«Nu börjar norrmannen släppa!»

Northugs favoritt: Svenske TV-kommentatorer.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Det er blitt kalt tidenes langrennsspurt, da Petter Northug sikret norsk stafettgull i Sapporo med et rykk av en annen verden.

I løpet av sekunder skaffet han seg ei luke på 50 meter til svenske Anders Södergren og russiske Jevgeni Dementiev - som så ut til å være limt fast i snøen.

Det gikk en stund før Petter Northug så reprisen på TV. Og da han først gjorde det, var det med svenske kommentatorer. For det var ikke den rå spurten som underholdt Petter mest, men den håpefulle kommenteringen fra svenskene i den siste bakken, da de trodde den spurtsvake svensken hadde skaffet seg ei luke i den siste bakken.

«Södergren forsøker, han kikker seg rundt litegrann, og legger om til en litt raskere frekvens... Nå har Northug problemer! Ja, nå begynner nordmannen å slippe. Og russeren er helt bak der... Södergren får en liten luke!» kom det fra den svenske kommentatorboksen.

• Her kan du se Northug spurte på svensk TV.

Northug smiler bredt når han tenker på det.

- Det artigste var faktisk å høre de svenske kommentatorene, at de trodde jeg måtte slippe, sier han.

For de som måtte lure på hva som ble sagt da Northug parkerte konkurrentene, handlet det mest om «oioioioi».

PARKERTE KONKURRENTENE: Petter Northugs spurt på sisteetappen i Sapporo vil det bli snakket om lenge. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
PARKERTE KONKURRENTENE: Petter Northugs spurt på sisteetappen i Sapporo vil det bli snakket om lenge. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

Liker å krangle med svenskene

Det er en kjensgjerning at mange nordmann liker å svitsje over til svensk TV når nordmenn gjør det bra, og gjerne på broderfolkets bekostning.

Om det er fordi vi liker å høre andre skryte av oss eller skadefryd over svensk nedtur, eller kanskje en kombinasjon av begge deler, skal være usagt. Northug setter i hvert fall stor pris på den norsk/svenske rivaliseringen.

- Jeg skal sette på den videoen (av spurten) om det skulle bli behov for å få svenskene ned på jorda igjen, flirer han til Dagbladet.no.

- Det har vært stille mellom Norge og Sverige denne sesongen?

- Det er på tide at det smeller igjen snart! lover Northug.

I fjor smalt det titt og ofte, særlig mellom Northug og Thobias Fredriksson. Sistnevnte mente nordmannen var ufin og en versting i sprintløpene, Northug svarte med å kalle Fredriksson en feit skiløper.

- Føler du at du har fått et bøllestempel i sprint?

«Nu börjar norrmannen släppa!»

- Det er i så fall fordi jeg bøller med dem. Det er alltid moro med nordmenn og svensker i fight, sier Northug.

FATTET HÅP:</B> I denne bakken ga Northug bevisst spurtsvake Södergren ei luke, for å bli kvitt Dementiev før han selv eksploderte.
<B>BARNESKIRENN:</B> Petter Northug gikk over mål i ensom majestet.