Heidi Weng boikott av vinter-OL Kina

NRK får plage seg selv

Når TV-sporten kaller inn Heidi Weng til muntlig eksamen om Kina, kan de spørre seg selv først.

SKULLE SLUPPET MUNTLIG EKSAMEN: Heidi Weng ble innkalt til muntlig eksamen i idrettsetikk av NRK. Det kunne de spart seg for. Vi får svare først selv på slike vanskelige avveininger. FOTO: Torstein Bøe / NTB
SKULLE SLUPPET MUNTLIG EKSAMEN: Heidi Weng ble innkalt til muntlig eksamen i idrettsetikk av NRK. Det kunne de spart seg for. Vi får svare først selv på slike vanskelige avveininger. FOTO: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

FORLEDEN arrangerte NRK muntlig eksamen om nitrist kinesisk innenrikspolitikk på langrennsløpernes samling på Sognefjellet. Det gikk bare sånn passe:

- Jeg er langrennsløper. Akkurat nå har jeg fokus på å trene. Så har vi hatt møte; så blir det flere framover, svarte Heidi Weng, og ba om ro:

- Jeg tror jeg skal ha fokus på treninga mi akkurat nå, forklarte hun.

Statskanalens sensorer ga seg imidlertid ikke så lett:

- Så du er ikke klar over hva som skjer i Kina? utfordret de skistjernen.

- Jo, men jeg er langrennsløper; ikke politiker, og trenger ikke å mene noe om alt. Det er Olympiatoppen som styrer det der, sa Heidi, og svarte feil.

Rett svar er statsminister Erna Solberg og regjeringen som for fire år siden trengte hjelp av norsk toppidrett for at vi igjen skulle få selge laks til Kina.

Og som derfor beordret en bred norsk sjarmoffensiv med et tett dels statlig finansiert samarbeid mellom norsk vintersport og kinesiske myndigheter.

SENSORENE fra NRK hadde dessverre ikke med seg fasiten til Sognefjellet denne solskinnsdagen. Likevel fortsatte de freidig den offentlige utspørringen med hele Norge som publikum.

Neste kvinne inn til eksamen var den ellers svært taleføre junioren Helene Marie Fossesholm. Denne gangen var hun taus, og viste også til Olympiatoppen.

Det medførte et tilleggsspørsmål fra sensorene om Helene Marie kom til å være med på en eventuell markering mot Kina:

- Det har jeg ikke lyst til å utdype her og nå, sa hun

Hvorfor ikke?, spurte sensorene.

Jeg ønsker ikke å uttale meg her og nå. Selvsagt er menneskerettigheter utrolig viktig. Men jeg har ikke lyst til å stå her og diskutere det, svarte Helene Marie, og forsvant ut i skiløypa.

SKIHELTENES muntlige eksamen der oppe på Sognefjellet endte altså tilsynelatende opp med stort sett svake karakterer:

- Mens Ståle Solbakken og fotballandslaget flere ganger har vært kritisk til forholdene i Qatar, var det ikke mange langrennsløpere som har noe forhold til situasjonen i Kina bare ni måneder før OL, slo sensorene fra statskanalen fast i sin evaluering av det etiske nivået i og rundt skisporet.

Andre vil vel mene at det her er sensorene selv som sliter mest faglig. Det er jo en vesentlig forskjell på å diskutere spill på fotballbaner der importarbeiderne er blitt drept på grunn av uverdige arbeidsforhold, og det å vurdere ett av flere stygge overgrep fra autoritære kinesiske myndigheter.

Rent idrettspolitisk er det en avgjørende prinsipiell ulikhet:

  • VM i Qatar er direkte idrettsrelatert, mens OL i Kina gjelder spørsmålet om vi i det hele tatt skal leke hjemme hos de slemme.

Det er bra for oss alle å vite noe om samfunnsforhold flest mulig steder. Også flott om vi tar et standpunkt med konsekvens for eget liv, men vi trenger ikke å gå opp i offentlig muntlig eksamen av den grunn.

