DOHA (Dagbladet): Det sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp (38), til Dagbladet.
Han er ringside fotball-VM i Qatar, og har rukket å gjøre seg flere refleksjoner de siste dagene.
- Det er fint å kjenne på kroppen det som skurrer veldig. Du rives og slites med følelsene når du er inne på noen av de flotteste arenaene, forteller han.

- Det er noen vanvittige smykker av noen stadioner. Men så kjenner vi til premissene de er laget under og hele bakteppet. Jeg merker at det er noe som holder igjen, sier Torp i pressesenteret utenfor Lusail Stadium i Doha.
Det er her VM-finalen spilles 18. desember foran 90 000 tilskuere.
Torp påpeker at det er lite å utsette på fotballen og det tilhørende VM-arrangementet isolert sett.
- Når man tar på seg skylappene og går inn i VM-bobla under et mesterskap, tror jeg mange føler det sånn, sier han.
Aldri har et mesterskap vært mer kompakt. Alle åtte stadionene ligger innenfor en reisevei på fra noen minutter til en drøy time.

Men i Qatar vil spørsmål knyttet til menneskerettigheter ligge som et dystert bakteppe. Alt som skjer «får ham til å holde igjen», påpeker han.
NRK-eksperten merker seg også følgende: Det som er fokuset i Norge og Nord-Europa, er ikke nødvendigvis et fokus i Afrika og Sør-Amerika.
- Du ser en del land her som ikke bryr seg om bakteppet. De er henrykte og synes dette er et fantastisk mesterskap på alle mulige måter.
Han reagerer:
- Den kampen vi kjemper, kjemper vi ganske alene - dessverre. Det betyr ikke at vi må slutte. Vi må fortsatt være en viktig stemme og pådriver for å bedre menneskerettigheter.
- Du mener du og dine nordiske TV-kolleger problematiserer Qatar-VM mer enn mange av de utenlandske?
- Absolutt. De nordiske landene er veldig bevisste på bakteppet og har dette som en agenda med jevne mellomrom. Det er trist å se at det ikke er et mer nyansert bilde, for eksempel i Sør-Amerika. Jeg synes de nordiske mediene har hatt en fin balansegang i dekningen av mesterskapet.

Rystes av sjeikens oppførsel
- Hvorfor tror du det er sånn?
- Jeg tror det er en blanding. Det er jo ikke sånn at andre ikke har fokus på det. Men de har kanskje brukt mindre tid på å skaffe seg kunnskap om det. I Norge har dyktige stemmer lagt press på mediene om å dykke dypere ned i problematikken. I andre deler av verden er det andre problemer som gjelder - og som er viktigere for dem. Det ser du litt tydeligere når du er her.
- Har du opplevd problemer av noe slag?
- Nei, det har gått bra. Det har vært ekstremt lite tull for oss som jobber i media. Vi ser det glansbildet som Qatar ønsker å få fram. Det er brukt enormt mye ressurser på VM. Men så vet du at det har gått på bekostning av mennesker som har jobbet under dårlige arbeidsforhold. Min jobb har vært å spise, trene, sove, kommentere kamper og forberede meg. Det er en boble.
- Hva tenker du om folk som boikotter mesterskapet hjemme?
- Det respekterer jeg veldig. Det er en viktig del av trykket og presset som vi legger på dette mesterskapet. Personlig har jeg tatt et standpunkt der jeg mener at tilstedeværelse og dialog er det riktige. Men at en del av befolkningen boikotter VM, legger press på myndighetene og skaper enda mer debatt, er bra. Jeg håper de som har tatt det standpunktet står på dette.
Selv skal han være i VM til etter finalen 18. desember.