Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NRK-profilen mener Sundby har null å klage på: - De visste det godt

Om Mördarbackens plassering.

(Dagbladet:) Etter gårsdagens fellesstart var Petter Northug rasende fordi han aldri klarte å finne seg et spor fram til teten av feltet da spurten gikk. Norges to beste på 15-kilometeren, Martin Johnsrud Sundby (3) og Niklas Dyrhaug (4), sendte sine syrlige stikk til arrangøren - han ene mente Mördarbacken kom for tidlig, han andre mente traseen var for smal.

I tillegg hyttet Finn-Hågen Krogh med neven i retning av Maxim Vylegzjanin fordi han følte seg hindret av russeren på oppløpet.

Er den norske langrennsgjengen blitt så vant til å vinne at de har glemt kunsten å tape?

- Umiddelbar skuffelse NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror reaksjonene bærer preg av at de kom da nederlaget sved som mest.

- Når de får tenkt seg om, så vet løperne at de var fullt klar over hvordan løypa var lagt opp, og hvordan profilen var. De visste godt at Mördarbacken kom tidlig. Da må de legge opp taktikken ut fra det. Det er punkt 1, sier Bjørn til Dagbladet.

- Og punkt 2: Mot slutten vet du at du må være i posisjon, hvis ikke kommer du ikke fram i feltet. Når Petter og Martin er i topp slag, så sørger de for å unngå å bli sperret inne, sier Bjørn.

- Men jeg tror ikke vi skal legge mer vekt på disse uttalelsene enn at de er et uttrykk for den umiddelbare skuffelsen etter et tapt skirenn.

- Skjerpende for Norge - Hva forteller det deg at Russland vant alle tre rennene i Sverige?

- Det forteller meg at nå er vi kommet ut i februar, som er en mesterskapsmåned - VM eller OL arrangeres som regel i februar. Mange nasjoner spisser formen til da. Denne sesongen tester flere av russerne ut VM-oppladningen til Lahti neste år, sier Torgeir Bjørn.

- Ikke minst Vylegzjanin, som kommer med høydeopplegget sitt fra Russland, og som vant på lørdag. Pluss søndagens vinner Sergei Ustjugov, som har ligget i Sveits. I tillegg kom Fransesco De Fabiani med sitt beste løp for sesongen, mens Maurice Manificat gikk et glimrende klassiskløp på lørdag, og havnet på tredjeplass, sier NRK-eksperten videre.

- Dette forteller at det er mye vanskeligere å havne på pallen, og ikke minst vinne, individuelle løp i februar, enn det er i november.

- Er det urovekkende med tanke på de norske sjansene under neste års VM?

- Nei, Norge har det klart beste laget. Det var ti nordmenn blant de 18 beste i søndagens renn. Laginnsatsen er formidabel. Jeg tror det er mer skjerpende for de norske, når de ser at russere, franskmenn og flere andre går så mye raskere i februar. De samme nasjonene kommer trolig neste år også. Da er Dario Cologna tilbake i tillegg. Så det blir ikke lett å vinne individuelle medaljer i VM, sier Bjørn.

- Men så er det sånn at det var uhyre viktig for den norske å gjøre det bra på femmila i Kollen. Når Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug gjør kanongode femmiler, er de ikke like hundre prosent skjerpa ei uke seinere, fastslår kommentatoren.

SPÅR TETT VM: NRK-kommentator Torgeir Bjørn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPÅR TETT VM: NRK-kommentator Torgeir Bjørn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer