OL i Tokyo

NRK-Rodal: Sirkus rundt Jakob-rival

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener Jakob Ingebrigtsen (20) seiler opp som gullfavoritt i OL: - Det har vært litt sirkus rundt Timothy Cheruiyot. Av og til har heller ikke han en optimal dag, sier Rodal.

RINGSIDE: Vebjørn Rodal har ankommet Tokyo. I dag fulgte han pressemøtet med flere av de norske deltakerne i friidrett.
RINGSIDE: Vebjørn Rodal har ankommet Tokyo. I dag fulgte han pressemøtet med flere av de norske deltakerne i friidrett. Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal (48) og hovedkommentator Jann Post (41) er på plass i OL-byen Tokyo.

Denne gang blir det å kommentere friidrett på radio, der statskanalen har rettighetene. Og ifølge Rodal har det norske publikum virkelig noe å se fram til.

- Vi går inn i OL med to helt klare gullkandidater i Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm. Vi sier til og med gullkandidater og ikke medaljekandidater. Det de har vist indikerer at de kan være oppi der, sier Rodal til Dagbladet under et pressemøte i Tokyo.

FORBEREDER 1500 METER: Jakob Ingebrigtsen. Foto: NTB
FORBEREDER 1500 METER: Jakob Ingebrigtsen. Foto: NTB Vis mer

Warholm kommer til OL som Norges største stjerne, på 400 meter hekk. Jakob Ingebrigtsen skal løpe 1500 meter lørdag 7. august. Her er det nesten opplest og vedtatt at han kommer til å tape for Timothy Cheruiyot (25) fra Kenya.

Men Rodal sier:

- Jakob skal ikke heve seg veldig mye fra det han har vist før for å være i posisjon til å ta gull. Cheruiyot stiller av og til uten at han har hatt en optimal dag han også.

SKUMMEL: Timothy Cheruiyot fra Kenya. Foto: NTB
SKUMMEL: Timothy Cheruiyot fra Kenya. Foto: NTB Vis mer

NRK-eksperten fortsetter:

- Han (Cheruiyot) skal også takle forholdene her. Det var litt styr rundt OL-uttaket hans. I utgangspunktet ble han ikke tatt ut. Så sprang han veldig bra og ble prioritert foran en annen utøver. Det har vært litt sirkus.

Cheruiyot har slått Ingebrigtsen 12 av 12 ganger. Den personlige rekorden på 1500 meter er 3.28,28 minutter og ble satt i Monaco i begynnelsen av juli. Ingebrigtsen har personlig rekord på 3.28,68.

Men andre ord: Det var litt av et skremmeskudd kenyaneren kom med på Stade Louis II i fyrstedømmet denne måneden. Han har også VM-gull på distansen fra Doha i 2019.

GLEDER SEG: Vebjørn Rodal.
GLEDER SEG: Vebjørn Rodal. Vis mer

At Cheruiyot til slutt ble tatt ut til OL, tror Rodal bare er bra for Ingebrigtsen.

- Han har løpsvilje og kommer til å sette fart. Det vil riste av mange av de beste spurterne underveis. Da blir det de aller best trente som blir igjen til slutt. Da kan det hende at det bare er Cheruiyot og Ingebrigtsen det kommer til å handle om, påpeker Rodal.

Det ble lenge vurdert om Ingebrigtsen også skulle løpe 5000 meter. Men det kommer ikke til å skje på grunn av for tett program.

PÅ PLASS I TOKYO: NRK-kommentator Jann Post stilte flere spørsmål under dagens pressemøte med friidrettsfolket.
PÅ PLASS I TOKYO: NRK-kommentator Jann Post stilte flere spørsmål under dagens pressemøte med friidrettsfolket. Vis mer

- Det var veldig forventet, sier NRKs hovedkommentator Jann Post til Dagbladet.

- Programmet gjør at det ikke lar seg kombinere på noen god måte. Da kunne det ene gått utover det andre, og så kunne man stått igjen med to halvveis resultater, som ikke hadde vært ønskelig.

- Hva er nøkkelen for at Ingebrigtsen skal lykkes på 1500-meteren? Hvilket løpsscenario må han få?

- Selv håper jeg at Stewart McSweyn og Cheruiyot sørger for at farten blir ganske god, at det kan løpes i nærheten av 3.30. Da er det ikke så mange som klarer å henge med. Da vil det heller ikke bli så mye tilfeldigheter på siste runde, påpeker Post.

- Og hvis Jakob da får ligge bak hele veien, så tror jeg han har en god mulighet. Hvis Cheruiyot er med og drar - og bidrar i tre runder og likevel står imot - da fortjener han gullet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer