ELLEVILL STEMNING: Det var naturligvis ellevill stemning i Holmenkollen da Therese Johaug gikk inn til gull på tremila i 2011. Senere ble det kjent at NRK sminket på lyden under mesterskapet. - Det vi gjør, er å gjenskape en lyd så tett som mulig opp til den faktiske lyden. Hadde det vært helt tomt i Kollen den gangen, og vi hadde lagt på full trøkk, da hadde det vært noe annet, sier sportssjef Rune Haug. Foto:  Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ELLEVILL STEMNING: Det var naturligvis ellevill stemning i Holmenkollen da Therese Johaug gikk inn til gull på tremila i 2011. Senere ble det kjent at NRK sminket på lyden under mesterskapet. - Det vi gjør, er å gjenskape en lyd så tett som mulig opp til den faktiske lyden. Hadde det vært helt tomt i Kollen den gangen, og vi hadde lagt på full trøkk, da hadde det vært noe annet, sier sportssjef Rune Haug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

NRK reagerte på manipulerte bilder. «Sminker» selv lyden i sportssendinger

- En del av samme problemkompleks.

(Dagbladet): I går dukket det opp bilder fra Diamond League-stevnet i Paris i helgen, som viste to forskjellige virkeligheter. TV-bildene viste et fullstappet Stade de France, mens andre bilder tatt på stadion viste at hele toppseksjonen på stadion var tom.

Bildene var altså manipulert.

Sportssjef i NRK, Rune Haug, kalte det uakseptabelt og ville kreve produsenten IMG for svar. Også professor Knut Helland ved Universitetet i Bergen, som har spesialisert seg på sportsdekning, reagerer, og kaller det beint fram lureri.

- Overrasket - Det finnes forskjellige typer av inngripen i det som er overføringsbilder. En ting er når skihopperen hopper, og man får inn ei linje som viser hvor langt de må hoppe for å lede konkurransen. En annen ting er logoer og sånt som egentlig ikke er der, som blir lagt inn på en fotball- eller håndballbane. Men når man ser på en sportssending, så antar man at det man ser er virkelighet, sier Helland til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg må si at jeg er overrasket over at de har gjort dette i Paris. Det er noe dritt. Sendingen henvender seg til seerne med en slags produktinformasjon: «Velkommen til Paris, dette er det som skjer. Det du ser er virkelighet». Og når det da ikke er virkelighet, så er det et tydelig brudd på de forventningene publikum har.

Helland ser ingen grunn til å forvrenge det som bringes til seerne.

- Det er mye som foregår som publikum ikke vet om, men det er klart at publikum har forventninger om at det de ser og hører er virkelighet. Når de blir brutt uten at publikum har forståelse av det - det er godt norsk lureri. Publikum blir lurt, sier Helland.

Legger til lyd For fire år siden kom det fram at NRK legger inn gamle lydopptak i direktesendingene. Under VM i Holmenkollen skjedde det under alle langrennsøvelsene, der det blant annet ble mikset inn publikumslyd som egentlig stammer fra VG-lista Topp 20-konserter på Rådhusplassen.

- Det er en del av samme problemkompleks. I begge tilfeller er er snakk om å overføre en virkelighet som ikke er virkelig. Folk har forventninger til at det de hører og ser, er det som skjer. Så er det altså ikke slik allikevel, sier Knut Helland.

- Det må legges til at sportsformidlingen finnes mange eksempler på at man har tatt seg til rette på denne måten. Men dette med manipulering av publikum i overføringsbilder, det er oppsiktsvekkende. Jeg tenker at de som produserer og formidler dette, også NRK, undergraver sin egen troverdighet når de bryter med publikums forventninger. Da undergraver man samtidig medienes samfunnsrolle fordi en ikke kan stole på det som blir rapportert. Som seer regner man med at det man ser og opplever, faktisk finner sted.

- Ikke det samme NRK-sportssjef Rune Haug har snakket med produksjonsselskapet IMG mandag. Svaret han fikk var at det hele skjedde etter en tabbe fra en enkeltperson under produksjonen.

- Hvis det gjentok seg eller skjedde hver gang, ville det selvsagt vært problematisk. Vi sender veldig mye friidrett i løpet av en sesong, her har det skjedd en tabbe av en fransk produsent. Det er selvsagt ikke akseptabelt, men når det først har skjedd så tror jeg ikke at det rammer troverdigheten for øvrige sendinger, sier Haug til Dagbladet.

Men når det gjelder lydredigering, mener Rune Haug at det og bildemanipulering er to forskjellige ting.

- I NRK og andre store internasjonale produksjoner, har det vært vanlig de siste 25 åra - det er umulig å ha mikrofoner over alt. Så det vi gjør, er å gjenskape en lyd så tett som mulig opp til den faktiske lyden. Hadde det vært helt tomt i Kollen den gangen, og vi hadde lagt på full trøkk, da hadde det vært noe annet. Det handler om å gjenskape lyden slik at den ligger så tett opp mot den naturlige som mulig. Det er sminking av lyden, slik at den høres, sier Haug.

MANIPULERT: Bildet til venstre viste en fullstappet tribune i Frankrike. Bildet til høyre viser en annen sannhet. Foto: NRK/NTB Scanpix
MANIPULERT: Bildet til venstre viste en fullstappet tribune i Frankrike. Bildet til høyre viser en annen sannhet. Foto: NRK/NTB Scanpix Vis mer