NRK-profil i Qatar: Reagerer

- Det er fantastisk mye god fotball som spilles i Qatar. Men bakteppet for VM slipper ikke tak. Det er trist å se at det ikke er et like nyansert nyhetsbilde i andre deler av verden som hos oss.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RINGSIDE I QATAR: Carl-Erik Torp følger VM tett for NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I QATAR: Carl-Erik Torp følger VM tett for NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Det sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp (38), til Dagbladet.

Han er ringside fotball-VM i Qatar, og har rukket å gjøre seg flere refleksjoner de siste dagene.

- Det er fint å kjenne på kroppen det som skurrer veldig. Du rives og slites med følelsene når du er inne på noen av de flotteste arenaene, forteller han.

BLANDEDE FØLELSER: - Jeg merker at det er noe som holder igjen, sier Carl-Erik Torp. Foto: Tore Ulrik Bratland
BLANDEDE FØLELSER: - Jeg merker at det er noe som holder igjen, sier Carl-Erik Torp. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Det er noen vanvittige smykker av noen stadioner. Men så kjenner vi til premissene de er laget under og hele bakteppet. Jeg merker at det er noe som holder igjen, sier Torp i pressesenteret utenfor Lusail Stadium i Doha.

Det er her VM-finalen spilles 18. desember foran 90 000 tilskuere.

Torp påpeker at det er lite å utsette på fotballen og det tilhørende VM-arrangementet isolert sett.

- Når man tar på seg skylappene og går inn i VM-bobla under et mesterskap, tror jeg mange føler det sånn, sier han.

Aldri har et mesterskap vært mer kompakt. Alle åtte stadionene ligger innenfor en reisevei på fra noen minutter til en drøy time.

MEKTIG SYN: Lusail Stadium er finalearena 18. desember. Kapasiteten er på nærmere 90 000 tilskuere. Foto: Tore Ulrik Bratland
MEKTIG SYN: Lusail Stadium er finalearena 18. desember. Kapasiteten er på nærmere 90 000 tilskuere. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Men i Qatar vil spørsmål knyttet til menneskerettigheter ligge som et dystert bakteppe. Alt som skjer «får ham til å holde igjen», påpeker han.

NRK-eksperten merker seg også følgende: Det som er fokuset i Norge og Nord-Europa, er ikke nødvendigvis et fokus i Afrika og Sør-Amerika.

- Du ser en del land her som ikke bryr seg om bakteppet. De er henrykte og synes dette er et fantastisk mesterskap på alle mulige måter.

Han reagerer:

- Den kampen vi kjemper, kjemper vi ganske alene - dessverre. Det betyr ikke at vi må slutte. Vi må fortsatt være en viktig stemme og pådriver for å bedre menneskerettigheter.

STOPPET: Flere walisiske fans blir ikke sluppet inn på stadion på grunn av bøttehattene sine. Video: Newyddion S4C Vis mer

- Du mener du og dine nordiske TV-kolleger problematiserer Qatar-VM mer enn mange av de utenlandske?

- Absolutt. De nordiske landene er veldig bevisste på bakteppet og har dette som en agenda med jevne mellomrom. Det er trist å se at det ikke er et mer nyansert bilde, for eksempel i Sør-Amerika. Jeg synes de nordiske mediene har hatt en fin balansegang i dekningen av mesterskapet.

- Hvorfor tror du det er sånn?

- Jeg tror det er en blanding. Det er jo ikke sånn at andre ikke har fokus på det. Men de har kanskje brukt mindre tid på å skaffe seg kunnskap om det. I Norge har dyktige stemmer lagt press på mediene om å dykke dypere ned i problematikken. I andre deler av verden er det andre problemer som gjelder - og som er viktigere for dem. Det ser du litt tydeligere når du er her.

- Har du opplevd problemer av noe slag?

- Nei, det har gått bra. Det har vært ekstremt lite tull for oss som jobber i media. Vi ser det glansbildet som Qatar ønsker å få fram. Det er brukt enormt mye ressurser på VM. Men så vet du at det har gått på bekostning av mennesker som har jobbet under dårlige arbeidsforhold. Min jobb har vært å spise, trene, sove, kommentere kamper og forberede meg. Det er en boble.

BLE UROLIG: President i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, snakker ut etter et VM-besøk i Qatar. Vis mer

- Hva tenker du om folk som boikotter mesterskapet hjemme?

- Det respekterer jeg veldig. Det er en viktig del av trykket og presset som vi legger på dette mesterskapet. Personlig har jeg tatt et standpunkt der jeg mener at tilstedeværelse og dialog er det riktige. Men at en del av befolkningen boikotter VM, legger press på myndighetene og skaper enda mer debatt, er bra. Jeg håper de som har tatt det standpunktet står på dette.

Selv skal han være i VM til etter finalen 18. desember.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer