NRK nektet adgang til alpinrenn - reiste hjem i protest

NRKs alpinteam reiste i går hjem fra Val Gardena i protest fordi de ble nektet å utføre jobben sin.

NRK skal fortsatt sende lørdagens utforrenn i Val Gardena, men Atle Skårdal og Jakob Lund skal kommentere rennet fra Oslo. Og TV-seerne vil ikke få noen intervjuer med Lasse Kjus og Kjetil Aamodt i målområdet rett etter løpet.

Det ble enden på visa etter at det multinasjonale selskapet Halva - som eier rettighetene til helgas alpinrenn - nektet NRK å ha egen fotograf tilstede under gårsdagens utfortrening. De fikk heller ikke lov til å ha egen kameramann i målområdet under dagens trening eller fredagens verdenscuprenn.

Halva tilbød isteden NRK å kjøpe foto-tjenester av dem hvis de ønsket å gjøre intervjuer i målområdet. Det sa NRK blankt nei til.
- Dette oppfatter vi som en klar skjerping av arbeidsforholdene fra tidligere sesonger. Nå må vi vurdere vår framtidige alpinsatsing på nytt, sier NRK-Sportens sjef, Tor Aune, til Dagbladet.

Han mener det er svært uheldig at NRK tvinges til å kjøpe fototjenester av Halva, som dermed kan velge den regien de vil og eksponere sine sponsorer etter eget ønske. Alpinreporter Jakob Lund deler denne bekymringen.

- Det er regelrett sensur fra Halvas side, sier Lund, som i går kveld måtte reise ufrivillig tidlig hjem fra Val Gardena.
I dag sender Tor Aune en faks til Halva og Det internasjonale skiforbundet der han protesterer på de skjerpede arbeidsforholdene. Og det er ikke bare TV-stasjoner som får merke at pengene styrer sportsbegivenhetene. Halva har også begynt å kreve betaling fra radiokanaler som vil overføre alpinrenn. Inntil nå har det vært gratis.

- Jeg ser ikke bort fra at neste skritt er at avisene også må betale for å dekke sportsarrangementer fra indre bane. Dette er en utvikling som er skadelig for idretten, mener Aune.

  • Herrene kjører utfor både i morgen og lørdag i Val Gardena. NRK sender bare lørdagens renn.