Sportsheltenes spesielle ansvar kommer først når disse forholdene griper rett inn i deres aktivitet. Som doping som ødelegger konkurransene, eller fotballbaner bygd på arbeidernes lidelser.

Og i slike spørsmål er det idrettens politiske sjefer før utøverne som bør avkreves svar fra NRK og alle andre medier. Her skulle altså journalistene først spurt sjefen for langrennskomiteen, presidenten i Norges Skiforbund eller idrettspresidenten før hver enkelt skiløper måtte stå skolerett.

DERFOR var det egentlig tid for NRKs utsendte å dra hjem og heller spørre sine egne sjefer om det med boikott og idrett.

Men det gjorde de ikke.

De fleste av oss sliter med å se kritisk på oss selv. Det er synd. Som regel hjelper sånt til å være kritisk til våre egne vinklinger også når vi kritiserer. For kan vi egentlig forvente noe av langrennsheltene som vi ikke oppfyller selv?

TA for eksempel NRK. Statskanalen har ikke senderettighetene til vinter-OL i Beijing i februar, men det hadde vært interessant å høre om de vurderte svarte skjermer for å få oppmerksomhet om den systematiske understrykkelsen av den muslimske minoriteten i Kina.

Vi har jo sett hva NRK har gjort før når det gjelder sportsrettigheter på TV og etikk.

Det var absolutt ingen ting.

VÅREN 2018 raste det en intern strid i internasjonal skiskyting om russisk statlig svindel. Dette var før hovedkvarteret til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ble raidet av østerriksk politi, og før den sivile saken mot daværende IBU-president Anders Besseberg.

Russisk svindel var derimot mer enn kjent. Antidoping Norge og WADA ba alle sportsutøvere holde seg unna Russland, og jeg skrev kommentar etter kommentar i Dagbladet om at det burde alle andre gjøre også. Holde seg unna; altså.

NRK-sporten brydde seg ikke. Skiskyting var jo deres idrett. I lang tid hadde NRK-legender som Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen bygd opp internasjonal skiskyting til den perfekte TV-sporten. Dette var blitt en seermagnet som sikret statskanalen førsteplass i det norske TV-markedet.

DA jeg ringte opp for å sjekke hva de ville gjøre med senderettighetene sine, skjønte de i TV-sporten knapt hva jeg spurte om. Seinere bekreftet sportssjefen til Dagbladet at dette var en ikke-sak:

- Vi har ikke vurdert boikott av stevnene i Tjumen. I NRK har vi stadig interne diskusjoner, men vi vil ikke foreta oss noe ekstraordinært rundt skiskytterrennene i Russland. Vi sender rennene akkurat som alle andre verdenscuprenn i skiskyting, sa Egil Sundvor.

Han er sportssjef også i dag, og er altså den som egentlig arrangerte muntlig eksamen i idrettsetikk på Sognefjellet forleden.

For alle andre enn NRK selv.

HER er ikke NRK alene. Hele Norge har jo satset på disse vinterlekene:

- OL i Kina byr på store muligheter for norske bedrifter, lokket det statlige Innovasjon Norge tidlig. De hadde stor stand på vintermessa i Beijing sist høst.

Vårt nasjonale olympiske konsept er blitt å eksportere problemene. Selv sa norske politikere anført av Høyre nei til å arrangere vinterlekene 2022 etter at Oslo gjerne ville ha mesterskapet.

Så ble altså disse lekene brukt som de samme politikernes verktøy for å fremme norske eksportinteresser i Kina.

Seinest i går understreket Arbeiderpartiets mulige neste statsminister at et vinter-OL i Norge har ganske lav prioritet.

DET er gode grunner for det, med mindre vi ser at den norske idrettskulturen vil ha nytte av at verdens fremste vintersportsnasjon også inviterer til lek. I mellomtida må vi sende bort sportsheltene våre til andre land for å vinne ære og gull.

Det er mye å si om disse andre landene. Om vanene deres, om kulturen deres og hvordan de oppfører seg mot hverandre.

Av og til er det så dårlig at vi ikke skal leke sammen.

Men da får vi helst ha mot til å si det først selv.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer