LITT INTERESSERT: Arne Scheie tok seg en ekstra pust i hoppbakken da han fikk meldingen om NRKs EM-kupp. Foto:  Rasmus Skaug / Dagbladet
LITT INTERESSERT: Arne Scheie tok seg en ekstra pust i hoppbakken da han fikk meldingen om NRKs EM-kupp. Foto: Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

NRK sender ti kamper fra fotball-EM

- Fantastisk morsomt, sier Arne Scheie.

(Dagbladet): NRK har skaffet seg rettigheter til å sende ti av kampene i fotball-EM i Polen og Ukraina til sommeren.

Statskanalen har kjøpt kampene fra betalingskanalen Canal+, som opprinnelig satt på rettighetene til samtlige EM-kamper.

Canal+ lar sin søsterkanal Canal 9 sende kanalens 10 kamper, mens TV 2 tidligere har overtatt en tredjedel av EM-pakka - også finalen.

Den siste tredjedelen av kampene går nå altså til NRK, og hele EM blir gratis for det norske folk.

Mannen som mange forbinder med NRK-fotball er kommentator Arne Scheie. Han er for tiden i hoppuka i Østerrike, og forbereder seg til kvalifiseringsrenn i Bischofshofen når Dagbladet fikk fatt i ham på telefonen.

Scheie har nettopp studert NRKs kampliste, som inkluderer et oppgjør mellom Italia og Spania. Han bobler over av glede, på vegne av arbeidsgiveren.

- Dette er noe av allmenkringkasterens rolle, vi må prøve å få litt av all idrett - også fotball. At NRK er med på EM er fantastisk for seerne og NRK. Det er vanskelig å rangere kampene vi har, men jeg synes utvalget er veldig godt, sier Scheie til Dagbladet.

Sommerens EM blir det første på NRK siden Euro 2000, i Nederland og Belgia.

- Dette har kommet raskt, men jeg håper at jeg får kommentert en kamp eller to. Jeg er slik at jeg er relativt interessert i fotball, og gjør det jeg blir satt til.

- Hvilke forventinger har du til EM-sluttspillet?

- Du har aldri noen garanti på forhånd, men dette dreier seg om eliten i Europa og du har blant annet Nederland, Danmark og Tyskland. Alt blir fantastisk morsomt. Det er utrolig mye flott for publikum i EM, selv om Norge ikke er med.

- Noen spillere du gleder deg ekstra til å se?

- Hvor mye plass har du? Det er stjernespillere overalt, du kan begynne med Spania. Vi har et forhold til England, Tyskland har et veldig godt lag. Jeg kunne ramset opp 100 spillere, men det er mange gode lag.

De siste årene har Scheie stadig vekk blitt konfrontert med at NRK ikke har fått sin bit av fotballen i store mesterskap.

- Dette er hyggelig for NRK. Mange tror jeg styrer dette, men jeg gjør bare det jeg blir bedt om. Det er alltid hyggelig å komme med gode nyheter, i stedet for dårlige nyheter. For NRK et det fint at institusjonen er med på store begivenheter, sier Scheie.

Slik var det ikke i 2009, da Scheie var veldig skuffet - på vegne av TV-sporten.

- Etter at NRK av økonomiske årsaker ble nødt til å selge sin del av fotball-VM i 2010, er vi stolte over igjen å kunne tilby publikum topp internasjonal fotball fra EM, sier sportsredaktør Rune Haug i NRK til eget nettsted.