NTG i krisemøte i dag

Rektor kaller ansatte hjem fra ferie for å oppklare Mikel-saken.

Norges Toppidrettsgymnas bekreftet i fjor sommer til UDI at John Obi Mikel hadde fått skoleplass og derfor kunne få oppholdstillatelse.

Bare styreleder Arild J. Strømnes kan signere slike papirer ved NTG. Det gjorde han aldri. Han sier derimot at Mikel aldri har vært elev ved skolen.

- Dette har blitt en sånn suppe at jeg har kalt alle som har vært involvert, hjem fra pinseferie uansett hvor de har vært i landet. Ikke akkurat kjempepopulært, men jeg har vært nødt til det. Nå skal alt for dagen, så får vi se om det finnes noen syndebukker etterhvert, sier Strømnes til Dagbladet.

• Hva har Norges Toppidrettsgymnas gjort - og ikke gjort - i Obi Mikel-saken?

• Hvem har gått bak ryggen til styreleder/rektor Strømnes og uten lov signert det sentrale skolebeviset som UDI krever for å gi oppholdstilatelse for utdanning?

• Hva har skjedd med alle pengene som har sirkulert?

• Hvorfor skulle alt sammen være så hemmelig?

• Hvilke konsekvenser kan svarene på disse spørsmålene få for lærere og ansatte som har involvert i prosjektet?

Foto: HANS ARNE VEDLOG
Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

• Og til slutt, hva betyr dette for skolens framtid - og hans egen?

Dette er agendaen når styreleder/rektor Arild J. Strømnes ved NTG i dag lukker døra til møterommet der sannheten om NTGs engasjement i Obi Mikel-saken skal fram - ned i minste detalj.

Fikk private timer

Strømnes skrev torsdag en pressemelding der han fastlo at de fire nigerianske ungguttene - John Obi Mikel, Ezekiel Bala, Chinedu Obasi Ogbuke og Emmanuel Sarki - ikke er elever ved skolen, men at spillerne har kjøpt private undervisningstimer i norsk og engelsk.

- De har aldri vært elever ved skolen vår. Da måtte de ha vært gjennom en opptaksprosess og blitt registrert som elever, sier Strømnes til Dagbladet.

Dette er sentrale opplysninger som sikkert vil interessere UDI også.

• Det første vilkåret for å få oppholdstillatelse for utdanning er at søkere skal bedrive heltidsutdanning.

• Det andre vilkåret er at søkerne må ha fått tilsagn om opptak ved godkjent utdanningsinstitusjon. Dette står svart på hvitt i UDIs regler, gjengitt i rundskriv 2002-045 som gjaldt på tidspunktet søknaden fra de fire ungguttene ble sendt.

- Nå tør jeg ikke å svare sikkert på noe som helst før alt er på bordet. Foreløpig har jeg en god magefølelse, sier Strømnes til Dagbladet.

Han har brukt hele helga på å samle troppene til møtet i dag.

- Jeg holder på fortsatt. Og får jeg ikke tak i alle, så tar vi møtet på 17. mai istedenfor, sa Strømnes i går kveld og understreket slik hvor alvorlig han ser på saken.

Bekrefter brev fra NTG

John Obi Mikel og de tre andre ungguttene fra Nigeria søkte i fjor sommer om oppholdstillatelse for utdanning. Det var advokat Torgeir Knutsen i Rune Hauge-selskapet Profile Sport Limited som sto for det praktiske arbeidet. PS tilrettela og administrerte det utspekulerte prosjektet og fikk godt betalt (snaue 2,2 millioner kroner i året) av oppdragsgiveren, det britiske agentselskapet Sport Entertainment & Media Group, som igjen fikk betalt av Chelsea.

Advokat Knutsen bekreftet i går kveld overfor Dagbladet at det fulgte med et vedlegg fra Norges Toppidrettsgymnas da søknaden om oppholdstillatelse ble sendt. I vedlegget bekreftet NTG at de fire fotballtalentene var opptatt som elever ved NTG. Men Knutsen hadde papirene på kontoret og hevdet i går at han ikke husket hvem som hadde signert brevet for NTG.

