NRK-profil sår tvil

Hurtigsjakk-VMs siste dag står for tur. Det kan bety et møte mellom Magnus Carlsen (32) og Hans Niemann (19). Det fikk NRKs studio til å diskutere. - Det er et interessant spørsmål, sier sjakkekspert Torstein Bae.

SÅR TVIL: NRKs ekspertpanel var uenige i hva som ville skje dersom Hans Niemann skulle blitt trukket mot Magnus Carlsen i hurtigsjakk-VM. Foto: NTB
SÅR TVIL: NRKs ekspertpanel var uenige i hva som ville skje dersom Hans Niemann skulle blitt trukket mot Magnus Carlsen i hurtigsjakk-VM. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen troner alene på topp før hurtigsjakk-VM i Kasakhstan avsluttes onsdag. Nordmannen har ennå til gode å tape et parti, og før siste dag står 32-åringen med sju og et halvt poeng.

Bak Carlsen følger Vincent Keymer, Vladimir Fedosejev og Nodirbek Abdusattorov med sju poeng

Litt lenger ned på lista - med fem og et halvt poeng - finner vi Hans Niemann. Den amerikanske 19-åringen har vært under et voldsomt press etter at Carlsen har anklaget han for juks. Mer om det lenger ned i saken.

Under NRKs TV-sending tirsdag diskuterte ekspertpanelet bestående av Torstein Bae og Heidi Røneid, samt gjestene Erlend Mørch og Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, problemstillingen om hva som ville skje dersom Niemann ble trukket mot Carlsen, etter alt som har skjedd de siste månedene.

USIKKER: NRKs sjakkekspert Torstein Bae. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
USIKKER: NRKs sjakkekspert Torstein Bae. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Slik lød diskusjonen rundt bordet på Marienlyst:

Torstein Bae: - Jeg vil jo tenke at Niemann veldig gjerne ville møte Magnus. Mye tilsier at han kommer til å gi seg uten spill, så det er et gratis poeng for Niemann mot en som de andre stort sett taper mot.

Erlend Mørch: - Men påstanden her var vel at han prøvde å designe det som å møte Magnus på et seinere tidspunkt i turneringen?

Bae: - Enten unngå Magnus eller møte ham seinere. Det kan være det. Det er interessant spørsmål. Hva skjer om de møtes i en slags finale? En ting er om de møtes i en tidlig runde, hvor man kanskje tåler et tap for Magnus. Men hva om de møtes i en ordentlig gullfinale til slutt? Velger da Magnus å gi opp det, eller lar han seg påvirke litt?

Mørch: - For han har sagt at han ikke kommer til å spille mot Niemann?

Anja Bakken Riise: - Men skal Magnus da gi opp verdensmestertittelen på grunn av Niemann?

Mørch: - Ja, hva mener vi rundt bordet her, da? Når du først har sagt noe sånt, jeg mener at du skal likevel gjøre det.

Bae: - Jeg mener det blir litt som å gi Niemann det han er ute etter. Men samtidig så vet jeg at Magnus er uhyre prinsippfast på sånne ting. Jeg tror det vil sitte veldig langt inne for han å bare endre seg og likevel spille.

Røneid: - Magnus er prinsippfast, men han elsker samtidig å vinne titler, og jeg tror den trangen etter å vinne og bli verdensmester, og kunne være verdensmester også i 2023, den tror jeg vinner innvendig i han.

KAN BLI VERDENSMESTER: Magnus Carlsen. Foto: NTB
KAN BLI VERDENSMESTER: Magnus Carlsen. Foto: NTB Vis mer

Dramaet

Dramaet med Niemann og Carlsen i hovedrollene har rystet en hel sjakkverden. Etter at Niemann slo Carlsen i et parti i Sinquefield Cup, valgte 32-åringen å trekke seg fra turneringen.

Da de to møttes igjen ei uke seinere, trakk Carlsen seg fra partiet etter ett trekk. Ryktene begynte umiddelbart å svirre om Niemann og juks, og Carlsen selv gjorde lite for å avfeie ryktene.

Før mandagens første parti - som Carlsen vant med svarte brikker mot armenske Samvel Ter-Sahakja - fikk nordmannen spørsmål om hva en eventuell trekning mot Niemann ville bety:

- Det får du se når det eventuelt skjer, sa Carlsen til NRK.

- Har du lagt en plan om det? spurte NRK.

- Som sagt, det får vi se, svarte Carlsen på kryptisk vis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer