NRK har brutt samarbeidet med TV2

NRK brøt i dag samarbeidsavtalen med TV2 om sport. Årsaken er at TV2 i går sendte direkte fra trekningen av fotball-VM, noe NRK mener kanalen ikke hadde rett til.

Dermed har ikke NRK og TV2 lenger avtaler om fotball-VM, Nagano-OL og andre store sportsarrangementer.

- NRK har i dag underrettet TV2. Jeg vet i øyeblikket ikke hvordan vårt samarbeidsforhold kan gjenopprettes, sa NRKs distrikts- og nyhetsredaktør Tom Berntzen i en pressemelding. Han nektet deretter bestemt å gi utfyllende kommentarer.

- Alt NRK har å si står i pressemeldingen, lød svaret på samtlige spørsmål fra NTB.

Uten skyld

TV2s nyhetsredaktør Bjarne Berg var betraktelig mer meddelsom. Han mener at kanalen hans ikke har gjort noe galt.

- Det dreier seg om forskjellige tolkninger. NRK har rettighetene til fotball-VM og mener at trekningen er en del av mesterskapet. Vi syntes det var rart. Derfor rådførte vi oss med Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), der vi begge er medlemmer, og fikk vite at vi hadde rett til å sende.

- NRK-sportens sjef Tor Aune hevdet da at EBU feiltolket reglene. Vi ba om dokumentasjon, fordi vi ikke uten videre kunne godta Aunes tolkning. Han fortalte at Rolf Rustad i EBU har et brev som bekrefter NRKs versjon. Vi kontaktet Rustad, men han ville ikke gå god for Aunes utsagn, forteller Berg til NTB.

Prinsippsak

Berg mener at TV2 ikke kunne sendt trekningen hvis NRKs tolkning av EBU-reglene er korrekt.

- EBU sørget for lyd, kommentatorboks og linje for oss. Det ville ikke skjedd hvis vi ikke hadde lov til å sende, sier han.

Berg betrakter dette som en prinsippsak.

- Det dreier seg om retten til fri formidling av nyheter. Det er noe både vi og NRK slåss for. Da er det underlig at denne typen nyhet skal være unntatt. Jeg har kontaktet andre tv-selskaper. Ingen støtter NRK i denne saken, sier han.

Konsekvenser

Berg innser at på kort sikt er det TV2 som taper på at samarbeidsavtalen annulleres.

- NRK fikk rettighetene til fotball-VM og neste fotball-EM før vi i det hele tatt kom på lufta. Men for de fleste andre store begivenheter, som Nagano-OL, har vi felles rettigheter. Hensikten med samarbeidsavtalen var å unngå parallelle sendinger av samme begivenhet. Nå kan seerne få nyttårsrenn på begge kanaler.

- Vinnerne blir de ekstremt sportsinteresserte, som for eksempel kan velge om de vil høre på Arne Scheie eller Ernst Lersveen. Taperne blir de som ikke er interessert i sport, og økonomisk blir dette meget dyrt for både NRK og TV2.

Om konflikten lar seg løse, vil ikke Berg spekulere i.

- Har vi gjort feil, beklager vi selvfølgelig. Men vi krever mer dokumentasjon enn at NRK mener vi tolker reglene galt. Den dommen må komme fra en nøytral instans, slutter han.

(NTB)

Einar Førde