Astmamedisinering i norsk toppidrett

NRKs OL-nyhet sprer tvil verden over: - Doktor, er alle de norske dopet?

Saken om at Norge tok med 6000 doser astmamedisin til OL, har endret det internasjonale bildet av vinterheltene våre. Det gjør neppe oppfølgeren om at denne medisinen praktisk talt aldri ble brukt.

BEST I OL: Norge vant nasjonskampen i Norge. Men hvordan vinner vi fram med det riktige bildet av verdiene i norsk toppidrett? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST I OL: Norge vant nasjonskampen i Norge. Men hvordan vinner vi fram med det riktige bildet av verdiene i norsk toppidrett? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

I GÅR tok toppidrettssjef Tore Øvrebø og hans medisinske ansatte et hardt oppgjør med NRKs nyhetsdekning av den legekofferten den norske OL-troppen hadde med seg til vinterlekene i Pyeongchang.

Du husker den sikkert. For det var en stor koffert. Faktisk veldig stor. Olympiatoppen hadde gitt NRK hele medisinlista, og tittelen ble "Olympiatoppen har sendt over 6000 doser astmamedisin til OL".

På bakgrunn av to år med diskusjon om astmamedisinering av norske langrennsløpere, var det ingen tvil om hva NRK ønsket å oppnå med den tittelen:

  • Her skulle også du som leser tenke koffert.

Altså: nå er det vinter-OL og Norge drar av sted med en hel tropp ski -og skøyteløpere rikelig preppet på astmamedisin for å raske med oss så mange medaljer som mulig.

Og slik ble det.

VEL, ikke akkurat slik. For mens Norge vant rekordmange medaljer, ble medisinene knapt nok brukt.

Dessuten viser det seg ifølge Olympiatoppen at NRKs sammenligning mellom størrelsen på legekoffertene fra de ulike OL-nasjonene, ikke akkurat var presis. Det startet med at Norge var den eneste nasjonen som ga fullt innsyn i innholdet i kofferten, og endte med at NRKs regnestykker tilsynelatende ikke bidrar til å bedre inntrykket av journalisters matematiske ferdigheter.

For når det gjaldt antall inhalatorer med Ventoline fra stoffgruppen «beta-2-agonistene» som i enkelte tilfeller muligens kan påvirke konkurransekraften i utholdenhetsidretter, var ikke forholdet i den nordiske medisinske beredskapen til vinter-OL det lett sensasjonelle 43 (Norge) mot 10 (Sverige og Finland):

LIKE FORBEREDT: Imponerende Laura Dahlmeier vant for et tysk lag som var like godt forberedt på astmautfordringer som Norge. Til OL reiste Tyskland med 30 inhalatorer for bruk av beta-2-agonister målt mot Norges 12. Men den sammenligningen er uinteressant. Det er selve bruken som teller. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
LIKE FORBEREDT: Imponerende Laura Dahlmeier vant for et tysk lag som var like godt forberedt på astmautfordringer som Norge. Til OL reiste Tyskland med 30 inhalatorer for bruk av beta-2-agonister målt mot Norges 12. Men den sammenligningen er uinteressant. Det er selve bruken som teller. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
  • . Derimot 12 i den norske troppen og 10 hos svenskene og finnene. Og for den saks skyld; 30 inhalatorer med Ventoline (salbutamol) hos tyskerne.

Da ble ikke saken så spennende. Spesielt fordi regnskapet etterpå viser at bare en eneste norsk utøver i virkeligheten av medisinske årsaker måtte bruke inhalator i løpet av lekene. All den øvrige felles astmamedisinen kom altså hjem ubrukt.

OG var det egentlig så mye omdiskutert astmamedisin som var tatt med? De 43 inhalatorene som var beregnet til bruk av bare en person, hadde hver mellom 120 og 200 doser. Derav totaltallet på «over 6000 doser astmamedisin» som ble tittelpoenget til NRK. Av de 12 inhalatorene med virkestoffet salbutamol som ble brukt i sammenligningen med medisinlageret til Sverige og Finland., ble åtte fordelt som medisinsk beredskap på fire ulike norske OL-leire i Sør-Korea som hadde egen legevakt. De resterende fire inhalatorene var tenkt som reserve hvis noe av forsendingene ble borte underveis.

Salbutamol er et stoff i gruppen med beta-2-agonister som i utgangspunktet er på forbudslista til Verdens Antidopingbyrå (WADA), og som forøvrig er mye diskutert i internasjonal idrett for tida på grunn av granskingen i britisk sykkelsport. Det er derfor vesentlig at mediene holder bruken under oppsikt.

Men nettopp på grunn av alvoret i saken, må framstillingen og proporsjonene være så riktige som mulig. For fra den store norske legekofferten i OL ble altså bare en av alle de 43 medbrakte inhalatorene til slutt faktisk brukt av en utøver.

Resten ble som plasteret og sårsalven i din egen private reisekoffert, med hjem igjen.

