Astmamedisinering i norsk toppidrett

NRKs OL-nyhet sprer tvil verden over: - Doktor, er alle de norske dopet?

Saken om at Norge tok med 6000 doser astmamedisin til OL, har endret det internasjonale bildet av vinterheltene våre. Det gjør neppe oppfølgeren om at denne medisinen praktisk talt aldri ble brukt.

BEST I OL: Norge vant nasjonskampen i Norge. Men hvordan vinner vi fram med det riktige bildet av verdiene i norsk toppidrett? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST I OL: Norge vant nasjonskampen i Norge. Men hvordan vinner vi fram med det riktige bildet av verdiene i norsk toppidrett? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I GÅR tok toppidrettssjef Tore Øvrebø og hans medisinske ansatte et hardt oppgjør med NRKs nyhetsdekning av den legekofferten den norske OL-troppen hadde med seg til vinterlekene i Pyeongchang.

Du husker den sikkert. For det var en stor koffert. Faktisk veldig stor. Olympiatoppen hadde gitt NRK hele medisinlista, og tittelen ble "Olympiatoppen har sendt over 6000 doser astmamedisin til OL".

På bakgrunn av to år med diskusjon om astmamedisinering av norske langrennsløpere, var det ingen tvil om hva NRK ønsket å oppnå med den tittelen:

  • Her skulle også du som leser tenke koffert.

Altså: nå er det vinter-OL og Norge drar av sted med en hel tropp ski -og skøyteløpere rikelig preppet på astmamedisin for å raske med oss så mange medaljer som mulig.

Og slik ble det.

VEL, ikke akkurat slik. For mens Norge vant rekordmange medaljer, ble medisinene knapt nok brukt.

Dessuten viser det seg ifølge Olympiatoppen at NRKs sammenligning mellom størrelsen på legekoffertene fra de ulike OL-nasjonene, ikke akkurat var presis. Det startet med at Norge var den eneste nasjonen som ga fullt innsyn i innholdet i kofferten, og endte med at NRKs regnestykker tilsynelatende ikke bidrar til å bedre inntrykket av journalisters matematiske ferdigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer