NRK vraker svensk dopingdokumentar

- Dokumentasjonen ikke god nok.

(Dagbladet:) NRK-ledelsen vurderte nøye å kaste om på sendeskjemaet slik at også de kunne kringkaste gårsdagens episode av «Uppdrag gransking».

Den velkjente dokumentarredaksjonen fra Sveriges Television (SVT) tok for seg blodverdiene i langrennseliten på 90-tallet, og hevdet blant annet at alle medaljevinnere i Thunder Bay-VM i 1995 hadde blodverdier over 17,5.

Bjørn Dæhlie, Marit Mikkelsplass og Erling Jevne var blant stjernene som ble konfrontert i den timeslange sendingen.

Men de tre slipper å oppleve at programmet vises på Norges statskanal.

- Vi har hatt et møte, og vi kommer ikke til å sende programmet, bekrefter programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, overfor Dagbladet.

- Ikke godt nok dokumentert
- Hovedårsaken er at vi ikke synes opplysningene om VM i Thunder Bay er godt nok dokumentert til å kunne forsvare det søkelyset som settes på enkeltutøvere.

I dag har FIS bekreftet at det ble utført blodtester på bare tre langrennskonkurranser i VM i 1995. Dermed kunne umulig SVT vite at alle medaljevinnere hadde blodverdier over 17,5 - siden langt fra alle ble testet.

- Vi må forholde oss til at det er Bengt Saltin som i programmet kommer med denne påstanden. Han har bekreftet at han har fått opplysningene fra Peter Hemmingsson, men Hemmingsson tilbakeviser opplysningene. Da er ikke dokumentasjonen god nok, slik vi ser det.

- Etisk problematisk
Kalbakk synes heller ikke det er positivt for SVT at de har valgt å kjøre en form for overrumplingstaktikk i intervjuene med skistjernene.

- Det styrker ikke saken at de ikke har gjort premissene klare for intervjuobjektene, slik Dagbladet har skrevet. Det er etisk problematisk, sier han.

- Men hovedproblemet for oss er altså Thunder Bay-dokumentasjonen. Og det er synd, for det er andre temaer i det programmet som er viktige og gode. For eksempel er det bra dokumentert, med åpne kilder, hvordan blodverdiene var under et løp i Lahti i 1997. Og at snittmålingene på blodverdier steg utover 90-tallet, er interessant, og viktig å få belyst, sier han.

- Men det at enkeltutøvere - som i Bjørn Dæhlies tilfelle - mistenkeliggjøres på så tynt grunnlag, gjør at vi velger å avstå, sier Kalbakk.