SLIK falmer inntrykket av en overmedisinert norsk OL-tropp på marsj mot vinterleker i skyggen av en etisk gråsone. Jeg tenkte heller ikke slik da jeg dengang rett før OL leste mer enn tittelen på denne NRK-reportasjen. For selve reportasjen innholdt den nødvendige journalistiske forskjellen på det å gi et bilde og det å skape et bilde. Som den medisinske etikkeksperten professor Reidun Førde understreket både i nettreportasjen og i den påfølgende TV-debatten på NRK den kvelden:

  • Poenget er ikke hvilke medisiner som er med i legekofferten, men hvordan disse medisinene blir brukt.

Nå vet vi det. og den kunnskapen forteller igjen at norsk toppidrett i fellesskap baserer seg på gode, etiske verdier.

MEN hva får konkurrentene våre vite? Slett ikke Reidun Førdes refleksjoner eller de andre nødvendige nyansene i denne saken som NRK selv påpeker i sitt svar til toppidrettsjef Tore Øvrebø i dag. Derfor hadde den tyske storavisa Bild underveis i OL et hovedoppslag om den pågående konkurransen mellom Tyskland og Norge i prestisjetunge nasjonskampen i OL, der tittelen lød:

  • Hvor sunne er egentlig gullene deres? Norge har med 6 000 pakker medikamenter.

Og om du setter den unøyaktige oversettelsen av «doser» til «pakker» på den rause kontoen for en beregnende tysk tabloiddesk, var temaet nøyaktig det samme hos den ellers svært solide Süddeutsche Zeitung. Også der ble den norske suksessen koblet til den påstått utstrakte astmamedisineringen vår. I likhet med reportasjer i de respekterte nyhetsmagasinene Der Spiegel og Focus, den tyske utenlandskanalen Deutsche Welle, den østerrikske storavisa Krone ,den like nasjonalt dominerende sveitsiske Blick, samt den statlige PR-agenten Russia Today. Sistnevnte kanal var mildt sagt svært interessert i en alternativ forklaring på hvorfor de norske langrennsløperne tidvis herjet i sporet i fraværet av utestengte russiske skihelter.

I HELE vinterverdenen går diskusjonen om den norske bruken av astmamedisin med utgangspunkt i NRKs nyhetsdekning og utregning av innholdet i den norske legekofferten. Tittelen om de over 6 000 dosene har hatt internasjonal gjennombruddskraft:

- OL er blitt en intern konkurranse mellom astmatikere, konkluderer kulturavdelingen i Deutschlandfunk på grunnlag av NRKs nyhetsformidling. For nettopp tallet 6 000 får redaksjon etter redaksjon til å reagere:

- Astma! Doktor; er alle de norske dopet, spør østerrikske Heute i sin dekning av kombinasjonen mellom det store antall norske medaljer og de medisinene OL-troppen vår hadde med seg til Pyeongchang.

- Antall astmamedisiner er påfallende stort, svarer den østerrikske OL-doktoren Jürgen Barthofer avisa, og forteller at mens Norge hadde med seg 6000 astmamedisiner for 121 utøvere, nøyde Østerrike seg med 200 slike medisiner.

- Tallet 6 000 er så høyt at det er vanskelig å tenke seg det, understreker han, og tror at den internasjonale olympiske komite nok vil gjøre seg noen tanker om all denne norske medisinen. Doktor Barthofer mener også å vite at dopingjegerne sjekker nordmennene svært ofte. Ja; nesten daglig, ifølge Heute.

Men har avisa fortalt ham at tallet 6 000 er tenkte doser og ikke anvendt OL-medisin? Eller at den norske beredskapen bare tok høyde for et maks antall på 43 personer som kunne trenge inhalator med alle slags lindrende stoffer for luftveisplager, og at altså bare noen av disse var utstyrt med doser som krever medisinsk fritak om de skulle bli brukt? Neppe, for slike nyanser blir naturlig borte underveis i den internasjonale nyhetsstrømmen.

DA hjelper det visst ikke at den samme mistenkeliggjorte norske astmamedisineringen allerede er blitt gjennomgått, godkjent og applaudert av internasjonal medisinsk ekspertise. Vår egen vridde og mangelfulle medierapportering av konklusjonen til denne granskingskommisjonen, slår på nytt tilbake i omtalen av norsk idrett i internasjonale medier. Det er vel derfor en oppbrakt toppidrettssjef Tore Øvrebø nå truer med å stoppe all informasjon om norsk medisinering hvis ikke konkurrentene også er like åpne.

Akkurat det er korttenkt av en toppidrettssjef som i disse vinterlekene har fått fortjent betalt for en langsiktig og tålmodig norsk vintersport. Nettopp for å sikre et riktigere bilde av verdiplattformen i vår egen eliteidrett, er det avgjørende å beholde den åpenheten Olympiatoppen i utgangspunktet viste ved å gi NRK en fullstendig innholdsliste for legekofferten til OL.

Så får vi i mediene ta den nødvendige selvkritiske debatten om hvordan vi heretter bedre kan ta vare på de verdiene som gjør at det som norsk virkelig er verd å imponere utlendinger under hvert eneste vinter-OL.