NRK-kjendis saksøkt for millionsvindel

Blir beskyldt for å lure samarbeidspartnere i aksjehandel. - Kan bli motsøksmål, sier programleder og redaktør.

(Dagbladet.no): Styrelederne i Norsk Rikstoto og Det Norske Travselskap beskylder daglig leder Svein Morten Buer i hestesportens eget tv-selskap Digital Vision for å ha «tusket» til seg millionbeløp i forbindelse med at Digital Vision (tidligere Kanal H) ble solgt til svenske Prisma i 2005.

De har politianmeldt Buer for å ha holdt unna 8,4 millioner kroner sammen med kollega, salgsdirektør Paul Henriksen, til egne lommer i forbindelse med salget. Det er bare Buer som er anmeldt.

Dermed risikerer NRK å få en programleder til sine travsendinger i sommer som er under etterforskning for økonomiske utroskap i millionklassen mot sin arbeidsgiver og tidligere eiere.
 

Buer er også redaktør for travsendingene fra V65- og V75-løpene på NRK onsdager og lørdager, som lages av Digital Vision. Og Digital Vision og Svein Morten Buer er daglig samarbeidspartner med selskapene som nå har politianmeldt han.

Flere hundre NRK-sendinger

- I forbindelse med sommerferieavvikling har jeg tatt noen programledervakter selv for å få kabalen til å gå opp, sier Svein Morten Buer til Dagbladet.no.

Han har gjennom mange år vært programleder for flere hundre hestesportsendinger på statskanalen. Nå er han redaktør og ansvarlig for innholdet i travsendingene på NRK. Buer er også mye brukt som kommentator i skiskyting og OL-idretter som baseball og seiling.

- Jeg har informert NRKs sportsredaktør Øyvind Lund om at jeg er politianmeldt. Han har svart at NRK vil se an situasjonen før ansiktet mitt blir fjernet, sier Buer. Han har et avslappet og profesjonelt forhold til at han fortsatt har det daglige ansvaret - sju dager i uka - for å produsere daglige tv-bilder til kanalen Rikstoto Direkte, som finansieres av de samme organisasjonene som nå har politianmeldt han. Det er også Norsk Rikstoto som finansierer travsendingene på NRK.

 MILLIONSØKSMÅL:  NRK-programleder og redaktør Svein Morten Buer har fått et millionsøksmål på nakken fra sine samarbeidspartnere Norsk Rikstoto og Det Norske Travselskap. Foto: hesteguiden.com
MILLIONSØKSMÅL: NRK-programleder og redaktør Svein Morten Buer har fått et millionsøksmål på nakken fra sine samarbeidspartnere Norsk Rikstoto og Det Norske Travselskap. Foto: hesteguiden.com Vis mer

- Hevnaksjon

Buer tror politianmeldelsen er en hevnaksjon for en momskrangel mellom Norsk Rikstoto og Digital Vison på 16 millioner kroner.

Administrerende direktør Harald Dørum i Norsk Rikstoto vil ikke tro noe som helst.

- Både uenigheten om moms og forholdene som Buer er politianmeldt for, skriver seg tilbake til tiden før jeg ble ansatt i Norsk Rikstoto. Det er styret som håndterer dette, og jeg tar meg av den daglige driften. Jeg regner med at Buer og Digital Vision fortsatt opptrer profesjonelt og gjør den daglige jobben etter avtale, sier Dørum til Dagbladet.no.

Styreleder Øistein Eriksen i DNT og styreleder Mattis Asplin i Norsk Rikstoto har i dag gått ut med en pressemelding datert 3. juli om politianmeldelsen av sin tidligere medaksjonær og nåværende samarbeidspartner Svein Morten Buer.

Politianmeldelsen er basert på et punkt i årsmeldingen fra Digital Vision i 2005 om at Buer og Paul Henriksen skal ha 8,4 millioner av selskapets nye eier Prisma - i tillegg til prisen de fikk for aksjene sine i «gamle» Kanal H.

Fikk to millioner for aksjer

Ifølge Trav- og Galopp-Nytt hadde Buer 4,59 prosent av aksjene i selskapet som ble solgt for 53,5 millioner kroner i 2005.

NRK-kjendis saksøkt for millionsvindel

Som en av gründerne, hadde Buer aksjer i selskapet, og har dermed cashet inn drøyt to millioner kroner. Rikstoto og DNT var hovedaksjonærer.

- Et klart tillitsbrudd. Vi frykter at Svein Morten Buer ikke utelukkende har hatt for øye å forhandle fram et best mulig resultat for sine oppdragsgivere , men også har ønsket å få i stand en avtale som også tilgodeså ham selv i vesentlig grad, skriver de to styrelederne.

- Hva sier du til det, Svein Morten Buer?

Dette er en total sammenblanding av fakta. De 8,4 millionene er en avtale som Paul Henriksen og jeg gjorde med den nye eieren Prisma etter eierskiftet. Dette er en treårig budsjettpost over hva det koster selskapet at vi har forpliktet oss til å jobbe i tre år for den nye eieren, inklusive arbeidsgiveravgift og sosiale kostnader. Altså lønn for to i tre år inkludert arbeidsgivers ordinære utgifter for ansatte, sier Buer.

Vurderer motsøksmål

- Hva sier du om påstandene at du har prøvd å berike deg selv påbekostning av dine tidligere medaksjonærer?

- Dette ligger så tett opptil injurier at jeg kommer til å vurdere et motsøksmål. For øvrig har jeg ikke hørt noe fra politiet etter at jeg skal ha blitt anmeldt, sier Svein Morten Buer.

I vår fikk Digital Vision en ekstra regning på moms på drøyt 16 millioner kroner. I henhold til regler om opphavsrett, har Digital Vision sendt regninger uten moms til Rikstoto for avtalt tv-produksjon. Stortinget har endre reglene, og kemneren har sendt Digital Vision den voksne ekstraregningen. Selskapet har kranglet med Norsk Rikstoto om hvem som bør dekke dette beløpet.

- Momsen skal betales

Vi har det formelle ansvaret overfor kemneren, og har allerede innbetalt noe av de 16 millionene. I løpet av neste uke regner vi med å ha finansiert det meste av denne regningen. Men uansett kan det bli et rettslig etterspill mellom Digital Vision og Norsk Rikstoto om disse momspengene, sier Svein Morten Buer.

- Hvordan er det å være politianmeldt og ligge i andre juridiske tvister med selskapet som skaffer levebrødet for din egen arbeidsgiver?

- Jeg har et godt, profesjonelt forhold til den daglige ledelsen i Norsk Rikstoto. Så her er det «business as usual».

MILLIONSØKSMÅL: Styreleder Mattis Asplin i Norsk Rikstoto har sammen emd styreleder Øistein Eriksen i Det Norske Travselskap politianmeldt sin samarbeidspartner Svein Morten Buer i Digital Vision.