Dagbladet får opplyst fra sikre kilder i UDI at NTG i juni i fjor bekreftet at de fire guttene hadde fått skoleplass.

Dessuten:

- I avtalen som ble laget mellom Profile Sport og NTG bekreftes det at guttene er elever ved skolen. Slik jeg har forstått reglene, så hadde de ikke fått oppholdstillatelse uten skoleplass. Avtalen mellom oss og NTG er signert av NTGs fotballsjef Rolf-Magne Walstad, sier Knutsen.

Walstad svarte ikke på telefon i går og ringte heller ikke opp igjen når Dagbladet la igjen beskjed.

Signerte ikke

Rektor Arild J. Strømnes ble ikke mindre bekymret da han fra Dagbladet fikk høre om papiret som ligger hos UDI.

- Hos oss er det bare jeg som har lov til å signere slike papirer. Det har jeg ikke gjort, sier han.

- Vet du hvem som har signert?

- Nei, det gjør jeg ikke.

Strømnes er ikke ukjent med prosedyrene. Skolen har flere ganger tidligere hatt elver som har fått oppholdstillatelse fra UDI.

- Burde ikke du som ansvarlig ved skolen ant at noe kanskje var gjort galt i forhold til UDI da du fikk greie på saken?

- Det har jeg ingen kommentar til nå.

Strømnes forteller imidertid at han har brakt på det rene at fotballsjef Rolf-Magne Walstad opprettet en konto for prosjektet der pengene fra Profile Sport gikk inn. Det kom inn 890|000 kroner i to omganger.

- Det står igjen cirka en million kroner nå, sier Strømnes.

- Hvorfor fikk ikke du vite om disse pengene?

- Det var en avtale mellom Profile Sport og Rolf-Magne om at dette skulle holdes tett om.

- Men burde ikke du som sjef likevel vært informert?

- Fotball er en stat i staten, vet du. Vi har 22 idretter her og svært mange ansatte. Jeg kan ikke vite alt, men dette burde jeg vært informert om.

Kan bli vurdert igjen

Kommunikasjonsdirektør Geir Løndal svarer på generelt grunnlag hva UDI gjør om de oppdager at oppholdstillatelser er gitt på bakgrunn av dokumentfalsk.

- Da må vi gå inn og se på hver enkelt sak igjen, sier han.

UDI har ifølge Løndal foreløpig ikke gjort annet enn å følge Obi Mikel-saken i mediene:

- Slik vi nå kjenner saken, ser alt ut til å være i orden. Vi har blitt kontaktet av Norges Fotballforbund som ønsket innsikt i reglene som gjelder for oppholdstillatelse. Ellers har ingen kontaktet oss, sier han.

Utover det vil ikke Løndal kommentere den konkrete saken. Men han bekrefter at UDI ikke har for vane å gå inn og sjekke om signaturen på tilsagn om skoleplass er gyldig.

Hva skjer nå?

Finner Strømnes ut at noe er gjort galt, kan konsekvensen bli at UDI og andre må se på saken på nytt.

• Hva kan skje med arbeidstillatelsen som UDI seinere ga til de fire guttene på grunnlag av en eventuelt ugyldig oppholdstillatelse?

• Hva betyr dette spilletillatelsen spillerne fikk fra Fotballforbundet, for kontraktene som er inngått mellom Lyn og spillerne, mellom Manchester United og Lyn og Manchester United og John Obi Mikel?

• Og hva tenker lederne i Fredrikstad, Start, Molde og Viking - som alle har tapt poeng mot et lag som har brukt spillere (Mikel og Ogbuke) som i ytterste konsekvens ikke var spilleberettiget?

Arild J. Strømnes opplyser at NTG kommer til å sende ut en fyldig redegjørelse så snart flokene er løst opp.

- Finner jeg ut at vi ikke har gjort noe uforsvarlig, skal jeg være en lykkelig mann, sier han.