NRK-refs: - Langt over grensa

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedts Gjert Ingebrigtsen-kommentar ble tema i Kringkastingsrådet. NRK tar kritikk og erkjenner at de gikk for langt. John Christian Elden sier det er uholdbart, men en klok retrett fra statskanalen.

Tirsdag 28. november behandlet Kringkastingsrådet måten NRK-kommentator Jan-Petter Saltvedt beskrev friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen i Dagsrevyen 19. oktober. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MARIENLYST (Dagbladet): - Ordbruken ble også beklaget til Gjert Ingebrigtsen selv og dette ble i ettertid grundig fulgt opp i NRK Sport, sier nyhetsredaktør Marius Tetlie i Kringkastingsrådet tirsdag.

Der ble Jan Petter Saltvedts kommentar om Gjert Ingebrigtsen tema.

Bare timer etter at brødrene Ingebrigtsen gikk ut i VG med sterke anklager mot far og tidligere trener Gjert Ingebrigtsen, stilte Jan Petter Saltvedt opp i Dagsrevyen.

ERKJENNER: NRK gikk for langt, innrømmer sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ERKJENNER: NRK gikk for langt, innrømmer sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Der uttalte han følgende:

- Jeg synes det er vanskelig å se at Gjert Ingebrigtsen kan fortsette som trener på toppnivå innenfor friidretten etter dette. Han er ikke dømt for noe, men han kommer ikke til å bli sett på som en genial trener, han kommer til å bli sett på som en voldsmann primært.

At Saltvedt antydet at Ingebrigtsen kom til å bli sett på som en voldsmann, skapte sterke reaksjoner. Så sterke at NRK seinere beklaget uttalelsen.

BEKLAGER: Under torsdagens Dagsrevyen-sending på NRK ble Ingebrigtsen-saken tema. Der gikk NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt hardt ut mot løpebrødrenes far. Nå beklager NRK innslaget. Reporter: Edward Stenlund. Video: NRK Vis mer

Elden: - Uholdbart

Ingebrigtsens advokat John Christian Elden skriver til Dagbladet tirsdag formiddag:

- Det er en klok retrett fra NRKs side. Det er uholdbart når sportsrevolverkommentatorer skal leke krimjournalister, men ikke skjønner spillereglene. Men vi går videre, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Dagbladet har forelagt kritikken for Saltvedt. NRK-kommentatoren ønsker ikke å kommentere Eldens svar.

Etter den omtalte Dagsrevyen-sendingen skrev Saltvedt til Dagbladet at han satte pris på at NRK beklaget.

- Man skal aldri være redd for å beklage hvis ting kan bli oppfattet annerledes enn det som var intensjonen, og det setter jeg pris på at NRK gjør her også.

NYHETSREDAKTØR: Marius Tetlie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYHETSREDAKTØR: Marius Tetlie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tirsdag ble Saltvedts kommentar tatt opp i Kringkastingsrådet.

- I sensitive saker er det særdeles viktig å vekte ord og innhold med stor presisjon. Det ble dessverre ikke gjort i dette tilfellet. Med en for tøff ordbruk ble det skapt et unyansert og feilaktig bilde av slik situasjonen var da. Dette ble umiddelbart rettet opp hos NRK.no og i Nyhetsmorgen og Dagsrevyen dagen etterpå, sier nyhetsredaktør Marius Tetlie.

Han fortsetter:

- Ordbruken ble også beklaget til Gjert Ingebrigtsen selv og dette ble i ettertid grundig fulgt opp i NRK Sport, sier nyhetsredaktør Marius Tetlie.

NRKs sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt erkjenner at statskanalen gikk for langt.

- Vi trådde feil. Vi har gått igjennom med vedkommende at dette kom for sent ut, noe Saltvedt selv er fullstendig enig i. Bruken av ordet «voldsmann» var for sterkt, sier han.

TAR AV: Gamle klipp fra TV-serien «Team Ingebrigtsen» har fått nytt liv på sosiale medier. Video: Team Ingebrigtsen. Foto: NTB Vis mer

Rådsmedlem Jan Bøhler ønsket å påpeke et par ting ved NRKs håndtering.

- Det er grunn til å påpeke at det er en veldig grunnleggende feil i beste sendetid og karakterisere en som en voldsmann. Det er ikke bare en tøff ordbruk, for meg er det langt over det, mener Bøhler.

Rådsmedlem Tove Karoline Knutsen mente uttalelsen var «langt over grensa».

- Først synes jeg det er interessant å vurdere om hva kommentariatet i NRK er. Jeg må si at jeg ikke opplever det som nøytralt, og jeg er ikke sikker på om jeg forventer det heller. Hva vil det si å være nøytral? Det er jeg ikke sikker på, innleder Knutsen.

- Men når det gjelder denne saken som er klaget på. Så synes jeg det er bra at man har konkludert med at det var uriktig og feil og komme med en sånn konklusjon og ta stilling på det grunnlaget i det hele tatt som Saltvedt gjorde i denne sammenheng. Det var langt over grensa.