TATT I SALT LAKE: Johann Mühlegg var helt suveren i 2002. Mest på grunn av bloddoping. I morgen kveld settes søkelyset på resten av langrennseliten i det samme tidsrommet. 

Foto:Bjørn Langsem
TATT I SALT LAKE: Johann Mühlegg var helt suveren i 2002. Mest på grunn av bloddoping. I morgen kveld settes søkelyset på resten av langrennseliten i det samme tidsrommet. Foto:Bjørn LangsemVis mer

NRK vet ikke om de vil vise ny svensk dopingdokumentar

- Vi er litt usikre på de redaksjonelle vurderingene.

(Dagbladet): Klokka 20 i morgen kveld sender Sveriges Televisjon oppfølgeren til fjorårets store dopingdokumentar, «Blodracet».

Fjorårets dokumentar ble tungt kritisert i Norge, og Norges Skiforbund vurderte lenge å saksøke SVT for dokumentarens insinuasjoner om organisert doping i norsk langrenn.

Etter å ha blitt kritisert for dårlig kildekritikk noen måneder før «Blodracet» ble sendt på svensk tv, da i forbindelse med den finske dopingdokumentaren «When heroes lie», valgte NRK å droppe visningen av «Blodracet».

På tross av dette skapte fjorårets dokumentar stor debatt i Norge gjennom avisenes dekning av innholdet.

Vurderer programmet
Nå vurderer NRK å droppe visningen av oppfølgeren også, men velger å se det hele an til programmet er vist på svensk tv i morgen.

- Vi synes det er mye bra og interessant dokumentasjon i det vi har sett så langt, og kommer definitivt til å dekke dette nyhetsmessig. Men vi er litt usikre på noen av de redaksjonelle vurderingene i selve dokumentaren, og kommer til å gjøre vurderingen av om den skal sendes i sin helhet på NRK først etter at SVT har sendt den ferdige versjonen, skriver dokumentarredaktør i NRK, Lars Kristiansen i en sms til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at den svenske redaksjonen har kontaktet flere norske langrennsløpere om blodverdier fra 2000-tallet i forbindelse med morgendagens dokumentar.

Ingenting rent i Salt Lake
SVT-redaksjonen «Uppdrag Granskning» hevder de har fått unik tilgang til flere tusen hittil ukjente blodverdier fra 2000-tallet, og ikke bare norske.

OL i Salt Lake City i 2002 er et av mesterskapene som er under lupen. Mesterskapet, der Johan Mühlegg ble avslørt som doper, blir omtrent avskrevet i programmet.

- Jeg tror ikke noen av konkurransene var rene, sier professor Don Catlin til SVT ifølge programmets hjemmeside.

Catlin var ansvarlig for antidopingarbeidet under Salt Lake-OL, og er en autoritet på antidopingarbeidet i USA.