Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NRK sender EM-semifinalen

Jentene endelig på skjermen.

STJERNESKUDD: Cecilie Pedersen har virkelig slått til i EM, og nå får hun også vist seg fram i beste sendetid på tv. Foto: REUTERS
STJERNESKUDD: Cecilie Pedersen har virkelig slått til i EM, og nå får hun også vist seg fram i beste sendetid på tv. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-KVELDEN: Sjekk Dagbladet.nos nye tv-sider se.no

NRK sikret seg etter tøffe forhandlinger med UEFA rettighetene til mandagens semifinale i fotball-EM mellom Norge og Tyskland.

- Det satt langt inne og det var tøffe forhandlinger, men til slutt gikk UEFA ned på en pris som NRK syntes var forsvarlig, sa sportsredaktør Rune Haug.

NRK har også fått rettighetene til en eventuell finale.

- Norges Fotballforbund og dets samarbeidspartnere rundt kvinnefotball har vært avgjørende for at vi fikk dette til, sa Haug.

-  Har dere følt noe spesielt press ettersom NRK alltid har fulgt fotballjentene i mesterskap?

-  Det har ikke vært noe spesielt press på oss, men vi har hele tiden visst at dette er viktig for mange av lisensbetalerne. Vi har villet sende fra fotball-EM, men prisen har vært for høy, sa Haug.

NRK har også fått rettighetene til å overføre kampen på radio. Olav Tråen og Gøril Kringen tar seg av kommenteringen i TV-ruta, mens Øystein Ingdahl tar seg av radioen.

Best når det gjelder
Bjarne Berntsens landslag kom til EM nesten uten forventningspress, men viser seg igjen å være best når det gjelder.

- Ja, jeg synes jeg har gjort en del gode valg. Jeg må få være så ubeskjeden å si det, erklærer landslagssjefen etter at EM-kvartfinalen mot Sverige ble avgjort ved hjelp av klok taktikk og smarte spillervalg.

- Det var ikke lett å holde følelsene tilbake fredag, særlig da vi scoret det tredje målet. Dette EM kan godt bli den største prestasjonen i min tid som landslagssjef. Jeg er utrolig stolt over samholdet og lagmoralen.

Det er ikke tilfeldig at forventningene var lave før EM. I vinter og vår møtte Norge fire andre EM-klare nasjoner og tapte alle kampene med sammenlagt 2-13. Men i Berntsens 75 kamper lange periode som landslagssjef har Norge hatt for vane å heve seg i viktige kamper.

40 privatkamper: 13 seirer, 6 uavgjorte, 21 tap (mål 38-58).

35 EM-, VM- eller OL-kamper: 23 seirer, 5 uavgjorte, 7 tap (mål 80-37).

- Det kommer dels av at vi har brukt treningskampene til å eksperimentere, og dels at vi bevisst har valgt tøffe motstandere i slike kamper. De er bedre enn dem vi ofte møter i kvalifisering, sier han.

Turneringslag
Også i EM-sluttspillet for fire år siden imponerte Norge etter svake resultater i oppkjøringskampene. Da kom laget helt til finale.

- Vi øver i de ikke fullt så viktige kampene. Vi tør å finne feil, og når vi kommer til mesterskap så oppdager vi ofte at det vi har gjort faktisk er riktig, sier Trine Rønning.

- Og så er vi et turneringslag. Jeg prøvde å si det til en av svenskene etter at vi tapte vår åpningskamp 0-4 og de vant sin 3-0, at gode mesterskapslag kommer sterkere etter hvert.

Ingrid Hjelmseth trekker også fram viljen til å prøve og feile.

- Vi tester ting i kamper der det ikke er vinn eller forsvinn, og så er alle flinke til å bakke hverandre opp i de viktige kampene. Ingen forventet at vi skulle gå til kvartfinale, og absolutt ingen ventet at vi skulle slå Sverige. Men alle våget å by på seg selv i den kampen, sier hun.

Endret
Veien til EM-suksess var brattere i år enn i 2005. Mange nøkkelspillere forsvant i fjor, da fem Røa-spillere sa nei til landslaget mens forsvarsklippene Ane Stangeland Horpestad og Gunhild Følstad la opp.

- Vi hadde både den Røa-greia, som jeg synes var lei, samt at Ane og Gunhild ga seg. De var to av bautaene i laget, og jeg føler vi har gjort en kjempegod jobb med å opprettholde troen på at vi kan prestere, sier Berntsen, som også gjorde grep etter 0-3 mot England i april.

- Det skjedde etter en særdeles grundig evaluering i trenerteamet. Vi hadde skapt lite sjanser og sluppet inn mange mål, og vi fant at vi hadde spilt for ambisiøst ut fra ferdighetene vi hadde. Vi forenklet spillet og fant at vi kunne være vel så spennende i 4-4-2 som i 4-3-3, sier han.

- At det sitter så bra nå er resultat av at vi fikk jobbe så bra i precampen. Så lenge har vi ikke vært sammen før, og det var utrolig viktig med en så ny spillergruppe. Det er det vi får betalt for nå.

Mandag gjelder det semifinale mot Tyskland, og målet er å være best igjen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!