ble den rutinerte sveitseren Simon Ammann (36), som ikke kvalifiserte seg til Nyttårshopprennet. Verdens- og OL-mesteren endte helt nede på 51. plass. Dette etter en dag der han klarte å skape prat og spekulasjoner i hoppbakken i Tyskland.

FIASKO: Simon Ammann lyktes ikke med nye sko. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FIASKO: Simon Ammann lyktes ikke med nye sko. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Allerede før treningsomgangen havnet Ammann på alles lepper. Han dukket opp i svarte hoppsko, noe som bryter med det som er vanlig: Røde og hvite.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen innrømmer at han skvatt litt til da sveitseren landet, og at det var åpenbart at han testet ut nye hoppsko.

- Jeg la fort merke til dem. Du blir nysgjerrig og lurer: Hva har han funnet på nå?

Utstyrskrig

Med bare en drøy måned til OL skjerpes utstyrskrigen i hoppbakken. Alle nasjoner forsøker å posisjonere seg. Å bli akterutseilt på utstyrsfronten er det verste som kan skje. Brutalt sagt viser du at du har sovet i timen. Dette rammet nordmennene før VM i Lahti sist vinter.

Derfor var det flere enn Evensen som sperret opp øynene på årets siste dag. Ammann og folkene rundt ham har tidligere vist seg som innovative, blant annet med utviklingen av den såkalte Ammann-bindingen med bøyd stag.

Norges trener, Alexander Stöckl, påpeker at skoene virket veldig lovende for Ammanns del under treningsomgangen. Men i kvalifiseringen feilet han totalt.

- Hva er forskjellen på Ammanns sko og vanlige hoppsko?

- De er laget av karbon. De er mye stivere, mindre fleksible rett og slett. De er også mer holdbare, andre sko blir mykere og mykere over tid. Vi jobber også med karbon, men har ikke fått det til ennå.

Nysgjerrig

Evensen sier:

- Du blir selvfølgelig nysgjerrig når du ser slike sko. Du vet at Ammann er en kar som hele tida tenker nytt. Når han kommer med noe sånt, blir du ekstra oppmerksom. Det sier også noe om statusen til Hoppuka. Du orker jo ikke å avsløre supertriks i Kuusamo i Finland. Du sparer det til når det gjelder på ordentlig. Ammann hadde nok lyst til å få til en seier i Nyttårshopprennet. Men nå gikk det skikkelig skeis for ham. Så er spørsmålet om det var de nye skoene.

Han fortsetter:

- Det var ikke et teknisk godt skihopp. Det ble også litt panikk i landingen når han hoppet så kort.

GLADE GUTTER: Johann André Forfang og Alexander Stöckl smilte bredt etter seieren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
GLADE GUTTER: Johann André Forfang og Alexander Stöckl smilte bredt etter seieren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Overfor Dagbladet bekrefter Ammann at han hoppet med nye sko. Da vi ville følge opp med et spørsmål, gikk han videre. Om fiaskohoppet sier han:

- Jeg gjorde en stor feil etter hoppkanten, noe som førte til at jeg ikke klarte å fly godt nok. Jeg gjorde en feil også i Oberstdorf, så jeg er selvfølgelig skuffet.

Selvtillit

Mer fornøyd var dagens vinner, Johann André Forfang:

- Jeg får bare mer og mer tro på egen hopping. I en serie med hopping som Hoppuka er, er det viktig med selvtillit. Jeg klarte å senke skuldrene og slappe av. Da får du energi ut av hoppet, påpeker han.

Daniel-Andre Tandé fikk det ikke til i dag heller og havnet helt nede på 23. plass. Etterpå gikk han i møte med Stöckl der han skulle analysere situasjonen.

- Dette er ikke min hoppuke, sier han til Dagbladet.

Nyttårshopprennet starter klokka 14.00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!