NM på ski

NRK-profil reagerer: - Respektløst

NRK-ekspert Fredrik Aukland (44) mener det er uheldig for langrennssporten at flere av landslagsløperne får droppe øvelser under NM på Gjøvik. - Jeg tror vi hadde blitt sett på som rimelig arrogante om vi hadde vært totalt fraværende på et verdenscuprenn, svarer langrennssjef Espen Bjervig (50).

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland liker dårlig at flere av eliteløperne får stå over øvelser under NM. Her fra sesongåpningen på Beitostølen før jul. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland liker dårlig at flere av eliteløperne får stå over øvelser under NM. Her fra sesongåpningen på Beitostølen før jul. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Fra torsdag til søndag arrangeres NM på ski. Nesten samtidig, fra lørdag til søndag, arrangeres det verdenscuprenn i italienske Livigno. Det gjør at Johannes Høsflot Klæbo prioriterer verdenscup over NM på ski.

- I utgangspunktet skal alle landslagsutøvere stille på minst én NM-øvelse. Men så er det alltid sånn at en eller annen ikke får det til, eller at det er noe med verdenscup som krasjer, sa landslagssjef Espen Bjervig til NTB før Klæbo annonserte NM-fraværet.

Reagerer kraftig

At Skiforbundet tillater løpere å droppe NM, liker NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland dårlig.

- Norgesmesterskapet på ski er det viktigste arrangementet for norsk langrenn. Der bør også landslagsløperne stille. Det at landslagsløperne får gå i verdenscupen mener jeg er respektløst overfor skiklubbene og Ski-Norge, sier Aukland til NRK.

I tillegg til fraværet av Klæbo har flere av landslagsløperne varslet at de vil reise til Livigno etter torsdagens sprint.

Heller ikke Emil Iversen (håper å rekke stafetten), Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth er på start i NM. Alle på grunn av sykdom. Av 12 eliteløpere på herresiden er fem av dem på start. På kvinnesiden stiller ikke Tiril Udnes Weng eller Anne Kjersti Kalvå på grunn av sykdom.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Landslagssjef Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARER PÅ KRITIKKEN: Landslagssjef Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bjervig svarer: - En god mellomløsning

Landslagssjef Espen Bjervig er kjent med kritikken fra Aukland. Til Dagbladet sier han:

- Jeg registrerer at han kaller det det. Vi har en internasjonal terminliste som jeg og vi også har vært med på å etablere, og som vi har forpliktelse til å følge opp. For å til en best mulig løsning, så har man flyttet sprinten til før helgen, slik at sprinterne faktisk kan gå, før de drar videre, sier Bjervig til Dagbladet.

Bjervig mener det ville sett rart ut om ingen av nordmennene stilte opp til et verdenscuprenn i Livigno.

- Vi har to ansvar. Jeg tror vi hadde blitt sett på som rimelig arrogante om vi hadde vært totalt fraværende på et verdenscuprenn. Samtidig har vi et ansvar overfor NM og norsk skiidrett. Jeg synes vi har funnet en god mellomløsning. Men det er klart: I en ideell verden skulle ikke dette kollidert, fortsetter han.

Alt fra Ski-NM ser du i det rykende ferske NM-magasinet:

VM-DRAMA: De norske landslagstrenerne har mye å tenke på før VM, en norsk skiløper skapte overskrifter i Sverige og slik reagerte de norske jentene på Therese Johaugs gladmelding. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Vis mer

- Har dere fått noen reaksjoner fra andre her på Gjøvik?

- Nei, jeg har ikke registrert noe annet enn det Fredrik sier. Vi vet jo at det kommer, og som jeg sier: I en ideell verden skulle man fått gjort begge deler. Jeg ser det spekuleres i om man kunne hatt NM én helg tidligere, men da hadde vi så vidt kommet hjem fra Tour de Ski, og da hadde det nok vært 19 løpere som ikke kunne stilt her i NM, sier Bjervig.

Han fortsetter:

- Jeg tror dette er en god kompromissløsning, og så tror jeg vil heller skal ha fokus på at vi har verdens beste sprintere på start i dag, og at vi har mange av verdens beste distanseløpere på start gjennom helgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer