Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

NRK-Jacobsen om vendepunktet i livet: - Gjorde det riktige

Klar for hoppernes siste VM-øvelse i dag. 

HOPPEKSPERT PÅ NRK: Anders Jacobsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
HOPPEKSPERT PÅ NRK: Anders Jacobsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

LAHTI (Dagbladet): For to år siden var han helt i ski-VM da Norge tok laggull i hopp. Denne gangen følger Anders Jacobsen (32) mesterskapet i Lahti som hoppekspert for NRK.

- Om jeg angrer på at jeg la opp? Nei. Jeg savner skihopping hver dag. Men hvis jeg løper fem kilometer på asfalt, blir kneet dårlig. Det er en god følelse. Da vet jeg at valget jeg tok var korrekt. Avgjørelsen var der av en grunn, forteller Jacobsen til Dagbladet.

Korsbåndet

Det var våren 2015 at han la hoppskiene på hylla. Et par måneder tidligere vant han laggull i Falun-VM sammen med Rune Velta, Anders Bardal og Anders Fannemel.

PÅ JOBB: Anders Jacobsen (til venstre) og Johan Remen Evensen lager et innslag for NRK i hoppbakkene i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
PÅ JOBB: Anders Jacobsen (til venstre) og Johan Remen Evensen lager et innslag for NRK i hoppbakkene i Lahti. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Til slutt klarte ikke kneet mer. Det fatale ble et fall i Planica i 2013. Jacobsen klarte å bygge seg opp igjen fra en korsbåndskade. Men for to år siden var det over for godt.

Etter et helt liv i hoppbakken kom vendepunktet i livet - og overgangen til en «sivil tilværelse». De siste ukene har du sett ham på «Mesternes Mester» på NRK1.

Siden han la opp har han vært mest synlig som hoppekspert for NRK. I VM er han på plass i Lahti sammen med en annen tidligere hopper - Johan Remen Evensen - også NRK-ekspert.

Hopperne avslutter med lagkonkurranse klokka 16.15. Og Jacobsen er ringside for å kommentere det mange håper og tror kan bli norsk medalje.

Kritisk

- Du er ikke redd for at du kjenner hopperne litt for godt og ikke klarer å være kritisk nok på TV?

- Selvfølgelig kan det skjære seg. Samtidig er hoppgutta kritiske selv. De vet når de ikke leverer. Hvis jeg sier at hoppinga har vært for dårlig, så blir det ikke feil. De vet det selv også. Det var ganske stor takhøyde da jeg forlot hoppsirkuset. Det tror jeg det er i dag også.

- Har NRK gitt deg instrukser?

- Ja, vi har snakket om det. Du skal ikke bruke en kamerat til å komme tett innpå. Og du skal ikke være kritisk fordi han er en kamerat.

Glimt i øyet

Tidligere hoppukevinner Jacobsen er blitt observert idet han og Remen Evensen flyr rundt med kamera i hoppbakken. I tillegg til å tilføre sendingene faglig tyngde, bidrar de med glimt i øyet.

- Jeg tror vi er de eneste ekspertene som er ute og lager TV. Vi har fortsatt stor tilgang til hoppgutta. Vi prøver å lage en litt annen type saker som ikke er så veldig alvorlige. Vi ser litt på hemmelighetskremmeriet, hva som skjer med ski og bindinger. Bare fjas, men interessant for dem som ikke har vært i en hoppbakke.

Opptur

Han mener nordmennene fikk en etterlengtet opptur som lag da fire kom blant de 12 beste i storbakkerennet torsdag. Det lover godt for lagkonkurransen.

- Det var den desidert beste laginnsatsen denne sesongen. Det kom litt i grevens tid.

Jacobsen fortsetter:

STERKE FØLELSER: Norge tok laggull i 2015. På laget var Rune Velta , Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Anders Bardal. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
STERKE FØLELSER: Norge tok laggull i 2015. På laget var Rune Velta , Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Anders Bardal. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Det var spennende med Daniel-André Tande i Hoppuka. Men det har vært glissent bak ham. Nå mener jeg vi er soleklare medaljekandidater i lagkonkurransen.

Sov i timen

At Norge er uten medaljer i hopp, mener Jacobsen er skuffende.

- Samtidig er det en idrett med millimeterpresisjon. Det er vanvittig enklere å få stang ut enn stang inn. Vi har vært bortskjemte i mesterskap.

Jacobsen mener det ikke er noen tvil om at nordmennene sov i timen da sesongen startet. Det nye magebeltet - som skal hindre at hopperne drar dressen i skrittet for å øke bæreflaten - gjorde at flere utlendinger endret såkalt «set up» for utstyr. Nordmennene ble stående på stedet hvil.

- De har tatt selvkritikk på dette. Nå passer utstyr bedre til teknikk. Det så vi av resultatene i den store bakken, påpeker Jacobsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media