NRK kan miste OL til betal-TV

Rettighetene til Sotsji og Rio er fritt vilt.

GYLNE ØYEBLIKK PÅ  BETAL-TV? Den europeiske kringkastingsunionen (EBU ) har mistet rettighetene til vinter-OL i Sotsji i 2014 og sommer-OL i Rio de Janeiro to år seinere. Det betyr at NRK kan bli priset ut i kampen om å vise Petter Northug og andre norske gullhåps jakt etter edelt metall i Russland om fire år.Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
GYLNE ØYEBLIKK PÅ BETAL-TV? Den europeiske kringkastingsunionen (EBU ) har mistet rettighetene til vinter-OL i Sotsji i 2014 og sommer-OL i Rio de Janeiro to år seinere. Det betyr at NRK kan bli priset ut i kampen om å vise Petter Northug og andre norske gullhåps jakt etter edelt metall i Russland om fire år.Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

(Dagbladet): For første gang har Den internasjonale olympiske komité (IOC) gitt en tredjepart ansvaret for å selge de lukrative TV-rettighetene til vinter-OL i Sotji i 2014 og sommer-OL i Rio de Janeiro, melder bransjenettstedet Kampanje.

Tidligere praksis har vært at IOC har solgt rettighetene direkte til Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som blant annet NRK er medlem av. Det har vært en slags garanti for at hundrevis av timer med både vinter- og sommer-OL har blitt sendt direkte på statskanalen.

Med det internasjonale rettighetsselskapet SportFive på selgersiden må NRK imidlertid belage seg på å konkurrere på lik linje med alle andre interessenter.

- Det vil bli lagt opp til nye måter å utnytte rettighetene både for kringkastere som tidligere har vært involvert og potensielle nye partnere, melder SportFive i en pressemelding.

480 millioner Ifølge Kampanjes opplysninger, verdsetter SportFive de nordiske TV-rettighetene til 60 millioner euro (cirka 480 millioner kroner).

Sportsledelsen i NRK sier at de vil være med i rettighetskampen, men kan selvfølgelig ikke gi noen garantier for at norske utøveres gulljakt i Russland om tre og et halvt år blir å se på allment tilgjengelige kanaler med EBU ute av bildet.

- OL vil alltid være interessant for en allmennkringkaster, men det er en stor utfordring for NRK at EBU har mistet OL-rettighetene, sier sportssjef Rune Haug i NRK til kampanje.com.

NRK kommer har allerede skaffet seg rettighetene til OL i London sommeren 2012, men det gjorde de gjennom EBU.

TV 2 vil naturligvis også granske anbudsdokumentet nøye, men sportssjef Bjørn Taalesen vil ikke si for mye på nåværende tidspunkt.

- Interesse må vi jo vise, men hvor interessant det er vil jeg ikke mene så mye om nå. Vi har ennå til gode å lese hele anbudsdokumentet, sier Taalesen til Kampanje.

Norden i front SportFive tilbyr rettigheter til alle medieplattformer - fri-tv, betal-tv, nett og mobil. Det gjør Norden til et særlig interessant marked for selskapet.

- De nordiske landene er helt i front hva gjelder medieutvikling og har vært blant de første til å gå fra et analogt tv-marked til det digitalt tv-marked. Topp teknologi, høy grad av profesjonalitet og utbredt dekning, kombinert med entusiastiske tilhengere på lokalt nivå, vil sikre høy medieoppslutning og gode seertall, sier Philipp Männer, Region Manager Nordic Countries i SportFive, til Kampanje.

Männer antyder at det ligger noen forpliktelser i de forskjellige pakkene, men kan ikke utelukke at OL i sin helhet kan bli solgt til en betal-kanal.