NRK-profil reagerer

Ada Hegerberg (26) og Norge trener ikke på arenaen med 32 000 seter før EM-kampen mot Nord-Irland torsdag. Det får NRK-ekspert Carl-Erik Torp til å stusse.

TELLER NED: Ada Hegerberg (t.v.) og Norge forbereder EM-sluttspillet i England. Her fra treninga i Brighton tirsdag. Trener Martin Sjögren følger med i bakgrunnen. Foto: Terje Pedersen / NTB
TELLER NED: Ada Hegerberg (t.v.) og Norge forbereder EM-sluttspillet i England. Her fra treninga i Brighton tirsdag. Trener Martin Sjögren følger med i bakgrunnen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BRIGHTON (Dagbladet): Kampen på St. Mary's Stadium i Southampton innleder EM-sluttspillet for Norge om to dager. Laget kunne sluppet til i 60 minutter onsdag - som er UEFA-reglene - men dropper dette.

I stedet gjør fotballkvinnene unna den siste treninga i Brighton, som ligger ti mil unna.

- Er det ikke ganske vanlig å trene på kamparenaen? Jeg synes det er litt dumt at de ikke gjør det, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp til Dagbladet.

- Det handler om å være der, kjenne på gresset og ta innover seg omgivelsene. Så kan du diskutere om det går begge veier. Plutselig begynner du å tenke enda mer på kampen. Men jeg skulle ønske at det norske laget trente på stadion før kampen.

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp var ringside treninga i Brighton tirsdag. Foto: Tore Ulrik Bratland
NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp var ringside treninga i Brighton tirsdag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Også England og Østerrike er i Norges gruppe.

Til Dagbladet forteller trener Martin Sjögren (45) at den siste treninga vil foregå på treningsanlegget til Premier League-klubben Brighton.

- De er mye bedre å styre sin egen tid og slippe stressmomentet. Våre erfaringer er at den løsningen vi velger nå, er mye bedre.

Svensken utdyper:

- Så fort en spiller går ut på gresset, så får du bare 60 minutter. Da settes klokka i gang, og vi vet at det ikke blir hundre prosent. Vi vil trene og gjøre det vi skal i ro og fred. Vi ønsker å styre vår egen tid. Så reiser vi på arenaen og går litt på gresset onsdag kveld.

KLAR BESKJED: Martin Sjögren har mest tro på å trene i Brighton dagen før dagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLAR BESKJED: Martin Sjögren har mest tro på å trene i Brighton dagen før dagen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Det er tradisjon for at lag trener på kamparenaen kvelden før på dette nivået. Det handler også om at spillere skal kunne skaffe seg visuelle bilder av det som skal skje 24 timer seinere.

- Det er en avgjørelse som allerede er tatt. Uansett hva jeg synes om det eller ikke, så har det ikke så mye betydning. Jeg forholder meg til det som er bestemt, sier Norges stjernespiss, Ada Hegerberg.

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen - som selv har 183 landskamper for Norge - sier:

- Det er et valg. Det behøver ikke å ha så mye å si fra eller til. Selv likte jeg å kjenne på gresset. Jeg likte å kjenne på friksjon og hvordan ballen gikk på matta, men det er ikke alle som er opptatt av dette.

GLEDER SEG: Ada Hegerberg møtte mediene i Brighton tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
GLEDER SEG: Ada Hegerberg møtte mediene i Brighton tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Når det er sagt, trente Norge i svært flotte omgivelser i Brighton tirsdag – og skal gjøre det samme onsdag. 18 baner ligger der elegant og strøkent, på anlegget med det kommersielle navnet American Express Elite Football Performance Center.

Sjögren påpeker at flere av kvinnene er blitt vant til å spille på store arenaer og at det byr på få overraskelser. St. Mary's Stadium tar i overkant av 32 000 tilskuere.

- Klimaet har forandret seg. Det er flere spillere som opplever denne innrammingen - om ikke hver uke, så mye oftere. De er mer vant til de større kampene enn tidligere, forteller landslagstreneren.

TRIUMF: Lyon vant 3-1 over Barcelona i Champions League-finalen. Video: DAZN / NRK Vis mer

Norge har mål om å ta medalje i EM som spilles i åtte engelske byer. De to beste lagene fra gruppa går til kvartfinalen. Finalen spilles på Wembley 31. juli.

- Alle spillerne er tilgjengelig og stemningen i troppen er god. Medalje er optimistisk, men realistisk. Vi skal ta dette steg for steg, sier Sjögren.

- Hvem er favoritter?

- Jeg holder Sverige og England som favoritter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer