NRK-Nordlie: - Når kamera er av, og jeg snakker med spillerne, er de i villrede

- Jeg tror ikke de lyver. 

PÅ PLASS I PRAHA: NRK-ekspert Tom Nordlie fulgte landslagets siste trening på Eden Arena i går kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
PÅ PLASS I PRAHA: NRK-ekspert Tom Nordlie fulgte landslagets siste trening på Eden Arena i går kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Tsjekkia - Norge, på MAX klokka 20.45

PRAHA (Dagbladet): NRK-ekspert Tom Nordlie fulgte fotballandslagets trening i Praha i går kveld. Klokka 20.45 venter den viktige kampen i VM-kvalifiseringen mot Tsjekkia.

Som topptrener i mange år har Nordlie bedre forutsetninger enn de fleste til å vurdere det som skjer med fotballfaglige briller.

Han stusser over at Per-Mathias Høgmo tilsynelatende ikke har en førsteellever og formasjon klar tidligere på samlingene.

Til Dagbladet sier den fotballfaglige tungvekteren:

- Når kamera er av, og jeg snakker med spillerne, er de i villrede. Jeg tror ikke de bare lyver. Jeg tror de er usikre selv også.

Nordlie fortsetter:

- Per-Mathias ønsker tettere konkurranse inn mot kamp. Er dette gunstig kontra å finne en ellever tidlig? Mot Aserbajdsjan i oktober prøvde han å ta ut en ellever tidlig. Den oppladningen er jeg tilhenger av. Dette til tross for at vi med fasit i hånd kan si at det gikk dårlig mot Aserbajdsjan.

Les også: Dagbladets kommentator reagerer

Vær og vind

Som NRK-ekspert har Nordlie gjort det til vane å følge pressekonferansene til Høgmo. Og der enkelte journalister kan spørre om vær og vind, ønsker Nordlie det faglige ordskiftet velkommen.

ALVORETS DØGN: Ekspertene mener at det brenner under beina til Per-Mathias Høgmo. Her fra treninga på Eden Arena i Praha i går kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
ALVORETS DØGN: Ekspertene mener at det brenner under beina til Per-Mathias Høgmo. Her fra treninga på Eden Arena i Praha i går kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Samtidig med NRK-jobben trener han Skeid i 2. divisjon og er blitt nevnt som en potensiell kandidat som kunne filleristet og fått fart på landslaget.

- Du er ikke redd for at folk ikke helt vet hvilken hatt du har på deg?

- Nei. Jeg har fått tilbakmelding fra folk som sier at de er glade for at jeg er på pressekonferansene. Jeg er kritisk. Men jeg har fått gode tilbakmeldinger på at de synes det er OK å få fotballfaglige spørsmål.

- Du har vært i media i mange år som trener. Ser du også på din rolle som en oppdragende funksjon overfor journalister?

- Nei, det har aldri vært noe mål. Jeg er ingen journalist. Jeg har vært 16 år i media og 30 år i fotballgamet. Da kjenner jeg litt av mekansimene - hva mediene er ute etter og hva en trener bør gjøre.

Nordlie fortsetter:

- Jeg har ikke noe ønske om å ta folk. Så lenge jeg tar ballen og ikke mannen, føler jeg det blir respektert.

Dirrer

Stemningen dirrer rundt alle norske aktører her i Praha fredag ettermiddag. Med tap tror mange at løpet er kjørt. Da har Høgmo fått alle sjanser, det er ingen verktøy i kassa igjen.

PASSIAER: Tom Nordlie i samtale med Jo Inge Berget på pressetreffet i Praha torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
PASSIAER: Tom Nordlie i samtale med Jo Inge Berget på pressetreffet i Praha torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Fasiten er at 56-åringen håpet på sju poeng etter høstens kamper. Med tap vil det være tre. De tre poengene kom etter en panikkartet 4-1-seier over San Marino. Helt til det gjensto 13 minutter var stillingen 1-1 mot et av verdens dårligste landslag.

Nordlie sier:

- Jeg tror det blir vanskelig å fortsette med tap.

- Kunne du vært en kandidat til å overta?

- Det har jeg ikke tenkt på. Det er vel mer mannen i pølsekøen som mener det. Jeg har ikke hørt dette fra fotballfolk.

Lang busstur

Landslaget startet samlingen med å trene tre dager på anlegget til Hertha Berlin. Deretter gikk turen videre med buss til Praha. Joshua King innrømmer overfor Dagbladet at han spurte om det ikke gikk fly fra Berlin til Praha.

Nordlie vil ikke kritisere opplegget.

- Skulle du dratt ut til en flyplass, ville det tatt like lang tid. Det virker som om Hertha Berlin la forholdene veldig godt til rette.

FÅR TILLIT? Tom Nordlie tror Alxander Søderlund starter mot Tsjekkia. Her bærer han en utstyrskasse. Midtstopper Stefan Strandberg bak. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FÅR TILLIT? Tom Nordlie tror Alxander Søderlund starter mot Tsjekkia. Her bærer han en utstyrskasse. Midtstopper Stefan Strandberg bak. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

NRK-eksperten påpeker at en evaluering av Høgmo må være grundig fundamentert og ikke komme på et emosjonelt grunnlag.

- Spørsmålet er hvem som skal evaluere. Styret? Eller sitter kompetansen hos trenerkomiteen og toppfotballsjefen?

Førsteellever

Nordlie sier at de siste timene inn mot kamp - for Høgmo sin del - ikke må handle om hva han skal svare Dagbladet, VG, TV 2 og andre medier hvis Norge taper.

- Får du de tankene, må du fjerne dem. Du må ha fullt fokus. Og der tror jeg Per-Mathias er proff.

Nordlie ser for seg følgende førsteellever som rusler ut på Eden Arena rett før klokka 20.45:

- Med mine kilder tror jeg laget blir sånn: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Tarik Elyounoussi, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli - Alexander Søderlund, Joshua King.

VM-kvalik
1.Tyskland33008-09
2.Aserbajdsjan32102-07
3.Nord-Irland31114-24
4.Norge31024-53
5.Tsjekkia30210-32
6.San Marino30031-90